Conferința Episcopilor Ortodocși din Germania

În perioada 5-7 martie, membrii Conferinței Episco­pilor Ortodocși din Germania s-au întâlnit în ședință de lu­cru la München. La această sesiune de primăvară, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii.

 

În Duminica Ortodoxiei, episcopii ortodocși din Germania, ca semn al unității Bisericilor Ortodoxe, dincolo de orice jurisdicție, au slujit împreună Sfânta Litur­ghie în Catedrala rusă a „Noilor Mucenici și Mărturisitori ai Rusiei” din München. În aceeași zi, la ceasul Vecerniei, episcopii au participat la întâlnirea corurilor ortodoxe din München, eveniment ajuns la cea de-a 13-a ediție. La această întâlnire au participat 11 coruri din München, între ele numărându-se și Corul „Armonia” al Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” din capitala bavareză.

Luni, 6 martie, episcopii s-au adunat în ședință de lucru la biserica sârbă din München. Între multele teme aflate pe ordinea de zi, un spațiu important a fost alocat situației învățământului religios ortodox din cele 16 landuri ale Germaniei.

Marți, 7 martie, episcopii au avut o întâlnire de lucru cu profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din München. Episcopii prezenți au subliniat importanța existenței unei facul­tăți ortodoxe în marele centru universitar, fiind singura universitate din Europa de Vest care adă­postește, alături de facul­tă­țile de teologie catolică și evan­ghelică, și o facultate ortodoxă. Catedre de Teologie Ortodoxă mai există în Germania (Münster, Paderborn) și-n alte țări occidentale, dar numai la München există o facultate ortodoxă. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate activi­tățile facultății, corpul profesoral și perspectivele pentru studenții care finalizează cursurile acesteia, în diferitele grade acade­mice.

Conferința Episcopilor Orto­docși din Germania (Orthodoxe Bischofskonferenz in Deutschland) a fost constituită în anul 2010, în urma recomandărilor făcute de cea de-a IV-a Conferință Preconciliară Pan-Ortodoxă de la Chambesy (Geneva, Elveția). Încă din anul 1994 a fost înfiin­țată, pe teritoriul Germaniei, Comisia Bisericii Ortodoxe din Germania (Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland, prescurtat Kökid), din care făceau parte toți episcopii jurisdicțiilor canonice din Germania, iar Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim a făcut parte din comisie din anul înființării ei, fiind mai mulți ani vicepre­ședinte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns