Cel mai înalt ordin bavarez pentru IPS Părinte Serafim

Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a primit miercuri, 14 octombrie, Or­di­nul de merit bavarez „Baye­rischen Verdienstor­den“. Evenimentul s-a des­făşurat în Sala „Anti­qua­rium“ a Muzeului Rezidențial din München, iar ordinul a fost oferit de către prim-ministrul landului Bavaria, Horst Seehofer.

Ceremonia de acordare a celui mai înalt ordin conferit de către landul bavarez este organizată în fiecare an în luna octombrie. Anul acesta, 38 de personalități din diverse domenii de activitate ale landului Bavaria au fost distinse cu această distincție de mare onoare. „În scrisoarea în care sunt enumerate argumentele pentru care i-a fost con­ferit acest ordin sunt men­țio­nate doar câteva dintre realizările Înaltpreasfinției Sale, în cei peste 21 de ani de când este arhipăstorul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord: cumpărarea Bisericii evanghelice din Nürnberg și transformarea ei în Catedrală Mitropolitană și sediu episcopal, înființarea şcolii de pictură, activitatea social-filantropică desfășu­rată, creșterea numărului parohiilor de la 9 la 70, dar și angajamentul în plan ecumenic și la nivel interortodox. Trebuie remarcat faptul că doar două dintre cele 38 de personalități distinse cu acest ordin au altă naționalitate decât cea germană: IPS Părinte Mitropolit Serafim și președintele Academiei grecești din München“, ne-a declarat pr. Alexandru Nan, protoiereul Protopopiatului Bavaria, Germania. Ordinul de merit bavarez a fost instituit prin lege în anul 1957 și este conferit personalităților care s-au eviden­țiat prin „merite deosebite aduse statului și poporului bavarez“.

Momentan dețin 1.654 de persoane acest ordin, numărul lor fiind limitat prin lege la maximum 2.000 în viață. Între cele 38 de personalități decorate s-a numărat și Arhiepiscopul Georg Gänswein, secretarul privat al Papei Benedict al XVI-lea.

„Landul Bavaria este cel mai mare land din Germania, având o suprafaţă de 70.550 kmp şi o populaţie de 12.700.000 locuitori. Mitropolia a primit în acest land statutul de Corporaţie de Drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts) în anul 2006, recunoaştere urmată şi în alte landuri germane. Potrivit statisticilor de la 31 decembrie 2014, în Bavaria locuiau 96.057 de cetăţeni români. Aceste date nu includ românii care nu mai posedă un act de identitate românesc. Românii din Bavaria sunt deserviţi de 15 parohii şi trei filii“, a mai declarat pr. protoiereu Alexandru Nan.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns