Cardinalul Reinhard Marx şi Episcopul Heinrich Bedford-Strohm au primit Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“

Românii ortodocşi din München au fost vizitaţi în seara de 7 ianuarie de Eminenţa Sa, Cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscop romano-catolic de München şi Freising şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici Germani. Eminenţa Sa a fost prezent la slujba Vecerniei săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ a Centrului Bisericesc Ortodox Românesc din München. La finalul slujbei, după citirea elogiului (Laudatio), Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a oferit oaspetului Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, ca semn de mulţumire pentru sprijinul acordat comunităţii ortodoxe româneşti.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim a amintit că numărul românilor din Germania a crescut foarte mult, fiind nevoie de biserici pentru slujire în comunităţile/parohiile ortodoxe române în formare. Datorită acestei necesităţi, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului a apelat la bunăvoinţa creştinilor catolici şi evanghelici. „Am oferit această distincţie pentru ajutorul direct pe care ni l-a dat în calitatea de Arhiepiscop al Münchenului şi Freisingului în ceea ce priveşte cumpărarea unui teren la München pe care vom construi o biserică, o reşedinţă episcopală, un centru mănăstiresc şi un centru comunitar pentru românii ortodocşi“, a spus IPS Mitropolit Serafim. În cuvântul de mulţumire, arhiepiscopul catolic a declarat că se simte onorat şi totodată îndatorat a promova şi de acum înainte întrajutorarea creştină, neuitând de Biserica Ortodoxă Română şi de credincioşii români care şi-au găsit o casă pe pământ german. Eminenţa Sa a subliniat şi bunele legături existente atât între Biserica Catolică din Germania şi mitropolia noastră, dar şi pe cele dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Română, evocând şi momentul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti în 1999 şi întâlnirea acestuia cu Patriarhul Teoctist, ne-a transmis ierod. Ioan Dumitru Popoiu.

În seara zilei de 5 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, i-a acordat Episcopului luteran de Bavaria, dr. Heinrich Bedford-Strohm, Ordinul „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, pentru sprijinul acordat comunităţilor ortodoxe româneşti din landul bavarez.

Evenimentul s-a desfăşurat după slujba Vecerniei, oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ a Centrului Bisericesc din München, Germania, de către Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. „La sfârşitul Vecerniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a prezentat pe scurt situaţia românilor ortodocşi din Germania, unii dintre ei având o pregătire foarte bună şi care şi-au găsit în Germania o a doua patrie. Mulţi dintre cei sosiţi în Germania, înainte sau după Revoluţia din 1989, provin din familii mixte, fiind căsătoriţi cu saşi şi şvabi. Astfel, pastoraţia acestor familii mixte reprezintă un specific pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române din Germania. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a vorbit şi despre poziţia Bisericii noastre din Germania, landul bavarez fiind primul care a recunoscut Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord statutul de «Corporaţie de drept public». De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a amintit şi de relaţiile foarte bune dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Luterană din Germania, între care există un dialog oficial începând cu anul 1979. Pe lângă contribuţia adusă la prosperitatea Germaniei,
Înaltpreasfinţia Sa şi-a manifestat convingerea că rolul românilor ortodocşi din Germania este şi acela de a da o mărturie vie despre spiritualitatea şi evlavia ortodoxă“, ne-a relatat pr. Alexandru Nan, protopop de München.

Ceremonia de conferire a Ordinului „Crucea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ a fost precedată de citirea de către Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul a elogiului (Laudatio), alcătuit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim şi adresat Episcopului Heinrich Bedford-Strohm. În acest cuvânt au fost amintite începuturile Mitropoliei româneşti din Germania şi situaţia ei actuală, s-a făcut referire la contribuţia Bisericii Luterane la achiziţionarea, în capitala Bavariei, a terenului pe care se va construi o biserică ortodoxă românească de tradiţie bizantină, o reşedinţă episcopală, o mănăstire şi un centru comunitar pentru românii ortodocşi. Totodată, a fost subliniat şi faptul că Episcopul Bedford-Strohm susţine printr-un efort continuu valorile creştine şi contribuţiile sociale ale Bisericilor într-o lume pluralistă.

2

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns