Catedrala Mântuirii Neamului la început de toamnă

Luna septembrie reprezintă un arc peste timp pentru Catedrala Națională. La împlinirea a 12 ani de la slujba de binecuvântare săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru începutul organizării șantierului Catedralei Naționale, edificiul simbol al nea­mului românesc se înveșmântează cu pictură în tehnica mozaic și impresionează cu frumusețea turlelor dezvelite de schele. Echipa de construcție se concentrează pe tencuielile exterioare și pe execuția șarpantei și învelitorii din tablă de la cota +45 m, iar specialiștii coordonați de pictorul Daniel Codrescu se ocupă de aplicarea mozaicului la Arcul Triumfal, situat deasupra soleei, și la cele două registre de sub scena „Nașterea Mântuitorului” din absida sudică. În atelier îmbină tesere din mozaic peste 100 de persoane.

 

La început de toamnă, care nu a cutezat să întârzie, în orașul cu cer cenușiu și frunze galbene ce se leagănă leneș spre pământ la fiecare adiere de vânt, ochii bucureș­tea­nului care privește spre înălțime, fie cu gând la Dumnezeu, fie pentru contemplare, sunt uimiți de întâlnirea tăcută cu albul turlelor secundare ale Catedralei Națio­nale, de pe ale căror fațade au fost demontate schelele, făcându-ne să ne imaginăm cum ar arăta întreg lăcașul îmbrăcat în aceste straie luminoase.

 

Pe șantierul catedralei, care de 12 ani este ca un furnicar, sunt culese și roadele unei munci neostenite atât la exterior, cât și în interiorul lăcașului de cult emblematic, care ne ghidează inimile și gândurile la Dumnezeu de fiecare dată când privim cum evoluează lucrările, iar nu peste mult timp pașii la Sfânta Liturghie. Stadiul actual al lucrărilor, precum și viitoarele etape ne-au fost prezentate de inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și cons­truc­ții bisericești: „În prezent, lucrările de finisaje exterioare ale întregii catedrale sunt finalizate 100% între cotele +45 m și +120 m. Acum se lucrează la tencuielile exterioare; la execuția șarpantei și învelitorii din tablă de la cota +45 m – pe tot perimetrul catedralei, la această cotă se va executa o șarpantă și o învelitoare din tablă; la montarea tuturor accesoriilor de la exterior (grile ventilație – în prefabricatele din beton exterioare există goluri cu rol tehnologic de aspirație sau evacuare aer); la ancadramente din piatră la ferestrele exterioare cuprinse între cotele 0.00 m – +45.00 m și finisaje prefabricate exterioare din beton”, ne-a transmis ing. Petre Chiuță.

De asemenea, potrivit planului de execuție, „în viitor se vor demara lucrările la instalațiile interioare (cele electrice, termice și ventilație), în special cele care vor deservi cota 0.00 m, adică sala principală. Totodată, se vor demara și lucrările care vor definitiva accesul principal din Calea 13 Septembrie în incinta ansamblului arhitectural Catedrala Națională, toate acestea având ca termen de finalizare august 2023”, ne-a mai spus ing. ­Petre Chiuță, consilier patriarhal.

La interiorul acestei construcții de excepție se execută pictura în tehnica mozaic la Arcul Triumfal și pereții care mărginesc soleea. În atelier, echipa experimentată de specialiști care îmbină tesere de mozaic pentru scenele care urmează să fie montate este formată din aproximativ 100 de persoane.

„În prezent am coborât cu lucrările pe pereții verticali ai naosului, în zona Sfântului Altar, la Arcul Triumfal, și în absida de sud la scenele de sub «Nașterea Mântuitorului» și din ciclul copilăriei Mântuitorului. Lucrăm la aceste scene, la primul și la al doilea registru. În Sfântul Altar sunt definitivate toate scenele. Ne propunem să demontăm schelele din fața Altarului, pe care le folosim la Arcul Triumfal. Deja se poate demonta partea de sus a bolților, unde lucrările sunt încheiate, dar mai trebuie puse grilele pentru sistemul de aerisire și de încălzire al ­catedralei”, ne-a spus pictorul Daniel ­Codrescu.

Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro, iar pentru mai multe in­for­mații despre întregul proiect accesați ­cate­dra­la-nationala.ro.