După ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Gheorghe Pelerinul, din 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu paisprezece ierarhi români, cei doi sfinţi au avut parte şi de ceremonii locale ale canonizării lor.

 

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv 
la Răzălăi

Pentru credincioşii din Răzălăi, raionul Sângerei, Republica Moldova, ziua de marţi, 22 mai 2018, a reprezentat un motiv de sărbătoare, aceştia primind binecuvântarea de-a se ruga la icoana şi la moaştele Sfântului Iosif Naniescu, oferite în dar comunităţii din Răzălăi de către o delegaţie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, la Biserica „Sfânta Treime” din localitate, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Prea­sfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

După săvârşirea sfintelor slujbe, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat motivele pentru care Sfântul Iosif Naniescu a fost canonizat de către Biserică şi a spus că „deşi sunt multe morminte ale mitropo­l­iţilor Moldovei în jurul Catedralei din Iaşi, credincioşii în mod deosebit îşi apleacă ge­nunchii la mormântul Sfântului Iosif, pe care l-am descoperit recent, am scos de acolo sfintele moaşte, acestea fiind aşeza­te lângă racla Sfintei Cuvioase Paras­cheva în Catedrala Mitropolitană. Credin­cio­şii, venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaştele Sfântului Iosif, apoi la moaştele Sfintei Parascheva”.

De asemenea, IPS Părinte Arhie­piscop Casian a dat citire mesajului transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Sfântul Iosif cel Milostiv – fiu al Basarabiei şi părinte duhovnicesc al Moldovei”. „Astăzi, prin voia lui Dumnezeu şi bunăvoința Înaltpreasfinţitului ­Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, este adus ca dar duhovnicesc, ca semn de prețuire şi binecuvântare, parohiei ortodoxe din localitatea natală a Sfântului Iosif cel Milostiv, satul Răzălăi, raionul Sîngerei din Republica Moldova, deoarece sfintele icoane şi moaștele sfinților lui Hristos întăresc evlavia credin­cioșilor şi comuniunea Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh în mesajul său, în care arătat însemnătatea sfinţilor lui Dumnezeu.

Totodată, PS Părinte Episcop Ignatie a dat citire Tomosului sinodal de canonizare a Sfântului Iosif cel Milostiv, în care se spune: „Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credinţa sa ortodoxă şi la felul său de vieţuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiţiei apostolice şi patristice a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, hotărâm ca de acum înainte şi până în veac Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinţilor ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română”.

La final, IPS Părinte Mitropolit Petru le-a adresat credincioşilor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură: „Sfântul Iosif, cel care a plecat de mic de aici, având o viaţă sfântă şi frumoasă pe care a petrecut-o în acele părţi în care a fost trimis, vine astăzi la noi în sat, vine sfânt”.

Astfel, credincioşii din Basarabia vor avea prilejul de a se închina Sfântului Iosif cel Milostiv, în satul său natal, la racla cu un fragment din sfintele sale moaşte care a rămas la Răzălăi. La finalul Sfintei Liturghii, închinătorii au participat la o agapă frăţească.

 

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul 
la Piatra Neamţ şi Văratec

Ceremonii locale de proclamare a canonizării Sfântului Gheorghe Lazăr au avut loc sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea în care a trăit peste douăzeci de ani, Piatra Neamţ, şi vineri, 17 august, la Mănăstirea Văratec, aşezământ monahal în care se află sfintele sale moaşte.

La Biserica „Naterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piatra Neamţ, cunoscută sub numele de „Sfântul Ioan”-Domnesc, acolo unde în turnul clopotniţă al locaşului de cult a vieţuit în nevoinţă Moş Gheorghe din 1895 până la sfârşitul vieţii sale în 1916, ceremonia a avut loc după slujba Vecerniei unită cu Litia. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt­preasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, au oficiat slujbele de seară şi ceremonia de proclamare a canonizării, pe platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ. Tomosul sinodal a fost citit, imediat după Vecernie, de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, după care a fost cântat troparul Sfântului ­Gheorghe Pelerinul. În continuare, a rostit un cuvânt de binecuvântare și de învățătură Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la final a oferit Bisericii „Sfântul Ioan”-Domnesc din Piatra Neamţ, prin părintele Dan Ovidiu Cojan, o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost purtate apoi în procesiune de cler și credincioși pe traseul Biserica „Sfântul Ioan”-Domnesc – Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Judeţean Neamţ – Biserica „Sfântul Ioan”-Domnesc.

La Mănăstirea Văratec, sărbătoarea Sfântului Gheorghe Pelerinul a debutat în seara zilei de 16 august 2018, când s-a săvârşit prima slujbă de priveghere în cinstea Sfântului de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a slujit alături de un sobor de preoţi şi diaconi şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Sfânta Liturghie şi ceremonia de canonizare de la Mănăstirea Văratec au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Înaltprea­sfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. După citirea Evangheliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a făcut referire la virtuţile Sfântului Gheorghe Pelerinul. La finalul slujbei, s-a dat citire Tomosului sinodal de canonizare a Sfântului Gheorghe Pelerinul, urmat de celelalte rânduieli ale proclamării canonizării. Tomosul de canonizare a fost citit de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter