Bucurie duhovnicească pentru românii din Finlanda

În perioada 23-25 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat în mijlocul românilor din Finlanda.

Vineri, 23 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Macarie a fost primit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ambrosius de Helsinki, la Reşedinţa Mitropolitană din capitala Finlandei. În după-amiaza aceleiaşi zile, cei doi ierarhi au participat la vernisajul expoziţiei de icoane vechi de la Muzeul de Artă din oraşul finlandez Riihimäki. Icoanele de patrimoniu expuse se aflau de mai mulţi ani în depozitul acestui muzeu.

Sâmbătă, 24 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Macarie a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă „Sfântul Apostol Iacob“ şi „Sfânta Muceniţă Ecaterina“ de la vechiul Centru Mitropolitan din Helsinki, unde se slujeşte în limba română. Fiind sărbătorită Unirea Principatelor Române, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicii înaintaşi care au contribuit la împlinirea acestui act măreţ din anul 1859. La eveniment a participat, alături de români, şi Excelenţa Sa, Cătălin Avramescu, ambasadorul României în Finlanda. Ierarhul românilor din Europa de Nord l-a felicitat pe părintele Ioan Durac pentru slujirea jertfelnică, anul acesta împlinindu-se 20 de ani de când slujeşte constant în limba română la Helsinki.

Duminică, 25 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ambrosius de Helsinki şi Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie au săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Alexandra Împărăteasa“ din oraşul finlandez Turku. Cu acest prilej, a fost sărbătorit părintele paroh Ioan Durac la împlinirea vârstei de 60 de ani de viaţă, în contextul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea primelor grupuri catehetice ale misiunii ortodoxe finlandeze din Turku. La Sfânta Liturghie au participat şi Petteri Opro, ministrul finlandez al agriculturii şi pădurilor, şi Cătălin Avramescu, ambasadorul României în Finlanda. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ambrosius, părintelui paroh Ioan Durac şi enoriaşilor parohiei din Turku pentru călduroasa primire şi ospeţie duhovnicească.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns