Cea mai mare mănăstire de maici din România a îmbrăcat veșmântul resfințirii

Biserica Mănăstirii Văratec din ju­de­țul Neamț, închinată Adormirii Maicii Domnului, a primit duminică, 9 octombrie 2022, veșmânt de har și binecuvântare.

Mii de credincioși din întreaga regiune, precum și numeroși pelerini care au poposit pentru câteva clipe la Văratec, în drumul lor spre Sfân­ta Parascheva, au luat parte la acest eveniment istoric, primind binecuvântarea lui Dumnezeu și închinându-se în Sfântul Altar.

Împlinindu-se 210 ani de la prima târnosire, biserica așezămân­tului monahal nemțean a primit din nou haină luminoasă după terminarea lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate în ultimii opt ani. Împreună cu Înaltprea­sfin­ți­tul Părinte Mitropolit Teofan, din soborul de arhierei au mai făcut parte Înalt­preasfințitul ­Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Prea­sfin­țitul Părinte Antonie, Episcop de Băl­ți, Prea­sfin­țitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Ioan ­Casian, Episcopul orto­dox român al ­Canadei, și Prea­sfin­țitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După întâmpinarea ierarhilor de către soborul de preoți și diaconi, clericii au ­înconjurat lăcașul de cult, ungându-l cu Sfântul și Marele Mir, iar în continuare au mers în Sfântul Altar, unde au sfin­țit și pecetluit Sfânta Masă.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Litur­ghie oficiată în Altarul de vară al mănăstirii a fost rostit de Episcopul Hușilor, care a afirmat că, în timp de sufe­rință, Domnul este Cel care îl sprijină și-l mângâie pe om.

 

 

„Crucea Patriarhală” pentru stareța Mănăstirii Văratec

În semn de apreciere a eforturilor de consolidare și reabilitare, dar și a activității rodnice din ultimii ani, maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareţa sfintei Mănăstiri Văratec, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă dis­tinc­ție a Patriarhiei Române. Totodată, obștea așezământului monahal a primit din partea Preafericirii Sale diploma omagială cu medalia Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

Totodată, ctitorii și binefăcătorii așeză­mân­tului monahal au fost răsplătiți de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie.

În continuare, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat în fața celor prezenți atât impor­tanța acestui moment istoric, cât și nevoința neîntreruptă a monahiilor de la Văratec, care se roagă zi după zi, ceas după ceas, pentru mântuirea sufletelor lor și a întregii lumi.

La finalul slujbei, stavrofora Iosefina Giosanu a transmis mulţumiri Părintelui Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru grija părintească din toți acești ani, ierarhilor, oficialităților, cât şi tuturor credincioşilor care au ţinut să ia parte la eveniment.