În perioada 20-21 noiembrie 2015, în București s-a desfășurat cea de-a doua ediție a conferinței „Mass-media și religia“. Evenimentul a reunit 25 de vorbitori din diferite domenii de activitate, reprezentând 9 țări europene.

Pe parcursul celor două zile de dezbateri, specialiști din Grecia, Italia, Rusia, Norvegia, Finlanda, Slovacia, Franța, Polonia și România au prezentat puncte de vedere ale tra­di­țiilor de cercetare din diferite țări europene. Au participat re­pre­zen­tanți din presa scrisă și audiovizuală, doctoranzi în comunicare, profesori universitari, precum și repre­zentanți ai instituțiilor din media religioasă.

Moderată de prof. dr. Mihai Coman, directorul Școlii Doctorale în științele Comunicării din cadrul Facultății de Jurnalism și Știin­țele Comunicării din București, conferința a fost deschisă prin cuvântul de bun venit rostit de prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector al Un­i­ver­si­tății din București. Sesiunile con­fe­rinței au fost urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Prof. dr. Mihai Coman ne-a declarat că, prin organizarea acestor conferințe, își propune consolidarea unei platforme deschise de dezbateri despre reflectarea religiei în mass-media și despre observarea mecanismelor prezente în jurnalismul și cultura populară actuală: „Trăim într-o lume în care nimic nu mai ajunge la noi decât prin mass-media. O foarte mică parte din experiențele noastre sunt directe, și acelea în mediul nostru cotidian. Dar majoritatea informațiilor despre ce se întâmplă în lume ne vin prin mass-media. Este foarte important să înțelegem felul în care mass-media se poziționează în raport cu religia, care reprezintă o instituție – Biserica, și un domeniu care nu este la îndemâna mass-mediei. Este foarte greu să intri în intimitatea oamenilor, și credincioșii nu vorbesc despre credința lor cum vorbesc când îi întrebi despre alte lucruri. În al doilea rând, instituțiile religioase nu sunt permeabile, prin natura lor, și aici presa are o dificultate. În al treilea rând, marile evenimente religioase, cu mobilizările uriașe de oameni, de tipul pelerinajelor, atrag atenția presei în ceea ce nu este important: prin faptul că este multă lume sau că este agitație, înghesuială; nu asupra motivației și mecanismelor“.

Participant la eveniment, părintele consilier patriarhal Ni­colae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, ne-a declarat: „Abordând o asemenea tema­tică, fiecare dintre noi poate fi mai aproape de ceea ce se întâmplă în alte țări, pe alte meridiane ale lumii, pentru că, știm cu toții, fenomenologia religioasă este foarte amplă și, de cele mai multe ori, suntem tributari contextului în care trăim, modului nostru de a gândi, modului nostru de a ne raporta la Dumnezeu, la valorile religioase, la transcendență, în general. În același timp, tindem să avem stereotipurile noastre de gândire în ceea ce privește practica celorlalți. De aceea, cred eu că, mai ales în aceste tematici care au o platformă comună, oamenii care studiază raporturile dintre religie și mass-media, și societate, în general, au posibilitatea să pună împreună ideile lor și, în același timp, să descopere ceva nou în gândirea și în studiile celorlalți“.

Conferința s-a încheieat cu o masă rotundă pe tema „Media religioasă și media laică, de la sacralizare la profanare“, la care au participat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, părintele Michel Kubler, fost redactor-șef al cotidianului francez „La Croix“, Luca Niculescu, director Radio France Internationale (RFI) România, Valentin Vâlcu, director DCNews.

Evenimentul a fost organizat de European Communication Research and Education Association, divizia „Media și religia“, în cooperare cu Școala Doctorală în Științe ale Comunicării din cadrul Universității București și AFCOM (Asociația Formatorilor în Jurnalism și Comunicare din România) și găzduit de Institutul de Studii Populare din București. 

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter