În perioada 31 mai – 4 iunie 2019, Patriarhia Ecumenică a organizat conferinţa intitulată „Theological Formation and Ecological Awareness” (Halki Summit III). Subiectele dezbătute în cadrul evenimentului desfăşurat la Instanbul au fost prezentate pe parcursul a opt sesiuni de discuţii, desfăşurate pe parcursul zilelor de sâmbătă, 1 iunie 2019, şi luni, 3 iunie 2019.

La Halki Summit III, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh
Daniel, a participat o delegaţie a Patriarhiei Române, formată din pr. conf. dr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, pr. conf. Nicolae Moşoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, şi domnul Bogdan Neacşiu, doctorand în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Preocuparea Patriarhiei Ecumenice în legătură cu problematica ecologiei s-a manifestat cu precădere de la sfârşitul secolului al XX-lea, din timpul păstoririi Sanctităţii Sale Patriarhul Ecumenic Demetrios I, care, în anul 1989, a emis prima enciclică privind mediul înconjurător. În anul 1994, Sanctitatea Sa Bartolomeu, succesorul Patriarhului Demetrios I, a înfiinţat Comitetul pentru Religie şi Ştiinţă al Patriarhiei Ecumenice, condus de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Zizioulas, Mitropolit de Pergam. Până în prezent, acest comitet a organizat opt simpozioane privind problemele cu care se confruntă mediul înconjurător.

Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a rostit cuvântul de deschidere şi a acordat un cadou de bun venit fiecărui participant. În cadrul acestui moment, și-a amintit cu bucurie de participarea Sanctităţii Sale la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale, care a fost oficiată în ziua de duminică, 25 noiembrie 2019, adresând delegaţiei româneşti rugămintea de a transmite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel calde salutări.

Între lucrările prezentate, s-au remarcat cea a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan Zizioulas, Mitropolitul Pergamului, cea a Înaltpreasfinţitului Părinte Iov, Arhiepiscop de Telemessos, cea a doamnei prof. dr. Rossitza Schroeder, de la Berkley University, California, Statele Unite ale Americii, şi cea a doamnei prof. dr. Elizabeth Theokritoff, de la Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge, Marea Britanie.

În cadrul lucrărilor conferinţei, participanţii au avut ocazia de a prezenta modul în care problema ecologiei este văzută în cadrul Bisericii din care fac parte, precum şi felul în care această disciplină este predată în mediile universitare din ţările de provenienţă. Astfel, pr. conf. dr. David Pestroiu a menţionat faptul că în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor se desfăşoară diferite activităţi în vederea întreţinerii şi protejării mediului înconjurător, fiind oferite ca exemple programele eclesiale pentru tineret „Pe munte, spre Cruce” şi „Natura – darul lui Dumnezeu pentru oameni”. Domnul Bogdan Neacşiu a prezentat viziunea teologică a pr. Dumitru Stăniloae privind creaţia şi calitatea acesteia de dar al lui Dumnezeu, precum şi pe cea a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potrivit căreia vocaţia noastră este de a conserva mediul înconjurător ca administratori şi nu ca proprietari ai creaţiei. De asemenea, delegaţia românească a precizat faptul că în afara facultăţilor de teologie ortodoxă care funcţionează în Patriarhia Română şi unde este prezentată învăţătura Bisericii cu privire la creaţie la nivel pluridisciplinar, la instituţiile de învăţământ laice sunt predate diferite cursuri care vizează tematica ecologiei la facultăţile de biologie ale marilor centre universitare din ţară (Bucureşti, Cluj, Iaşi), precum şi în cadrul Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București sau la Universitatea Ecologică din Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019, delegaţiile au participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în Catedrala Patriarhiei Ecumenice cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Istanbul. În după-amiaza aceleiaşi zile a fost organizat un program de vizitare a bisericii Mănăstirii Chorus şi a Catedralei „Sfânta Sofia” din Istanbul.

Prezenţa delegaţiei Patriarhiei Române la această întrunire a fost apreciată, constituind, de asemenea, un bun prilej de a dobândi noi informaţii cu privire la subiectele discutate, de a realiza un schimb de experienţă cu cadre didactice de la instituţii de învăţământ teologic de renume, precum şi de a cunoaşte cele mai noi publicaţii ale literaturii în domeniu.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter