Comemorarea Episcopului Chesarie al Buzăului

Episcopul Chesarie Căpățână a fost comemorat joi, 2 decembrie 2021, la Buzău, cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la mutarea sa la Domnul. Evenimentele organizate în memoria vrednicului ierarh au constat în momente de rugăciune și manifestări culturale.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, ­Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ­înconjurat de un sobor de șase preoți și doi diaconi, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial.

În continuare, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a avut loc Simpozionul cultural-comemorativ „Episcopul Chesarie al Buzăului (1825-1846) – 175 de ani de la intrarea sa în veșnicie”. La eveniment au participat consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, preoți, oficialități ­militare, inspectori școlari, cadre didactice, elevi de la Seminarul Teologic „Chesa­rie Episcopul” și alți invitați.

Cuvântul de deschidere, intitulat „Chesarie – ierarhul vizionar, deschizător de dru­muri”, a fost rostit de Înalt­prea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a reliefat personalitatea providen­țială a episcopului din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

În cadrul simpozionului, pe parcursul unei singure sesiuni, au susținut prelegeri: pr. prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași; arhim. asist. dr. Chiril Lovin, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; pr. prof. dr. Nicolae Moraru, Seminarul Teo­logic „Chesarie Episcopul” din Buzău; prof. Constantin Coman, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

A urmat prezentarea volumului ce conține prelegerile pregătite pentru simpozion, precum și a medaliei jubiliare, pe care se află imprimate chipul Episcopului Chesarie și imaginea ­Palatului Brâncovenesc, rectitorit de el între anii 1840 și 1844.