Cinci premii pentru Corul „Cantus Domini” la concursul „Moscow Sounds”

Corul bărbătesc „Cantus ­Domini” din Capitală a fost distins cu cele mai importante premii la trei secțiuni ale celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului-concurs ­coral internațional „Moscow Sounds”, desfă­șurat în Moscova, Rusia. În urma jurizării, corul tinerilor bucureșteni a câștigat un Grand Prix (Marele Premiu), două premii întâi și două premii speciale. Anul acesta, concursul s-a desfășurat on-line, în condiții adaptate la contextul creat de pandemia actuală.

La cea de-a 18-a ediție a Festi­valului-concurs coral internațional „Moscow Sounds”, cu tema „We are for peace” (Noi suntem pentru pace), au participat 100 de formații corale din Europa. În urma invitației, Corul bărbătesc „Cantus Domini” din București, dirijat de arhidiaconul Răzvan Constantin Ștefan, a participat la trei secțiuni ale concursului, la care a obținut rezultate excepționale. Concursul on-line a avut loc în data de 17 mai 2020, iar rezultatele finale au fost anunțate sâmbătă, 30 mai 2020.

La secțiunea Academic Singing Style, formația corală bucureșteană a obținut Marele Premiu – Grand Prix, cu un punctaj total de 100 de puncte, dar și Premiul pentru cel mai bun dirijor; la secțiunea Orthodox music a obținut Premiul I; iar la cea de-a treia secțiune, National ­Folkloric Music, a obținut Premiul I și Premiul pentru cele mai frumoase costume populare. „Pentru participarea la acest eveniment important, obținusem deja finanțarea, Institutul Cultural ­Român acordându-ne cea mai mare parte din suma necesară deplasării noastre la Moscova, dar din cauza acestei pandemii am primit o informare că s-a anulat competiția. Însă organizatorii au revenit cu o înștiințare că festivalul-concurs se va desfășura on-line. Împreună cu dirijorul corului și comisia care se ocupă de repertoriu, am selectat un număr de piese care să corespundă rigorilor și cerințelor competiției, filmate în cele mai recente concerte (live și neprelucrate), piese reprezentative din repertoriul nostru, care s-au încadrat tematicii impuse și la care ne-am gândit că ne vor aduce rezultate bune. Prin aceste concursuri, Corul «Cantus Domini» şi-a propus să promoveze peste hotare cu demnitate și conștiință patrimoniul cultural românesc, muzica corală românească și bogățiile spirituale ale poporului român, contribuind astfel la recunoașterea și la aprecierea universală a calităţii și valorii acestora”, ne-a spus diac. Marius Oblu, președintele Asociației culturale „Cantus Domini”.

Dintre numeroasele premii obținute de-a lungul activității artistice a acestei prestigioase formații corale menționăm: Premiul I la Concursul Național de ­Muzică „George Enescu” (iunie 2012); Medalii de argint (două) la Olimpiada Mondială de Coruri (World Choir ­Games), Cincinnati, Ohio, SUA (4-14 iulie 2012); Medalie de aur la International Choral Competition, Istanbul, Turcia (21-26 iulie 2014); Medalii de aur și argint la Festivalul Internațional „The Singing World”, Sankt Petersburg (31 iulie – 5 august 2015); Medalii de argint (două) la cea de-a 35-a ediție a Concursului Internațional Coral, Preveza, Grecia (6-9 iulie 2017). De asemenea, corul a mai obținut trei medalii de aur în cadrul celei de-a 16-a ediții a Concursului-festival internațional „The Singing World”, organizat în perioada 3-8 august 2018 la Sankt Petersburg, Rusia.

Corul bărbătesc „Cantus Domini” este membru în Asociaţia Naţională Corală din România (ANCR) și a fost înființat în anul 2013, la inițiativa arhidiaconului Răzvan Constantin Ștefan și a mai multor studenți teologi, iubitori de muzică corală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns