Comuniune izvorâtă din simțul libertății redobândite

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, la ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sala Sinodală, Reședința Patriarhală din București, 24 noiembrie 2018

 

Sanctitatea Voastră,

În numele membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, vă urăm Bine ați venit! la această ședință solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii noastre.

Și cu acest prilej binecuvântat, dorim să ne exprimăm aprecierea pentru buna cooperare dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Română, atât în cadrul pregătirii și al lucrărilor propriu-zise ale Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta, cât și la alte întruniri internațio­nale interortodoxe și intercreștine.

În același timp, dorim să vă mulțumim din nou pentru faptul că la Istanbul avem o Comunitate ortodoxă română care beneficiază de Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi, oferită, cu atâta bunăvoință, de Sanctitatea Voastră.

De asemenea, apreciem eforturile Sanctității Voastre de a promova, în contextul lumii de astăzi, atât libertatea administrativă a Bisericilor Ortodoxe Autocefale, cât și sinodalitatea și comuniunea panortodoxă, unind libertatea cu responsabilitatea, spre binele Bisericii lui Hristos. De altfel, în răstimpul celor aproape trei decenii de la schimbările politice și sociale din țara noastră, începând cu 1989, poporul român a resimțit această necesitate de manifestare a comuniunii izvorâte din simțul libertății redobândite și datoria responsabilității asumate.

În lumina comuniunii fraterne și a coresponsabilității pastorale pentru binele Ortodoxiei întregi, ne rugăm lui Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate peste Sanctitatea Voastră și să vă întărească și de acum înainte pentru a fi un harnic misionar-binevestitor și un neobosit promotor al unității Ortodoxiei contemporane, într-o lume tot mai secularizată, fragmentată și agitată.

Cu aceste gânduri de înaltă prețuire, vă salutăm frățește încă o dată, Sanctitatea Voastră, în această Sală Sinodală istorică a Bisericii noastre Ortodoxe Române.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Titlul aparține redacției cotidianului „Ziarul Lumina“

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns