Coeziune în societatea europeană

Reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe pe lângă instituţiile europene s-au întrunit la Sofia, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în perioada 5-7 octombrie, în clădirea Reprezentanţei Comisiei Europene (CROCEU). La întrunire au participat delegaţi ai Patriarhiei Constantinopolului, Patriarhiei României, Patriarhiei Bulgariei şi ai Arhiepiscopiei Ciprului, discutând despre „Factorii intensificării coeziunii în societatea europeană”. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de pr. Sorin Şelaru şi de pr. George Vâlcu de la Bruxelles.

 

Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituţiile europene scrie pe pagina sa de internet că membrii CROCEU au subliniat faptul că, într-o lume din ce în ce mai diversă, precum cea în care trăim astăzi, nevoia de coeziune este mai mare ca niciodată, deopotrivă la nivel european și național, regional și local. Diferențele etnice, culturale și religioase pot genera teamă între oameni și astfel să provoace crearea de bariere, ziduri despărțitoare și disensiuni. În aceste condiții, este imperativ ca Bisericile din Europa să cultive și să rămână în dialog cu alți actori sociali, pe de o parte subliniind rolul fundamental pe care l-a jucat Creștinismul în crearea Europei, precum și, mai recent, a Uniunii Europene, iar pe de altă parte să ofere o perspectivă cuprinzătoare asupra viitorului acestei complexe structuri. Coeziunea socială în Europa poate fi stimulată printr-un set coerent de politici fiscale, bugetare, sociale și educaționale orientate către binele comun. Întreaga strategie trebuie să fie centrată pe demnitatea intrinsecă și unicitatea fiecărei ființe umane, ce reprezintă un principiu fundamental al credinței creștine. Numai o astfel de evoluție poate transforma Uniunea Europeană în ceea ce a fost ea menită a fi de la bun început de către părinții ei fondatori: nu doar o piață unică de desfacere a bunurilor, bazată strict pe interese economice și având ca unic scop continua creștere economică, ci mai degrabă o familie de state bazată pe principii și valori comune care pot facilita împlinirea și dezvoltarea integrală a fiecărei națiuni și a fiecărei persoane.

Întrunirea a început cu referatul avocatei Maria Chioseva de la Universitatea din Plovdiv, care a atras atenţia la problemele ridicate de Convenţia de la Istanbul, discutate foarte mult de la începutul anului în curs în ţara vecină. Doamna Chioseva a amintit rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Bulgară în renunţarea de către statul bulgar a ratificării convenţiei amintite, în care se vehiculează noţiunile „ideologiei de gen”.

Din partea Patriarhiei Constantinopolului a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Atenagora din Belgia, care a împărtăşit experienţa sa de vieţuire în Europa Occidentală, spunând că cel mai mare pericol pentru Ortodoxie acum este frica de celălalt, mai ales de când a început criza refugiaţilor. Ieromonahul Meletie, rectorul Universităţii „Sfântul Ioan” din Rila, a vorbit despre paradoxul „unitate sau libertate”, subliniind importanţa coabitării cu vecinii, chiar dacă aceş­tia sunt diferiţi de noi. „Diviziunile în popor nu au deloc consecințe benefice”, a spus în cuvântul său Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie, Mitropolitul bulgar al Europei Centrale şi Occidentale, subliniind importanţa pe care Biserica trebuie să o acorde tinerei generaţii.

Părintele Sorin Şelaru, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române în această întrunire, a făcut o analiză a crizelor economică, financiară şi de emigranţi din Europa. Părintele Şelaru i-a încurajat pe tineri să participe în cât mai multe programe de călătorii cu scopul schimburilor de experienţă, pentru că doar astfel ei vor putea construi ceva nou.

La finalul întrunirii, a fost emis un comunicat de presă.

În data de 6 octombrie, participanţii de la întrunire au mers la Stara Zagora, unde au luat parte la festivităţile dedicate împlinirii a 180 de ani de la naşterea Mitropolitului Metodie Kuşev, coliturghisind în acel oraş pe 7 octombrie, alături de Patriarhul Neofit al Bulgariei.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns