Colocviu de teologie patristică la Tesalonic, Grecia

În perioada 5-7 noiembrie 2019, s-a desfă­șu­rat la Tesalonic Colocviul internațional intitulat „Atanasie al Alexandriei și Ilarie de Poitiers: provocări doctrinare în secolul al IV-lea între Răsărit și Apus”. Colocviul a fost organizat de Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Tesalonic, în cooperare cu Facultățile de Teologie Catolică și Protestantă ale Universității din Strasbourg și cu Centrul de Studii Patristice al Patriarhiei Ecumenice.

Colocviul a debutat cu o sesiune festivă ținută la Mănăstirea Vlatadon, acolo unde se află și sediul Centrului de Studii Patristice al Patriarhiei Ecumenice, în prezența Preasfințitului Părinte Nikiforos, Episcop de Amoreea, care a transmis mesajul Sanctității Sale ­Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Următoarele sesiuni de comunicări și dezbateri au avut loc la Facultatea de Teologie a Uni­ver­si­tății „Aristotel”.

La colocviu au participat profesori de patristică de la diferite facultăți, printre care: Michele Cutino, Françoise Vinel, Christophe Guignard (Strasbourg), Pablo Argarate (Graz), Symeon Paschalidis, Theodoros Pittaras, Vassileios Tsigkos, Christos Filiotis (Tesalonic) ș.a. Din ­partea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București a participat dr. Eugen Maftei, asistent la disciplina patrologie și literatură patristică.

„Au fost abordate mai multe aspecte ale învățăturii celor doi Părinți ai Bisericii, Atanasie cel Mare și Ilarie de Poitiers, între care: terminologia trinitară folosită de aceștia, raportul lor cu tradiția Sfinților Părinți, respectiv cu filosofia vremii, contri­buția personală la clarificarea unor aspecte doctrinare, precum și asemănările și deosebirile dintre cei doi Părinți cu privire la temele teologice abordate”, ne-a spus asist. univ. dr. Eugen Maftei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns