Aniversarea bicentenarului învățământului teologic arădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, continuatoarea și păstrătoarea tradiției teologice arădene biseculare, sub oblăduirea Arhiepiscopiei Aradului și în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, precum și cu instituțiile administrative și de cultură arădene, a organizat duminică, 30 ianuarie 2022, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, un amplu eveniment aniversar.

 

Manifestarea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, în Catedrala istorică din Arad, de un sobor de nouă ierarhi, înconjurați de preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, din care au făcut parte: Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei; Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Daniil, care a tâlcuit sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical, punându-le în legătură și cu împlinirea celor 200 de ani de la înfiin­țarea învăță­mân­tului teologic arădean. După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru ierarhii, profesorii, ostenitorii și ctitorii Institutului Teologic, Academiei Teologice și Facultății de Teologie din Arad, se arată pe site-ul eparhiei.

Evenimentul a continuat cu festivitatea inaugurală a bicentenarului teologiei arădene, desfășurată în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, la care au luat parte ierarhi, reprezentanți ai instituțiilor statului, cadre didactice, studenți, elevi și nu numai. Cuvântul inaugural a aparținut părintelui prof. dr. Cristinel Ioja, decanul instituției de învățământ, care a vorbit despre geneza și continuitatea tradiției teologice arădene, dar și despre exi­gențele actualizării acesteia. A urmat con­fe­rin­ța intitulată „Aduceți-vă a­min­te­ de ­mai-ma­rii voștri. Recurs la memoria istorică a teologiei arădene”, susținută de părintele prof. dr. Florin Dobrei. În continuare a avut loc prezentarea Medaliei aniversare a instituției de învățământ teologic, care a fost oferită, împre­ună cu o diplomă aniversară, ierarhilor pre­zenți, oficialităților centrale și locale, precum și urmașilor părinților profesori de la Academia Teologică și Facultatea de Teologie din Arad.

Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a înmânat medaliile și a adre­sat un cuvânt de mul­țumire celor pre­zenți, accentuând bucuria momentului aniversar. Discursuri au fost susținute și de alți invitați, fiind încheiate prin cuvântul Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. De asemenea, Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie arădene a interpretat un buchet de imnuri bisericești potrivite solemnității momentului.