Conferință despre Patriarhul Nicodim Munteanu la Arad

În Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc marți, 9 aprilie, o conferință națională intitulată: „Patriarhul Nicodim Munteanu și memoria istorică a interbelicului românesc”.

 

Părintele profesor dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a deschis manifestarea, evidențiind bucuria comunității academice arădene de a găzdui, în cadrul centrului de studii al facultății, o manifestare științifică dedicată memoriei istorice recente. Prin aceasta, Facultatea de Teologie din Arad rămâne înscrisă în efortul promovării constante a unor cercetări științifice care să aducă reale contribuții în aria teologiei românești.

Înainte de prezentarea referatelor conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a exprimat câteva gânduri inedite, amprentate de valoarea expe­rienței directe cu momente și personalități legate de vremurile Patriarhului Nicodim Munteanu.

În continuare au fost prezentate următoarele referate: „Patriarhul Nicodim Munteanu în anii regimului comunist din România” de Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova; „Patriarhul Nicodim Munteanu sub vremi”, de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu; „Răspunsul Bisericii Ortodoxe Române la provocările severe ale istoriei în timpul păstoririi Patriarhului Nicodim Munteanu” de pr. prof. dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti; „Patriarhul Nicodim Munteanu şi Biserica Ortodoxă Română în tensiunile celui de-al Doilea Război Mondial” de pr. lect. dr. Ştefan Negreanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad; „Patriarhul Nicodim Munteanu, traducător neobosit şi îndrumător al activităţii tipografice” de pr. lect. dr. Gabriel Basa, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. După prezentarea tuturor con­tribuțiilor științifice, de către referenți, a fost organizată o sesiune de dezbateri pe marginea ideilor prezentate.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns