Biserica Mănăstirii Techirghiol a fost sfințită

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit duminică, 9 decembrie, slujba de sfințire a bisericii noi a Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Cuvios Teoctist” și „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”. Sărbă­toa­rea așezământului monahal a avut loc în Anul Centena­rului Marii Uniri și la împlinirea a 90 de ani de la înființarea stavropighiei patriarhale pe malul lacului Techirghiol de către primul Patriarh al României, Miron Cristea.

 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” și „Sfântul Proroc Moise” de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de slujitori. După citirea pericopei evanghelice a Duminicii a 27-a după Rusalii, Episcopul Tulcii a rostit un cuvânt de învățătură.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de târnosire a bisericii mari, înconjurat de soborul de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența rugătoare a unei mulțimi de credincioși. În cuvântul de învățătură rostit după sfințirea bisericii, Preafericirea Sa a prezentat istoricul și etapele construirii acestui sfânt locaș, iar la final, a acordat mai multe distincții persoanelor care au contribuit la edificarea sfântului locaș. Patriarhul României a oferit în dar un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon pentru biserica mare a Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, stavropighie patriarhală. Așezate într-o raclă lucrată măiestrit în Atelierele Patriarhiei Române, sfintele moaște au fost oferite spre folosul duhovnicesc și sporirea în credință a obștii monahale și a tuturor pelerinilor care se vor ruga cu evlavie în acest locaș. Tot pentru biserica mănăstirii, Preafericirea Sa a oferit o Sfântă Evanghelie, un Apostol, mai multe cărți de cult, pachete cu tămâie naturală din Oman și calendare bisericești pe anul 2019.

Monahia stavroforă Lucia Roșu a rostit un cuvânt de mulțumire adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ctitorilor care s-au alăturat demersului de a zidi casă nouă lui Dumnezeu pe malul lacului Techirghiol. Obștea mănăstirii a oferit Preafericirii Sale o icoană-triptic cu scena Adormirii Maicii Domnului și chipurile Sfântului Proroc Daniel și Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, lucrată în atelierul de pictură al așezământului monahal.

Viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „Emblema de Onoare a Forțelor Navale”.

Piatra de temelie a bisericii Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, stavropighie patriarhală, a fost așezată la 18 octombrie 2000 de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, în vremea stăreției stavroforei Semfora Gafton. Lucrările de zidire au început în 2003 și s-au încheiat în 2009. În 21 noiembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit paraclisul de la demisolul bisericii, așezat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și a Sfântului Proroc Moise.

În biserica mare, lucrările de pictură au fost executate în perioada 2013-2016, în tehnica frescă, stil bizantin, de echipa pictorului Adrian Botea. Alături de hramul principal „Adormirea Maicii Domnului”, au fost rânduiți ca patroni spirituali și Sfinții Cuvioși Teoctist și Daniil Sihastrul, ocrotitorii celor doi patriarhi care au ctitorit acest sfânt locaș.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns