Comemorarea eroilor Revoluţiei la Catedrala Patriarhală și la monumente din Capitală

La Catedrala Patriarhală din București, precum și în mai multe locuri emblematice din Capitală pentru Revoluţia din Decembrie 1989, unde s-a strigat „Libertate!” în urmă cu 31 de ani, au fost organizate momente solemne în cadrul cărora au fost săvârşite slujbe de pomenire pentru cei care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea şi demnitatea poporului român şi au fost depuse coroane de flori.

 

La Catedrala Patriarhală din București, slujba Parastasului pentru eroii care și-au jertfit viața în timpul Revoluției din 1989 a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și ­diaconi, ­slujitori ai catedralei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a amintit de momentul în care numele tuturor eroilor cunoscuţi ai neamului nostru au fost aşezate cu evlavie şi recunoștință în piciorul Sfintei Mese a Altarului Catedralei Naționale în anul 2018 de către Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel. „După biruința pe care au marcat-o înaintașii noștri la anul 1877, s-a născut un gând de recu­noștință pentru toți cei care de-a lungul veacurilor și-au dat viața pentru aceste idealuri, pentru ca poporul nostru să fie cu demnitate între celelalte popoare ale lumii, să aibă orizont și toate darurile pe care Dumnezeu le-a așezat în pământul acesta să-și găsească rostul lor întru a dărui bunăstare și viață binecuvântată poporului nostru. Acest gând de recu­noștință s-a concretizat prin năzuința de a ridica întru pomenirea tuturor eroilor nea­mului o catedrală în București. Acest lucru, hotărât prin darul lui Dumnezeu și prin jertfa eroilor de la 1989, ajunge să fie aproape de împlinire, ceea ce este o binecuvântare pentru poporul nostru. Acolo, în piciorul Sfintei Mese, sunt așezate numele eroilor cunoscuți din toate timpurile și din toate locurile și, desigur, ale celor căzuți la Revoluția română din 1989, spre veșnica lor pomenire. Sperăm ca năzuin­țele lor, idealurile care i-au făcut să meargă cu curaj în fața pericolului morții să nu fie uitate și cu toții să le avem în vedere. Trebuie să dorim ca libertatea noastră să fie împletită cu demnitatea care ne așază pe locul pe care îl merităm în rândul celorlalte popoare ale lumii”, a spus Preasfinția Sa.

 

 

Slujbe de pomenire la monumente ridicate în cinstea eroilor

Încă de luni, 21 decembrie, la Cimitirul Eroii Revoluției, slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte ­Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit la slujba de pomenire, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, a subliniat rolul jertfei românilor căzuți în timpul Revoluției din 1989. „Comemorarea a 31 de ani de la Revoluția română din 1989 este un moment de rugăciune, de aducere aminte de jertfa în special a eroilor tineri, căci ne aflăm la Cimitirul Eroilor Tineri, alături de biserica ridicată aici întru pomenirea lor, dar și întru propovăduirea Sfintei Evanghelii. (…) Suntem aici pentru a comemora jertfa acestor români care ne-au adus libertatea de credință, libertatea de manifestare a tradițiilor noastre strămoșești. Noi ne rugăm ca această libertate pe care am dobândit-o atunci, pentru care s-au jertfit oameni, care au plecat prea devreme din această viață, să aducă roade bune nu numai pentru sfânta noastră Biserică, ci și pentru neamul nostru românesc. Ne rugăm ca aspirațiile acestor tineri să-și găsească loc în sufletul fiecărui creștin și fiecărui român, iar idealurile sfinte de libertate și dreptate să-și găsească locul în societatea noastră, împreună cu cooperarea și pacea socială, cu mai multă credință, care este transfiguratoare pentru neamul nostru românesc”, a spus ­Prea­sfinția Sa. La orele dimineţii, la ­monumentul ridicat în memoria eroilor Revoluţiei din faţa clădirii fostului Comitet Central, actualul sediu al Ministerului Afacerilor Interne, un sobor de preoţi din cadrul cimitirelor de stat a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii revoluționari. După serviciul religios, au avut loc depuneri de coroane de flori din partea mai multor instituţii de stat şi asociaţii pentru recunoaşterea meritelor participanţilor la Revoluţie.

 

Marţi, 22 decembrie, la monumentul ridicat în faţa sediului Societăţii Române de Radiodifuziune, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii ­Revoluţiei Române, depunând şi o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La final, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că Biserica face în mod constant pomenirea eroilor şi a tuturor celor care au luptat pentru libertatea şi demnitatea poporului român: „În toată această perioadă, cei care s-au jertfit la Bucureşti, Timişoara şi în alte locuri importante ale ţării sunt pomeniţi, la fel cum ­Biserica şi-a pomenit dintotdeauna eroii. După cele două războaie mondiale, la troiţele care s-au ridicat în memoria lor, ca şi la monumentele care s-au ridicat în cinstea eroilor din Decembrie 1989, Biserica înalţă rugăciuni pentru odihna sufletelor lor. Aici, la Radiodifuziunea Română, se păstrează pomelnicul a 11 tineri care şi-au pierdut viaţa în această zonă. Prin aceste slujbe, eroii ne aduc mereu aminte că ei au murit pentru ca noi să fim liberi”.

 

 

 

În continuare, la troiţa ridicată în curtea Televiziunii Române, de asemenea, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru cei care s-au jertfit în urmă cu 31 de ani şi au fost depuse coroane de flori din partea preşedintelui României, a Secretariatului de Stat pentru recu­noașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, a ­Televiziunii Române şi a unor asociaţii şi fundaţii dedicate evenimentelor din Decembrie 1989.

 

 

De asemenea, luni dimineață, 21 decembrie, preşedintele României, primarul Capitalei, precum şi reprezentanţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului ­Românesc, precum şi ai altor fundaţii şi organizaţii, au depus coroane de flori la monumentul ridicat în Piața Uni­ver­sității în memoria celor adormiţi în urmă cu 31 de ani în timpul luptelor din ­Capitală ce au determinat căderea regimului comunist. La orele amiezii, un sobor de preoţi, condus de părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, de la Protopopiatul Sector 3 Capitală, a depus, de asemenea, o coroană de flori din partea instituţiei şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroi.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns