În perioada 5-7 martie, membrii Conferinței Episco­pilor Ortodocși din Germania s-au întâlnit în ședință de lu­cru la München. La această sesiune de primăvară, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii.

 

În Duminica Ortodoxiei, episcopii ortodocși din Germania, ca semn al unității Bisericilor Ortodoxe, dincolo de orice jurisdicție, au slujit împreună Sfânta Litur­ghie în Catedrala rusă a „Noilor Mucenici și Mărturisitori ai Rusiei” din München. În aceeași zi, la ceasul Vecerniei, episcopii au participat la întâlnirea corurilor ortodoxe din München, eveniment ajuns la cea de-a 13-a ediție. La această întâlnire au participat 11 coruri din München, între ele numărându-se și Corul „Armonia” al Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” din capitala bavareză.

Luni, 6 martie, episcopii s-au adunat în ședință de lucru la biserica sârbă din München. Între multele teme aflate pe ordinea de zi, un spațiu important a fost alocat situației învățământului religios ortodox din cele 16 landuri ale Germaniei.

Marți, 7 martie, episcopii au avut o întâlnire de lucru cu profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din München. Episcopii prezenți au subliniat importanța existenței unei facul­tăți ortodoxe în marele centru universitar, fiind singura universitate din Europa de Vest care adă­postește, alături de facul­tă­țile de teologie catolică și evan­ghelică, și o facultate ortodoxă. Catedre de Teologie Ortodoxă mai există în Germania (Münster, Paderborn) și-n alte țări occidentale, dar numai la München există o facultate ortodoxă. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate activi­tățile facultății, corpul profesoral și perspectivele pentru studenții care finalizează cursurile acesteia, în diferitele grade acade­mice.

Conferința Episcopilor Orto­docși din Germania (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland) a fost constituită în anul 2010, în urma recomandărilor făcute de cea de-a IV-a Conferință Preconciliară Pan-Ortodoxă de la Chambesy (Geneva, Elveția). Încă din anul 1994 a fost înfiin­țată, pe teritoriul Germaniei, Comisia Bisericii Ortodoxe din Germania (Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland, prescurtat Kökid), din care făceau parte toți episcopii jurisdicțiilor canonice din Germania, iar Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim a făcut parte din comisie din anul înființării ei, fiind mai mulți ani vicepre­ședinte.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter