Biserica Ortodoxă Română vine în ajutorul refugiaţilor ucraineni

Escaladarea conflictului din Ucraina început la finalul lunii februarie a condus la emigrarea multor cetăţeni ai ţării vecine, în special femei şi copii, care au traversat graniţa în România, fie pentru şedere pe durata conflictului, fie doar în tranzit. Eparhiile de graniţă şi nu numai oferă sprijin persoanelor greu încercate din cauza războiului prin furnizarea de spaţii de cazare, hrană, asistenţă spirituală şi medicală, precum şi articole de îmbrăcăminte, jucării pentru copii şi alte produse de strictă necesitate.

 

Arhiepiscopia Sucevei și Ră­­dă­uților

Arhiepiscopia Sucevei și Ră­­dă­uților a pus la punct un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a găsi cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României, se arată pe site-ul arhiepiscopiasucevei.ro.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a aflat în punctul de trecere a frontierei Siret, a vorbit cu voluntarii și s-a asigurat de bunul mers al acțiunilor de sprijinire a celor aflați în nevoie. Eparhia a pus la dispoziție voluntari vorbitori de limbă ucraineană. Clerici și credincioşi au transportat cetățeni ucraineni la centrele de cazare din municipiile Rădăuți și Suceava, iar echipe de voluntari s-au ocupat de procurarea de jucării pentru a aduce un zâmbet pe chipurile copiilor care au trecut granița.

 

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Ca urmare a mesajului „Îndemn la rugăciune pentru pace în Ucraina și solidaritate fraternă cu cei ce fug din calea războiului”, transmis joi, 24 februarie 2022, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, eparhia, în colaborare cu autoritățile competente ale statului, a pus la dispoziţie aproximativ 200 de locuri de cazare şi hrană la Centrul pentru tineri „Sfânta Lidia” din Sighetu Marmației-Sihei, la Parohia „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”-Valea Hotarului, Parohia ortodoxă „Buna Vestire” din localitatea Vișeu de Mijloc, precum şi la aşezămintele monahale din protopopiatele Sighet şi Vişeu, județul Maramureș, ne-a transmis arhid. prof. Adrian Dobreanu.

Episcopia Tulcii

Şi la nivelul Episcopiei Tulcii clerici şi credincioşi voluntari s-au mobilizat pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni, care caută adăpost sau doar tranzitează ţara noastră, trecând Dunărea în Dobrogea, oferindu-le apă, alimente neperisabile, articole de menaj și de igienă personală, precum şi spații de cazare şi transport, se arată într-un articol al Agenţiei de ştiri BASILICA.

Refugiaţii ucraineni au intrat în județ pe apă, prin Isaccea, unde bacul a funcționat fără program pentru a face față afluxului, estimat de primarul Anastase Moraru la aproximativ 1.400 de persoane în primele două zile de la izbucnirea conflictului. Toate acțiunile de sprijin ale eparhiei au fost realizate în strânsă colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate.

 

Arhiepiscopia Sibiului

Preoţii şi credincioşii din parohiile Arhiepiscopiei Sibiului au fost îndemnaţi să organizeze colecte de alimente şi bani pentru a sprijini refugiaţii ucraineni ajunşi în centrele de primire din nordul ţării şi din Republica Moldova.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a transmis sâmbătă, 26 februarie, un mesaj de rugăciune şi solidaritate, în care a îndemnat la ajutorarea persoanelor refugiate care caută adăpost în ţara noastră. „În zilele acestea s-a declanșat războiul din Ucraina. Refugiații au nevoie de ajutorul nostru. În caz de nevoie, credincioșii noștri și tinerii din ASCOR pot procura și alimente neperisabile. Este limpede că prin fapte se dovedește credința. Ne rugăm lui Dumnezeu să aducă din nou pacea și înțelegerea între oameni”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a mitropoliei.

În acelaşi mesaj se arată că Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a pus la dispoziţie 70 de locuri de cazare pentru refugiaţi în cadrul Centrului pentru tineret „Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud.

Arhiepiscopia Tomisului

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhi­episcopul Tomisului, a transmis în ziua de 26 februarie un îndemn la rugăciune pentru încetarea ostilităţilor din ţara vecină, precum şi pentru primirea şi ajutorarea refugiaţilor ucraineni: „Nădăjduim că, rugându-ne toţi, pacea se va statornici, dar până atunci pe cei izgoniţi din calea primejdiei să-i primim. Mulţi preoţi şi creştini s-au mobilizat. Când va fi nevoie, îi vom primi pe cei izgoniţi, urmând cuvântul Mântuitorului”. De asemenea, ­într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a eparhiei, se arată faptul că arhi­episcopia a pus la dispoziţie 150 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

 

Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române

Într-un mesaj de solidaritate publicat pe site-ul Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române a fost subliniată disponibilitatea de a oferi sprijin refugiaţilor din Ucraina: „În aceste vremuri de criză, Federația Filantropia încearcă să dea o mână de ajutor persoanelor afectate în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Momentele pline de durere prin care trec persoanele refugiate din calea războiului pot fi ameliorate cu rugăciune și solidaritate din partea noastră. Așadar, să manifestăm împreună bunătate, empatie, ca să putem adăposti, hrăni și îmbrăca oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. Federația Filantropia, împreună cu toate cele 25 de organizații membre, își exprimă disponibilitatea de a ajuta prin serviciile sociale din teritoriu și de a susține măsurile de sprijin care vor fi luate de către auto­ritățile statului”.