Aşezămintele româneşti din Ţara Sfântă în contextul noii pandemii

Criza medicală mondială legată de noua pandemie a afectat şi Locurile Sfinte, unde s-au impus măsuri de restricţionare a circulaţiei persoanelor şi a accesului în locaşurile religioase. Aşezămintele româneşti din Israel continuă rugăciunea pentru izbăvirea de această molimă, asigurând asistenţă religioasă în conformitate cu hotărârile luate de conducerea statului israelian.

Ca şi în cazul ţării noastre, conducerea statului Israel a luat măsuri de prevenire a ­extinderii infectării cu noul coronavirus, limitând activitatea persoanelor juridice şi impunând restricţionarea ­circulaţiei şi a manifestărilor publice, inclusiv cele religioase, indiferent de cult sau ­confesiune.

„Mai întâi a fost limitat accesul la obiectivele religioase şi în interiorul bisericilor. Din data de 25 martie s-a interzis intrarea în Sfântul Mormânt, care a fost închis pe o perioadă nedeterminată, până la ameliorarea situaţiei. În interiorul Sfântului Mormânt slujbele se săvârşesc în continuare de către slujitorii obştii părinţilor aghiotafiţi”, ne-a declarat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul ­Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă.

Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte îşi desfăşoară activitatea cu respectarea regulilor impuse de Guvernul israelian, continuând săvârşirea slujbelor ­religioase pentru încetarea molimei, în comuniune cu ­Biserica Ortodoxă Română. Ca o măsură specială, accesul pelerinilor la facilităţile de cazare a fost restricţionat până la îmbunătăţirea situaţiei.

„Reprezentanţa Bisericii ­Ortodoxe Române din Ierusalim şi Aşezământul pentru pelerini de la Ierihon îşi desfăşoară activitatea după regulile impuse de stat. Slujbele nu au fost oprite, ci sunt săvârşite în interior, cu părinţii şi maicile care fac parte din obştea aşezămintelor, dar sunt transmise şi on-line pe platformele de ­socializare (…). O măsură specială luată de autorităţi pe perioada crizei medicale este restricţionarea cazărilor. Astfel, grupurile de pelerini nu mai pot ajunge şi nu se mai pot caza până la încetarea pandemiei”, ne-a declarat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

De asemenea, părinţii din cadrul Reprezentanţei Patriarhiei Române oferă asistenţă religioasă celor care o solicită, respectând restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi.

„În ceea ce priveşte asistenţa religioasă, ea nu este interzisă. Se poate ajunge la cei care o solicită, însă preotul nu poate merge însoţit decât de maximum două persoane, circulaţia grupurilor mai mari de 3 persoane fiind interzisă. În aceleaşi condiţii se face şi asistenţa medicală la domiciliu”, a declarat, de asemenea, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte. ­

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns