Colocviu de literatură creștină al Ziarului Lumina

În perioada 3-5 iulie, Ziarul Lumina a organizat, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci“-Caraiman din Bușteni, județul Prahova, colocviul de literatură creștină „Ridicat-am ochii mei la munți – Repere ale liricii religioase românești“. Au participat poeți și critici literari din toată țara.

În deschidere, cuvântul de binecuvântare a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Văd foarte multă poezie care se inspiră din Scriptură și din tradițiile creștine ale poporului român. Există foarte multă poezie sacră, fie doxologică, psalmică, fie creată de poeți care ajung la starea de beatitudine, de inspirație, pentru a-L preamări pe Dumnezeu sub forma poeziei. Astfel, învățătura creștină pătrunde mult mai ușor și mai plăcut în sufletul oamenilor“, a arătat Preasfinția Sa. De asemenea, ierarhul a mai vorbit și despre „curajul nemaipomenit“ al poeților religioși din vremea comunismului, a căror operă a ajuns la public „fie pentru că cenzorii nu au văzut mesajul, fie pentru că ei au lăsat-o să treacă pentru că și-au dat seama că poezia de inspirație religioasă era un lucru foarte necesar sufletului acestui popor“.

Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Pu­blicațiilor Lumina, a subliniat faptul că acest colocviu stă sub semnul Psalmului 120 – „Ridicat-am ochii mei la munți“ – și a vorbit despre „bucuria întâlnirii ce stă în prelungirea a ceea ce facem la suplimentul literar și artistic al Ziarului Lumina“.

Daniela Șontică, redactor-șef adjunct al Ziarului Lumina și coordonator al suplimentului „Lumina literară și artistică“, a făcut o scurtă prezentare a acestei publicații care apare lunar din aprilie 2014.

A fost prezent la colocviu și părintele profesor Gheorghe Holbea, prodecan la Facultatea de Teologie din București, care conduce un cenaclu literar la această facultate, unde vin atât studenți teologi, cât și studenți de la alte facultăți. Părintele a citit câteva creații ale poetului Daniel Turcea, plecat la Domnul la 33 de ani.

În partea a doua a zilei de 4 iulie, au susținut recitaluri de poezie autorii: pr. Nicolae Stoia, Elena Dulgheru, Diana Caragiu, Monica Manolachi, Adriana Bulz, Florentina Loredana Dalian, Daniela Șontică, Paul Are­tzu, Lidia Popița-Stoicescu, Carmelia Leonte, Simona Dumitrache, Daniel Drăgan, Florin Caragiu, Florin Dochia, Codruț Radi, Laurențiu-Ciprian Tudor, Sorin Lucaci, Eugenia Țarălun­gă, Emil-Iulian Sude.

Întâlnirea poeților la Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Bușteni a fost și prilej pentru a crea împreună o poezie, la care fiecare dintre cei prezenți a contribuit cu câte un vers.

2

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns