Conferință on-line despre cum a afectat pandemia de COVID-19 viața Bisericii

Miercuri, 24 iunie, Grupul pentru dialog intercultural și interreligios din cadrul Partidului Popular European (EPP) a organizat o conferință on-line cu titlul: „COVID-19 pandemic on Churches – Churches’ Social Teachings in response to COVID”.

Întâlnirea on-line de o oră a fost un bun prilej pentru re­pre­zen­tanții Bisericii Ortodoxe, ai Confe­rinței Bisericilor Europene și ai Bisericii Romano-Catolice să evidențieze viața creștinilor în perioada pandemiei, dificultățile cu care aceștia s-au confruntat, precum și noile provocări pe care le trăiesc în prezent. La întâlnire au participat diferiți membri ai Parlamentului European, printre care și Mairead McGuinness, vicepreședinte al Parlamentului European (EPP).

Preotul Manuel Barrios, secretar general al COMECE (Comisia Episcopilor Catolici din Comunitatea Europeană), a evidențiat vulnerabilitatea condiției umane într-o ­perioadă de criză, afirmând că „suntem cu toții în aceeași barcă și trebuie să descoperim noi forme prin care umanitatea să rămână unită”. Dr. Jørgen Skov Sørensen, secretar general al Conferinței Bisericilor Europene, a reflectat asupra noilor provocări cu care Bisericile europene se confruntă în prezent: „Această pandemie ne-a reamintit că omul nu deține un control a toate, ci este vulnerabil. Totodată, criza prin care cu toții am trecut ne-a arătat ce pot face Bisericile în societate: pot să se roage pentru conducători și popor, se implică în ajutorarea celor marginalizați sau aflați în suferință și reafirmă cu tărie credința. Este prea devreme să vorbim despre conse­cințele pe termen lung aduse de pandemia de COVID-19 în viața Bisericilor, dar ne putem întreba dacă distanțarea socială este compatibilă cu învățătura sau practica creștină”. Părintele George Vâlcu, secretar general al CROCEU (Comitetul Reprezentanților Bisericilor ­Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană), a insistat în alocuțiunea sa pe faptul că viața liturgică a Bisericii Ortodoxe a avut foarte mult de suferit în perioada pandemiei. Cu toate acestea, a afirmat preotul George ­Vâlcu, „prezența Bisericii Ortodoxe în societate a fost una vizibilă și concretă. Astfel, în România, Biserica Ortodoxă și-a intensificat eforturile pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință din cauza acestui virus, dar și pe cei afectați în mod indirect de măsurile luate de autorități. Ajutorul financiar acordat de Biserica Ortodoxă Română de la ­începutul crizei s-a ridicat la aproape ­
5 milioane de euro, fiind achiziționată ­aparatură medicală pentru diferite spitale, cazare oferită în diverse mănăstiri pentru persoanele carantinate institu­ționa­lizat și, nu în ultimul rând, cumpărarea de tablete pentru copiii care trebuiau să participe  la cursuri on-line. Totodată, prin măsurile luate de către autori­tățile naționale din țările europene, trebuie să remarcăm ­că a fost relansată discuția despre relația Stat-Biserică”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns