Conferință internațională în Sparta, Grecia

În perioada 14-17 aprilie 2016, sub egida Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, s-a desfășurat în Sparta, Grecia, conferința cu tema „Produse mănăstirești și mici producători în spațiul ortodox: eforturi și perspective comune”.

În cadrul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul, adresând urări de bun venit, reprezen­tanții autorităților elene centrale și locale (AIO, Ministerul de Externe, Ministerul Dezvoltării Rurale, Prefectura Peloponezului și Primăria Spartei). Din partea autorităților bisericești, a fost prezent și a rostit un cuvânt Preasfințitul Părinte Efstathios, Mitropolitul Monemvasiei și Spartei.
Evenimentul a adunat laolaltă participanți din Grecia (reprezen­tați ai mănăstirilor Simonopetra, Ormylia, Hrysopighi – Creta, Sfântul Dionisie – Olimp), Rusia (Sfântul Nicolae – Maloyaroslavets), Ucraina, Serbia (Mănăstirea Žiča), Muntenegru (Mănăstirea Piperi), Finlanda (Mănăstirea Noul Valaam), România (Mănăstirea Nera) ș.a. Vineri, în ziua desfă­șu­rării lucrărilor conferinței, s-au remarcat deopotrivă intervenții din partea delegaților economici (în domeniul producție-marketing) și politici (membri ai Parlamentului Georgiei, Armeniei ș.a.). Delegat din partea Parlamentului României la această conferință a fost domnul deputat prof. dr. ing. Petru Andea.

Scopul declarat al întâlnirii a fost încurajarea problematizării cu privire la situația pe piața de larg consum a produselor oferite de mănăstiri sau de micii producători (standarde de calitate, politici și norme de certificare a produselor etc.), deopotrivă cu înaintarea de propuneri, pentru a putea ajunge în viitorul apropiat la găsirea unor soluții în ceea ce privește dificultățile întâmpinate. Dincolo de aspectele de ordin strict economico-politic, discuțiile au atins și latura identității religioase și culturale cu privire la împărtășirea omului de hrană, precum și dimensiunea teologică, în lumina stării adamice inițiale, când toate cele zidite de Dumnezeu erau „bune foarte”.

Prezentarea produselor Mănăstirii Nera a vizat o scurtă incursiune în istoria „medicinei mănăstirești” și a tratamentelor cu plante de leac, străveche îndeletnicire a sihaștrilor și a monahilor îngrijitori la bolnițele ridicate în preajma mănăstirilor, unde, de-a lungul vremii, și-au aflat tămăduirea numeroși bolnavi, deopotrivă călugări și mireni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns