Au fost inaugurate noi spaţii la Facultatea de Teologie din Bucureşti

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Capitală au fost inaugurate noi spaţii destinate procesului didactic şi de cercetare. Acestea au fost binecuvântate miercuri, 4 februarie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul s-a înscris în manifestările prilejuite de aniversarea a nouă decenii de la ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie.

Slujba de binecuvântare a noilor spaţii a fost săvârşită în prezenţa ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, reprezentanţi ai Universităţii din Bucureşti şi ai altor instituţii de învăţământ superior din Capitală, preoţi consilieri patriarhali şi eparhiali, preoţi profesori, cadre didactice universitare şi studenţi teologi.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pe cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de consolidare şi amenajare a mansardei clădirii şi a subliniat faptul că această lucrare de înnoire face parte din procesul educaţional, îndemnându-i pe tinerii studenţi teologi să studieze cu mai multă râvnă şi să fie recunoscători faţă de oportunitatea de a beneficia de noi spaţii de cercetare şi activităţi.

Mulţumiri au fost adresate şi de către pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a precizat că „extinderea spaţiului destinat procesului de învăţământ din Facultatea de Teologie era extrem de necesară“ şi că investiţia realizată „va determina în mod cert o creştere calitativă a învăţământului teologic din facultate“.

Lucrările de extindere au fost posibile datorită contribuţiei Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a Universităţii din Bucureşti şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor şi s-au desfăşurat sub coordonarea părintelui decan Ştefan Buchiu şi a părintelui lect. dr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În semn de preţuire şi recunoştinţă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit instituţiei o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru mireni ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, Sorin Câmpeanu; rectorului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, prof. univ. dr. Remus Pricopie, fost ministru al educaţiei; rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică; rectorului Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru. De asemenea, Ordinul Crucea „Maria Brâncoveanu“ a fost oferit prorectorului Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. Maria Voinea; Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare“ pentru mireni directorului general administrativ al Universităţii Bucureşti, Adrian Albu, şi directorului Spaţii de învăţământ din cadrul Universităţii din Bucureşti, Florin Miulescu; iar Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei“ pentru clerici a fost acordată decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu; vicarului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pr. lect. dr. Aurel Mihai, şi directorului Centrului cultural-social „Iustin Patriarhul“, pr. dr. Viorel Barbu.

Pentru marcarea acestui moment a fost dezvelită o placă aniversară şi a fost montat un ceas performant în locul orologiului, vechi de opt decenii. Lucrările vor continua la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în special pentru amenajarea faţadelor şi schimbarea tâmplăriei.

Noile spaţii cuprind sediile celor două departamente ale facultăţii, sediul şcolii doctorale, două centre de cercetare, şase săli de curs pentru programele masterale, un birou pentru profesorii seniori, un birou pentru preoţi spirituali, trei birouri pentru directorii departamentelor şi şcolii doctorale, un centru de documentare, un birou de protocol, o cameră de oaspeţi, grupuri sanitare şi sediul Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi.

Tot miercuri seară, Patriarhul României a inaugurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală şi o nouă filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“. Aceasta se află în Sala Patriarhilor şi facilitează studenţilor şi cadrelor didactice accesul virtual la fondul de carte al bibliotecii. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a oferit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu“ directorului general al Bibliotecii Centrale Universitare, conf. Mireille Carmen Rădoi, iar instituţiei, un set de cărţi liturgice şi istorice apărute la Editurile Patriarhiei Române.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns