Colocviu dedicat oficializării limbii române în Moldova

Cu ocazia declarării anului 2016 de către Patriarhia Română drept „An comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești“, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în parteneriat cu Academia Română, prin Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iași, Academia de Științe a Moldovei, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din Rouen – Normandie, a organizat în perioada 9-10 noiembrie 2016 Colocviul „Cărți românești de învățătură (Iași – 1643, 1646). 370 de ani de la oficializarea limbii române în Ţara Moldovei“.

Deschiderea colocviului „Cărți românești de învățătură (Iași – 1643, 1646). 370 de ani de la oficializarea limbii române în Ţara Moldovei” a avut loc miercuri, 9 noiembrie, la Muzeul Mitropolitan din Iași, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conceput într-un spirit interdisciplinar, destinat întâlnirii specialiștilor din mai multe zone ale cercetării științifice, colocviul a încercat să conjuge mai multe abordări propuse până acum în mod disjunct: istorică, filologică și teologică. Printre cei care au luat cuvântul în prima zi a evenimentului au fost Petre Guran, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, acad. Alexandru Zub, acad. Demir Dragnev, conf. dr. Gheorghe Cojocaru și conf. dr. Dan Ioan Mureșan de la Universitatea Rouen – Normandie, Franța.

În același context, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat că manifestarea de la Iași reprezintă un omagiu adus limbii române, înaintașilor, dar și contemporanilor ce au preocupări în domeniu: „Deși amândouă cărțile au apărut în Moldova, la Iași, nici una dintre ele nu este prezentată ca fiind carte moldovenească, și, în pofida conținutului lor diferit, ambele au în titlu aceeași sintagmă – «Carte românească de învățătură». Aceasta arată, mai întâi, că ele sunt destinate tuturor românilor și că, odată cu limba românească, se învățau și credința ortodoxă, și rânduiala canonică de trăire îndeobște în cetate. În concluzie, evenimentul academic care se desfășoară la Iași este un omagiu adus limbii române, (…) Sfântului Varlaam Mitropolitul și luminatului Domn Vasile Lupu, precum și celor precum dumneavoastră, care găsiți spațiu lăuntric și atitudine exterioară pentru lucruri esențiale”.

Joi, 10 noiembrie, în a doua zi a colocviului, invitații au susținut prelegeri pe teme precum: Introducerea limbii române în cultul bisericesc, Dreptul limbii române, Impactul în durata lungă a revoluției culturale din secolul al XVII-lea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns