Cea mai veche parohie din Spania a îmbrăcat straie de sărbătoare

An de an în luna noiembrie, când pomenim Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, parohia de la Madrid rezervă cea mai apropiată duminică, fiind ziua în care sunt liberi cu toții.

O zi de mare bucurie a fost și duminică, 18 noiembrie, când în jur de 800 de credincioși s-au adunat la biserica parohiei pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Copii și părinți au reușit să aducă atmosfera din România, prin portul lor tradițional, specific diferitelor zone ale țării, purtându-și costumele naționale cu mândrie, chiar dacă s-au înstrăinat de țară în urmă cu mulți ani.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a deslușit pericopa evanghelică a duminicii şi însemnătatea hramului parohiei.

La finalul cuvântului, Preasfințitul  Părinte Timotei a adresat mulțumiri Statului român pentru sprijinul acordat în procesul de construcție a Catedralei românilor din Madrid, cu clădirile anexe. Guvernul României a alocat recent 1.000.000 de lei noi, ceea ce permite ca lucrările să fie reluate pentru excavarea pământului, după ce până acum s-au turnat pereții mulați. Lucrările la Catedrala din Madrid au debutat în luna februarie 2015 pe un teren obținut de Parohia „Preasfânta Fecioară Maria“, prin grija părintelui paroh Teofil Moldovan.

Mulțumindu-i în primul rând Preasfințitului Părinte Timotei, pr. prof. Teofil a adresat mulțumiri și demnitarilor care au acceptat invitația de a participa la sărbătoarea hramului de la Madrid, între care îi menționăm pe domnul Victor Opanschi, secretarul de stat pentru Culte din Ministerul Culturii și Cultelor, domnul Irinel Florinel Frunză, directorul general în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, doamna Irina Marin, șeful Secției consulare de la Madrid, și domnul ministru consilier Ilie Bănică de la Ambasada României la Madrid.

Cu îndemnul Bucurați-vă!, părintele Teofil i-a încurajat pe enoriașii săi să rămână uniți în biserică, unde să se simtă realmente acasă, pentru că în mijlocul străinătății biserica devine locul unde românul își regăsește adevărata identitate.

Duminică după-amiază, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, părintele Teofil și doamna preoteasă, invitații din partea Guvernului României au vizitat locul pe care se construiește Catedrala Ortodoxă Română din Madrid.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns