Conferință internațională despre Sfântul și Marele Sinod la Cluj-Napoca

Facultatea de Teologie Ortodoxă și Centrul de Studii Nomocanonice al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a organizat în perioada 26-28 aprilie, Con­ferința internațională „Sfântul și Marele Sinod – eveniment eshatologic sau normalitate canonică?”.

Conferința s-a desfășurat în Aula Fa­cul­tății de Teologie Ortodoxă din Cam­pu­sul Universitar „Nicolae Ivan”, iar deschiderea oficială a avut loc miercuri, 26 aprilie, în pre­zența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a decanului Facultății de Teologie, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a prodecanului facul­tății, pr. lect. dr. Cristian Sonea, pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu și a numeroși invitați, partici­panți la lucrările conferinței, alături de cadre didactice, stu­denți, public. În cadrul confe­rinței au fost abordate teme referitoare la Sfântul și Marele Sinod din Creta, din 2016, precum: „Dezbaterea întrunirii, condițiilor, aspectelor complexe legate de convocare”; „Întrunirea și adoptarea documentelor Sfântului și Marelui Sinod din Creta”; „Dezbaterea deciziilor Sinodului”; „Conturarea viziunii teologice generale și încadrarea textelor în Tradiția dogmatică și canonică a Bisericii și receptarea lor”; „Noutatea și im­portanța textelor Sfântului și Marelui Sinod”; „Posibile îm­bunătățiri care pot fi aduse într-o altă etapă de manifestare a sinodalității la nivel panortodox”; „Perspectivele care se întrevăd după Sfântul și Marele Sinod”.

În deschiderea conferinței, IPS Mitropolit Andrei a amintit faptul că l-a însoțit pe Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu delegația de 25 de ierarhi din România la Sinodul din Creta: „Am participat la toate lucrările care au avut loc acolo, nu am alcătuit un material legat de lucrările ce s-au desfășurat acolo, dar, la fața locului, am fost foarte atent și socot că tot ce s-a afirmat a fost corect din punct de vedere dogmatic. Mai mult, cum s-a spus în repetate rânduri, de fapt, nu s-au abordat probleme de natură dogmatică, ci de natură pastorală”.

Ierarhul a făcut apel la un verset din Sfânta Scriptură, din Epistola către Iuda, capitolul I, versetul 3, „pentru că ierarhii de acolo, în mod deosebit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a intervenit de foarte multe ori și a fost categoric în intervențiile sale, eu cred că au păstrat credința ­ortodoxă dată oamenilor odată pentru totdeauna: «Iubiților, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obște, simțit-am nevoie să vă scriu și să vă îndemn ca să luptați pentru credința dată sfinților, odată pentru totdeauna». Or, această credință dată sfinților odată pentru totdeauna ar dori și Sfântul și Marele Sinod să fie propagată mai eficient. În lumea aceasta bulversată și în care toate lucrurile sunt date peste cap, cele șase teme ce s-au discutat sunt de stringentă actualitate. Ar mai fi fost și altele, și tot de aceea ne bucurăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a propus ca Sinodul acesta să fie convocat mai des, să se discute și celelalte probleme care nu au fost discutate, sau poate să se mai aprofundeze și cele care s-au discutat”.

Au luat parte la lucrările conferinței: pr. prof. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Patriciu Vlaicu, de la Centrul de Studii Nomocanonice al UBB, pr. dr. Alexander Rentel – „St. Vladimir” Theological Seminary, New York, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, prof. dr. Constantin Rus, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. prof. dr. Irimie Marga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. dr. Andrzej Kuzma, Varșovia, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, prof. dr. Rastko Jovic, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, pr. prof. dr. Veniamin Goreanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucu­rești, pr. prof. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, pr. prof. Nathanael Neacșu, Iași, prof. dr. Cristian Sonea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, lect. dr. Iulian-Mihai Constantinescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, pr. prof. dr. Alexandru Moraru, de la Facultatea de Teologie clujeană, dr. Ionuț Mavrichi, din cadrul Patriarhiei Române, asist. Răzvan Perșa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, prof. dr. Emilian Iustinian Roman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, prof. dr. Pantelis Kalaitzidis, Volos, Grecia, pr. prof. dr. Jambul Alexei Kshutashvili, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tbilisi, ­Georgia, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană ș.a.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns