Conferință dedicată stării de sănătate a satului românesc

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), vineri, 21 iunie, Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”, organizată de Patriarhia Română în parteneriat cu ANTIBIOTICE SA Iași.

 

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Cre­dință și sănătate în satul românesc”. În continuare, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a evidențiat necesitatea acestei conferințe și a subliniat importanța preoților de caritate prezenți în spitalele din România, precum și activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. „Sănătatea este un dar. Medicul vindecă trupuri, iar preotul vindecă sufletele. Sănătatea trupească fără cea sufletească nu este completă. Mă gândeam la preoții din spitalele României. De foarte multe ori i-am întâlnit, nu neapărat în cadrul unui program de lucru, ci ziua și noaptea la căpătâiul celor care aveau nevoie de alinare. Ce mare lucru este ca, atunci când ești în suferință, să ai pe cineva care te asigură că este ceva sfânt care are grijă de tine. Preafericite Părinte Patriarh Daniel, vă mulțumesc pentru darul pe care îl faceți spitalelor din România trimițând oameni cu har să aibă grijă alături de noi, cei care ne ocupăm de destinele sănătății pa­cienților. Vedem în fiecare zi ce poate să facă pentru noi credința puternică. Tema acestei conferințe este foarte generoasă. Ce nevoie are satul românesc de spiritualitate, de sănătate, dar mai ales ce nevoie are satul românesc de noi toți! Sunt convinsă că, odată cu această conferință, vom pune bazele unor discuții referitoare la acest lucru. Până la urmă, medicul, profesorul și învățătorul dintr-un sat sunt oamenii care sunt, într-un fel, lideri de opinie, formatori. Ministerul Sănătății sprijină aceste acțiuni și cred că va trebui să realizăm legături mai strânse pentru ca împreună să mișcăm și să pornim lucruri, astfel încât darul sfânt al sănătății să fie cu adevărat un dar”, a spus ministrul sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, Ioan Nani, președintele Consiliului de adminis­trație și director general ANTIBIOTICE SA Iași, a rostit un cuvânt în care a prezentat o scurtă istorie a acestei companii și a vorbit despre rolul pe care îl are firma atât pe piața externă, cât și pe cea internă. „ANTIBIOTICE SA Iași este viața noastră, a celor care lucrăm acolo de mai bine de 20 de ani. Crescuți în vatra satului din vecinătate, alintați de glasul mamei, crescuți de dascăli pricepuți și binecu­vântați de preoți onești și cinstiți, nu putem fi decât buni români. ANTIBIOTICE SA Iași este o firmă românească, una dintre puținele care, cu demnitate, folosesc cuvântul românesc. Am fost în China, în Vietnam și vă pot spune că acolo ANTIBIOTICE SA are a doua piață. Am câștigat licitațiile în toate spitalele, suntem prezenți în viața marilor orașe de acolo și ducem mai departe tradiția românească, medicamentul valoros terapeutic la un preț accesibil pentru sănătate. Acesta a fost crezul meu, iar în continuare este crezul unei întregi generații. Compania a apărut în anul 1955 și a avut un destin extraordinar. A apărut în Iași pentru că acolo se dezvolta de ani de zile o infrastructură de învățământ universitar deosebit de importantă. S-a dezvoltat destul de repede, iar după anul 1990 și-a găsit un destin. S-a investit mult cu știință și suflet”, a spus Ioan Nani.

Rolul Conferinței „Credință și sănătate în satul românesc” a fost evidențiat și de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, care a subliniat cooperarea pentru sănătate și spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași și a arătat că satul este unitatea de bază a societății noastre tradiționale. „Conferința vine în continuitatea cooperării pentru sănătate și pentru spiritualitate dintre Patriarhia Română și ANTIBIOTICE SA Iași. Există o colaborare lungă și constantă. De asemenea, există un precedent, o conferință organizată tot aici, în anul 2012, Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Atunci, tema conferinței privea abordarea interdisciplinară a pacientului vârstnic. Acum, după șapte ani, când Patriarhia Română a proclamat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învăță­torilor și primarilor gospodari), ne întâlnim aici pentru conferința aceasta legată de credință și sănătate în satul românesc, unitatea de bază a societății noastre tradiționale. Desigur, pentru pregătirea acestei conferințe a existat o colaborare foarte bună între Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române și compania ANTIBIOTICE SA Iași”, a spus pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu.

Pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, director Publicaţiile Lumina

 

În continuare a avut loc prima sesiune a conferinței, în care au fost susținute prezentările „Viața spirituală în parohie” – pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu; „Programul «Sănătate pentru sate»” – conf. univ. dr. habil. Camelia Cristina Diaconu și „Programul de responsabilitate socială «Antibioticele mileniului 3»” – dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA.

Dr. Mihaela Moșneguțu, director medical ANTIBIOTICE SA

 

În a doua sesiune a conferinței au fost sus­ținute cursuri de educație medi­cală și far­­ma­ceutică precum: „Urgen­țele infec­țioase” – prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel; „Sănătatea femeii, sănă­tatea familiei” – prof. dr. Mircea Onofriescu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași; „Colaborarea dintre preot, medic și farmacist. Preoți implicați în servicii socio-medicale” – pr. Ilarion Mâță, directorul Centrului de excelență îngrijire vârstnici, Hârja, județul Bacău; „Nutriensa. Bene­ficiile profilaxiei pentru creșterea calității vieții” – prof. univ. dr. farm. Monica Hăn­cianu, prorector Universitatea de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, și „Siguranță și eficacitate din perspectiva medicului de familie în comunitatea rurală” – dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației medicilor de familie București-Ilfov.

Pr. dr. Cezar Antonio Dumitrașcu, slujitor la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“,
Protopopiatul Sector 5 Capitală, şi medic de familie

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns