Conferința națională a specialiștilor în arta bisericească

Sute de specialiști în arta bisericească din întreaga țară au participat în perioada 4‑5 mai 2015 la cea de‑a treia ediție a Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“, organizată la Centrul cultural‑social „Iustin Patriarhul“ din București de către Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Prima sesiune a conferinței a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, președintele Comisiei de pictură bisericească, care a rostit cuvântul „Iconografia bizantină – cadru normativ pentru pictura bisericească actuală“.

Tema celei de‑a treia ediții a Conferinței naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească“ a fost dedicată evidențierii activității complexe a meșterilor iconari și zugravilor „de subțire“, care de multe ori rămân în umbră sau neștiuți.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că în prezent Biserica Ortodoxă Română „este singura Biserică Ortodoxă din lume care păstrează arta picturii în frescă“, de aici și responsabilitatea păstrării cu fidelitate a tradiției picturii bizantine, arta „sui generis“ a Bisericii Ortodoxe.

La cele nouă sesiuni de lucru ale conferinței naționale, participanții au asistat la diferite prelegeri ale specialiștilor în arta bisericească, aleși dintre istoricii de artă, pictorii, restauratorii și cercetătorii iconografiei bizantine de la noi din țară. Comunicările acestei conferințe vor fi publicate ulterior într‑un volum care va fi tipărit la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns