Biserica românească din Tokyo a primit veşmântul sfinţeniei

Biserica ortodoxă a parohiei româneşti din Tokyo, Japonia, a primit marți, 3 noiembrie, veșmântul sfinţeniei prin săvârşirea slujbei de târnosire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Daniel, Arhiepiscop de Tokyo şi Mitropolit al Întregii Japonii.

Românii ortodocşi din capitala Japoniei au fost martorii unui eveniment istoric la începutul lunii noiembrie. Marţi, 3 noiembrie, biserica parohială, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a fost târnosită, slujba fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu Înaltprea­sfinţitul Părinte Daniel, Arhiepiscop de Tokyo şi ­Mitropolit al Întregii Japonii, aflat sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei și Întregii Rusii, se arată pe site-ul ­orthodoxjapan.jp.

Sfinţirea locaşului de cult, ce a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de ­COVID-19, a avut loc în urma lucrărilor de restaurare desfăşurate în ultimii ani şi încununează eforturile desfășurate de comunitate și de Consiliul parohial pentru obținerea statutului de instituție juridică religioasă din partea Guvernului nipon. Recunoașterea personalității juridice s-a făcut în luna august a acestui an. În acest moment, paroh al comunităţii româneşti din Tokyo este părintele Daniel Corîu, care şi-a început activitatea pastorală în capitala Japoniei în urmă cu şapte ani. În arhipelagul nipon mai slujeşte şi părintele Cristian Gheorghe, care locuieşte în oraşul Osaka, deservind comunităţile româneşti din vestul Japoniei.

Prima prezenţă ortodoxă românească în Țara Soarelui-Răsare a avut loc în anul 1871, când arhimandritul basarabean Anatolie Tihai a fost invitat de Biserica Rusiei pentru a ajuta la eforturile misionare de evanghelizare a poporului japonez. Acesta şi-a desfăşurat misiunea printre niponi până în anul 1890, fiind paroh al bisericii ortodoxe şi superior al Centrului misionar din Hakodate (1872-1878), profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Japonia (Surugadai Kanda, Tokyo), întemeietor al bisericii din Osaka (1878), conducător al Misiunii Ortodoxe Ruse în ­Japonia (1879-1881), profesor şi director al Şcolii catehetice din Osaka (1882-1889). La sosirea în Japonia, arhimandritul Anatolie a găsit doar 50 de creştini ortodocşi, iar când a plecat a lăsat acolo peste 20.000. El a fost ajutat în misiune şi de fratele său, Iacob Tihai, care s-a remarcat, printre altele, prin punerea pe note a cântărilor de la strană în limba japoneză.

Biserica Ortodoxă a Japoniei, întemeiată în secolul al XIX-lea, are statut de mitropolie autonomă, confirmat de Biserica Ortodoxă Rusă, în a cărei jurisdicţie canonică se află, din anul 1970. Actualul întâistătător este Înaltprea­sfinţitul Părinte Daniel Hushiro, Arhiepiscop de Tokyo şi Mitropolit al Întregii Japonii, înscăunat la 14 mai 2000.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns