Atmosferă mărturisitoare prin vers la „Uniți prin Centenar”

La Sala Palatului din București a avut loc duminică, 25 noiembrie, de la ora 18:30, concertul extraordinar „Uniți prin Centenar”, organizat de Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”. La eveniment au fost prezenți Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi străini și români și oameni de cultură.

Într-o atmosferă mângâietoare de suflet și mărturisitoare prin vers și cânt al prețuirii pentru toți eroii neamului românesc, spectacolul „Uniți prin Centenar” a reunit pe scena Sălii Palatului interpreți de muzică populară și corală.

Seara a fost deschisă prin intonarea imnului de stat al României, „Deșteap­tă-te, române!”. Concertul, prezentat de Iuliana Lazăr și Cătălin Sava, a continuat prin introducerea programului și a corurilor participante.

Au interpretat piese muzicale Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, condus de arhidiaconul Mihail Bucă, și Orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijată de col. Aurel Gheorghiță. De asemenea, au interpretat piese de muzică po­pulară artiști cunoscuți din toate regiunile țării, dar și din Republica Moldova, acompaniați de Ansamblul Folcloric Național Transilvania și de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. Un moment special al serii, dedicat Centenarului Marii Uniri, l-au reprezentat imnurile și emoția transmisă tuturor de interpretarea părintelui Doru Ghiaja, autorul renumitelor cântece „Tu, Ardeal” și „Așa-i românul”.

La finalul primei părți a fost prezentat un rezumat al filmului documentar „Catedrala Mântuirii Neamului”, produs de TRINITAS TV. Partea a doua a spectacolului, prezentată de Andreea Haisan și Paul Ananie, a fost dedicată cântecelor folclorice. Producătorul evenimentului a fost Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Primăria București și Administrația monumentelor și patrimoniului turistic.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns