Comuniune frăţească în diaspora română

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României, transmis la târnosirea bisericii româneşti cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ și „Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț“ din oraşul Jönköping, Suedia, duminică, 28 februarie 2016

Sfinţirea bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ și „Sfinții Cu­vioși Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamț“ din orașul suedez Jönköping, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, este un eveniment mare şi binecuvântat pentru Biserica noastră în general, dar în mod special pentru comunitatea ortodoxă română din acest oraş.

Deşi departe de locurile natale, românii din această parte a lumii sunt aproape de ţara lor prin fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în limba română, unde ascultă Sfânta Evanghelie şi se împărtăşesc cu Hristos Domnul. Prin distanţa de ţara lor şi de cei dragi ai lor, românii trăitori printre străini înţeleg mai bine cuvintele Scripturii: „nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie“ (Evrei 13, 14).

Comunitatea ortodoxă românească din Jönköping, prin acordarea celor trei hramuri bisericii lor, se află sub Acoperământul Maicii Domnului, sunt întăriţi de rugăciunile Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul de la Voroneț şi luminaţi de învăţăturile Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a povăţuit Moldova şi pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, prin cuvântul său înţelept, prin rugăciune, sfat şi exemplu. De aceea, Mănăstirea Voroneţ rămâne până astăzi o rază a sfințeniei lăsată de duhovnicul din munții Moldovei. Sfântul Paisie de la Neamț a fost un pelerin, asemănându‑se prin aceasta, oarecum, multor români plecaţi departe de casa lor. El și‑a pregătit în ultima parte a vieții sale pământești cetatea veșniciei din frumoasa Mănăstire Neamţ din Moldova. Această mănăstire, cunoscută ca un important centru cultural, prin traducerile cărților duhovnicești şi diversitatea etnică a monahilor de aici, a marcat, datorită lucrării harnicilor ucenici ai Sfântului Paisie, toată Europa de Est, transmițând învățătura filocalică, a iubirii de frumuseţe spirituală netrecătoare.

Astăzi, comunitatea românească din Suedia este întărită, la împlinirea a peste patruzeci de ani de slujire românească la Stockholm, de modelul de slujire și cultură al vrednicilor de pomenire pr. prof. dr. Alexandru Ciurea, pr. prof. dr. Ștefan Sandu și pr. Anton Poşircă. Aceşti preoţi vrednici au făcut misiune până la numirea în slujirea de paroh a părintelui Toader Doroftei, în anul 1990. Nu le‑a fost ușor să vină periodic de la Stockholm la Jönköping, însă osteneala acestora a fost covârşită de vrednicia şi hărnicia românilor de aici, care au rădăcini adânci în Banatul sârbesc.

Odată cu alegerea și întronizarea Preasfințitului Părinte Macarie Drăgoi ca cel dintâi Episcop al nou-înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Europei de Nord, a fost numit în noua parohie de la Jönköping tânărul preot Ovidiu Teodor Băncilă, care a continuat și dezvoltat proiectele duhov­nicești și culturale ale înaintașilor, menținând frumoase legături cu multe parohii din România, promovând astfel valorile Ortodoxiei românești în spațiul scandinav.

Cu ocazia sfinţirii bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamț“, felicităm pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, pentru întreaga activitate pe care o desfăşoară în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, precum şi pe părintele paroh Ovidiu Teodor Băncilă.

Felicităm, de asemenea, toată comunitatea ortodoxă română din Jönköping, luminată de evlavie creştină şi simţire românească, pe toţi binefăcătorii şi ajutătorii acestui sfânt locaş, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii mireni prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate şi demnitate creştină.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să ocrotească această biserică şi pe toţi închinătorii şi binefăcătorii ei, dăruindu‑le pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, spre slava Preasfintei Treimi şi bucuria Bisericii lui Hristos.

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns