Cinci ierarhi la sfințirea ­bisericii din localitatea ­Alexandru Ioan Cuza, Moldova

Joi, 9 iunie 2022, Înaltprea­sfințitul Părinte Petru, Arhi­e­pis­copul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a sfințit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Cuvios Paisie” de la Neamț, din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. Din sobor au făcut parte Prea­sfințitul ­Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Prea­sfințitul Părinte Veniamin, Episcopul ­Basarabiei de Sud, Preasfin­țitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, și Prea­­sfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.

Dintre oficialități a participat Exce­lența Sa, doamna Anca Corfu, consul ­general al României la Cahul. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Muzicescu”, condusă de dirijorul profesor Anton Dumbravă.

Cu prilejul sfințirii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Petru a fost numit cetățean de onoare al localității Alexandru Ioan Cuza.

Biserica din satul Alexandru Ioan Cuza este cel mai vechi edificiu din localitate ce a supra­viețuit tuturor intemperiilor și vitregiilor. Prima clădire a bisericii din lemn și fără clo­potniță a fost ridicată cu puterile enoriașilor în 1814. Biserica nu avea nici pământ și nici casă pentru preot. În anul 1845 a fost ridicată biserica din piatră, iar pe lângă biserică au funcționat două școli parohiale unde învățau peste 200 de copii. După anul 1940, preotul paroh a fost arestat și trimis în Kazahstan, iar biserica a fost părăsită, ajungând la un grad foarte avansat de deteriorare, fiind transformată în depozit de către sovietici. În anul 1993, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a sfințit ruinele bisericii și a binecuvântat reconstruirea ei. Cu mila lui Dumnezeu, părintele paroh Ionuț Recoșanu, în acest an, cu sprijinul eno­riașilor și al oamenilor cu bună credință, a reușit să renoveze în totalitate biserica din sat și să o transforme într-un centru de spiritualitate.