Biserici ortodoxe româneşti sfinţite în Norvegia, Italia, Canada şi Elveţia

Sfinţirea primei biserici ortodoxe
româneşti din Regatul Norvegiei

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a efectuat o vizită în Regatul Norvegiei, la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Duminică, 22 septembrie 2019, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și cu ierarhul locului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Macarie, a sfințit prima biserică românească de pe pământ norvegian, în fiordul Haugesund. Locașul, construit în urmă cu o sută de ani, a fost achiziționat de parohia românească din localitate. Târnosirea bisericii a fost urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu ceilalți ierarhi, înconjurați de un sobor de preoţi și diaconi români din Regatul Norvegiei. Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului bizantin „Anastasios” din Târgu Mureș.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat că biserica sfinţită trebuie să fie pentru românii ortodocși de aici o adevărată legătură cu Hristos, cu Biserica Sa, cu ţara şi, în acelaşi timp, corabie a călătoriei lor spre Împărăţia cerurilor. „Doar Biserica poate oferi creştinilor mijloacele prin care aceştia pot rezista cântecului sirenelor care îi cheamă spre obţinerea de averi, putere şi plăceri vătămătoare ale sufletului, împiedicându-i să sesizeze profunzimea lucrurilor, împiedicându-i să pescuiască la adânc”, a spus ierarhul. De asemenea, IPS Părinte Serafim a ţinut un cuvânt de învăţătură, iar la finalul slujbei, PS Macarie a oferit IPS Părinte Teofan Crucea Nordului pentru ierarhi, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Europei de Nord. La rândul său, IPS Părinte Teofan a oferit părintelui paroh Crucea Moldavă şi un set de Sfinte Vase.

 

Sfințiri la biserici românești din Italia

Sâmbătă, 21 septembrie, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Ar­hiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a sfințit biserica Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Forli. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, ierarhul l-a hirotesit întru iconom-stavrofor pe părintele paroh Florin Haniș și a oferit o gramată de mulțumire Consiliului și Comitetului parohial. La eveniment au participat Daniela Maria Dobre, consul general al României la Bologna, Monseniorul Livio Corazza, Episcop catolic de Forli-Bertinoro, și alți reprezen­tanți ai autorităților locale românești și italiene.

A doua zi, Comunitatea ortodoxă românească din San Giovanni Valdarno, Italia, ocrotită de către Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi, și-a prăznuit hramul. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Ar­hiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Ierarhul a sfințit noul iconostas al bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările efectuate la înfrumusețarea locașului de cult. În semn de apreciere pentru lucrările realizate în cuprinsul parohiei, Preasfinția Sa a dăruit părintelui paroh Constantin Radu o diplomă de merit, iar Consiliului și Comitetului parohial le-a oferit o gramată de mulțu­mire.

 

Târnosire de biserică
românească în Canada

Enoriașii Parohiei „Sfântul Apostol Matei” și „Sfânta Mare Muceniță Hristina” din Ottawa, Canada, împreună cu credincioșii din Canada și SUA, au participat cu bucurie duhovnicească, sâmbătă, 21 septembrie, la slujba de sfințire a bisericii parohiale. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Prea­­sfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, înconjurați de un sobor de clerici din mai multe juris­dicții. După târnosirea sfântului locaș, a fost săvârșită Sfânta Liturghie. După slujbă, credincioșii au putut sã se închine în Sfântul Altar și să cinstească mai multe moaște care au fost aduse din Paraclisul episcopal. La final, credincioșii au participat la o agapă oferită de parohie.

 

Sfinţirea capelei unei mănăstiri
ortodoxe româneşti din Elveţia

Capela mănăstirii ortodoxe românești „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Les Sciernes d’Albeuve, cantonul Freiburg, Elveția, a fost sfințită sâmbătă, 28 septembrie.

Slujba de târnosire a Sfintei Mese și sfințirea întregului locaș prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, urmată de Sfânta Liturghie, au fost săvârșite de Înaltprea­sfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Obștea de maici a Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” își desfășoară activitatea într-o casă achiziționată, iar de curând a fost amenajată o capelă de artiști iconari români și dotată cu cele necesare cultului ortodox cu ajutor primit de la creștini români, dar și elvețieni, francezi, greci sau ruși.

Sfințirea locașului de cult a fost urmată de alte două momente importante: monahia Antonia Peleanu a fost hirotesită stareța mănăstirii, iar o persoană de confesiune catolică a fost primită la Ortodoxie prin Taina Mirungerii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns