Dirijorul Jean Lupu a împlinit sâmbătă, 7 martie, 80 de ani. Cu acest prilej a sărbătorit și cei 60 de ani care s-au adunat în cariera sa dirijorală. La ceas aniversar a urcat pe scena Ateneului Român, alături de Corul Symbol. ­În semn de apreciere a dăruirii și pasiunii cu care a promovat arta corală, muzica bizantină, colindele și creațiile românești contemporane, părintele Jean Lupu a primit din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis, Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler.

 

Alături de marea sa familie ­Symbol, maestrul Jean Lupu și-a sărbătorit ziua de naștere pe scena Ateneului Român. I-au fost ­alături și foste membre ale corului, care acum sunt mari cântă­rețe de operă pe scenele europene.

Concertul a început, nu întâmplător, cu cântarea bisericească „Iubi-te-voi, Doamne”, Jean Lupu având drept motto Psalmul 103, care spune „Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi”.

La eveniment a fost prezent Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un cuvânt de felicitare și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Părintele arhidiacon Jean Lupu a primit în anul 1995 Crucea Patriarhală pentru mireni, atunci fiind doar profesor de muzică și, după ce a intrat în cler, prin Taina Hirotoniei în treapta diaconiei, a primit din partea Părintelui Patriarh Teoctist și Crucea Patriarhală pentru clerici. Anul acesta, Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel i-a pregătit părintelui arhidiacon Jean Lupu un moment festiv în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a membrilor ­Adunării ­eparhiale a Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, în cadrul căruia i-a fost acordat cel mai înalt ordin al Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici”, a menționat Preasfințitul Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul.

În cei 60 de ani de carieră, Jean Lupu a dirijat corurile „Ciprian Porumbescu” și „Lirica” din Slatina și corul Liceului ­Pedagogic din București, cu care a sus­ținut primul concert pe scena Ateneului Român, în anul 1978. Au urmat Corul Cantata, iar ulterior, în anul 1990, Corul Symbol, pe care l-a înființat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ­Patriarh Teoctist. Corul de copii și tineret Symbol al Patriarhiei Române a reușit să formeze multe gene­rații de copii, Jean Lupu precizând că familia Symbol are 600 de suflete și că succesele cele mai înălță­toare nu au fost cele individuale, ci acelea pe care le-a obținut împreună cu corurile, deoarece un dirijor, dacă nu are în jurul lui o familie lărgită, nu se realizează ca dirijor.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter