Comemorarea Episcopului Melchisedec Ştefănescu la Galaţi şi Bacău

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea Episcopului Melchisedec Ştefănescu, Centrul eparhial Roman a organizat o serie de manifestări dedicate marelui ierarh. Acestea s-au desfăşurat în perioada 14-16 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

 

Duminică, 14 mai 2017, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost întâmpinată racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ioan Maximovici. Odorul de mare preţ a fost adus din San Francisco.

Luni, 15 mai 2017, după slujba Vecerniei, a avut loc susţinerea a două coferinţe duhovniceşti. Corul Mănăstirii Diaconeşti a susţinut concertul „Lacrimi din închisoare”. Tot luni, 15 mai 2017, în clădirea Fundaţiei „Melchisedec Ştefănescu” din Roman s-a desfăşurat a XVII-a ediţie a Simpozionului Naţional „Episcop Melchisedec Ştefănescu – Ierarh cărturar”. 

Marţi, 16 mai 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În cadrul slujbei, s-a făcut pomenirea celui cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Părintele Autocefaliei”. Tot în acest cadru festiv, au fost premiaţi copiii participanţi la Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, etapa eparhială.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi, în sunetul clopotelor şi al cântărilor pascale, purtând în mâini odoare aparţinând patrimoniului spiritual al Centrului eparhial şi tabloul ilustrului ierarh Melchisedec Ştefănescu, au mers în tradiţionala procesiune organizată cu acest prilej. În ­curtea Fundaţiei „Episcop Melchisedec”, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a săvârşit slujba de pomenire a familiei ctitorului complexului de clădiri de aici, iar la finalul slujbei de pomenire, a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec.

În perioada 16-18 mai, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate mai multe evenimente cultural-educative menite să îl comemoreze pe marele ierarh al Bisericii Ortodoxe Române Melchisedec Ștefănescu, la 125 de ani de la trecerea la cele veșnice. Evenimentele au fost organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Universitatea „Dunărea de Jos” – prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi – prin Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” şi corpul profesorilor de religie.

Evenimentele religioase şi cultural-educative au debutat marți, 16 mai, în Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Episcopul Melchisedec Ştefănescu, la care au participat toţi elevii seminarişti, însoţiţi de profesorii lor, preoţi şi mireni, studenţii şi masteranzii Departamentului Teologic, însoţiţi de preoţii-profesori şi preoţi misionari din Protoieria Galaţi.

La finalul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt în care a fost evidenţiată personalitatea marelui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, care în 1864 a înfiinţat Eparhia Dunării de Jos şi a păstorit-o timp de 14 ani.

În continuare, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu” (sala AS011) din incinta Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, au fost prezentate câteva repere privind slujirea jertfelnică, lucrarea de cercetare academică şi viaţa de sfinţenie a ierarhului evocat. La această întâlnire au participat elevii seminarişti din clasele a X-a şi a XI-a Pastorală, însoţiţi de profesori preoţi, studenţii şi masteranzii Departamentului Teologic, însoţiţi de preoţii-profesori, profesori de religie, preoţi cu activitate misionară bogată şi reprezentanţi ai centrelor sociale eparhiale şi parohiale din oraş.

Miercuri, 17 mai a.c., la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” au fost prezentate viaţa, opera, slujirea şi lucrările de excepţie ale ierarhului, în programul power-point elaborat de o echipă de elevi, sub îndrumarea profesorilor lor, la care au participat toţi elevii seminarişti, elevi invitaţi din alte licee şi cadrele didactice ale seminarului.

Evocarea marelui ierarh la Galaţi a continuat şi joi, 18 mai, în aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu” (sala AS011) din incinta Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie printr-o sesiune de comunicări ştiinţifice, susţinută de studenţi şi masteranzi teologi ai departamentului de specialitate din Universitatea „Dunărea de Jos” – Galaţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns