Concertul Festivalului-concurs „Lăudați pe Domnul!”

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc joi, 27 octombrie 2022, etapa finală a celei de-a 14-a ediții a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriar­hia Română prin Sectorul teolo­gic-educațional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. În cadrul evenimentului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Muzica liturgică susține rugăciunea Bisericii”.

La Palatul Patriarhiei, au susți­nut un concert de muzică ­bisericească Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna și Corul de cameră „Preludiu” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.

La finalul recitalului de muzică și poezie, moderat de actorii Silviu Biriș și Bianca Brad, părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teolo­gic-edu­cațional al Patriarhiei Române, a anunțat câștigătorii Secțiunii Com­poziție a Festivalului-concurs națio­nal de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”.

Premiile au fost oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au constat în diploma festiva­lului-con­curs, cărți și bani. De asemenea, fiecare formație corală invitată a primit din partea Preafericirii Sale Diploma omagială 2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creș­tinului, cu medalie. Corul de cameră „Preludiu” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” a primit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, la împlinirea a 50 de ani de activitate muzicală în toamna acestui an.

În timpul ceremoniei de premiere, cei prezenți au audiat un fragment din ­lucrarea câștigătoare la categoria I, ­lucrări psaltice, interpretat de Grupul psaltic „Sfânta Ecaterina” din Bucu­rești, al cărei autor este Cătălin Cernătescu.

Lucrările câștigătoare vor fi publicate în reviste centrale bisericeşti şi pe site-ul Patriarhiei Române (patriarhia.ro).
Rezultatele evaluării compozițiilor de la Festivalul „Lăudați pe Domnul!” au aparut în „Ziarul Lumina” în ediția ­tipărită din data de 10 octombrie 2022.