În perioada 9-11 noiembrie 2019, în apostolica Mitropolie de Veria, Naousa şi Kampania din Grecia, au avut loc mai multe eveni­mente prilejuite de împlinirea a 50 de ani de slujire în Biserică, dintre care 25 de ani de arhierie, ai Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Panteleimon. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

 

„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Panteleimon a adresat mai multor cunos­cuți rugămintea de a scrie câteva rânduri într-o lucrare omagială tipărită în 3 volume. În volumul I se regăsesc scrisorile de felicitare ale Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori pe care mitropolitul i-a cunoscut și cu care a slujit în diferite prilejuri. De asemenea, a adresat invitația mai multor ierarhi din diferite Biserici Ortodoxe pentru a vizita Veria cu prilejul acestei sărbători. Au fost prezenți ierarhi din Patriarhiile Constantinopolului, Alexandriei și Ierusalimului, din Bisericile Ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia și Cipru”, ne-a spus Preasfinți­tul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sărbătoarea din orașul Veria a început sâmbătă, când Sfânta Liturghie pentru cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina a fost săvârșită de ierarhii oaspeți la diferite biserici din oraș. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit la Biserica „Sfântul Antonie”, care este și catedrală mitropolitană.

„Sâmbătă seara, în catedrala veche a orașului, care datează din veacul al X-lea, fiind pictată în secolul al XI-lea, recent restaurată prin grija Mitropolitului Panteleimon, a fost săvârșită slujba Vecerniei de către 20 de ierarhi. După slujbă, la Palatul Culturii din Veria a avut loc un eveniment care l-a omagiat pe mitropolitul locului. Au cântat mai multe coruri, iar membrii comitetului de inițiativă pentru editarea lucrării omagiale, 3 ierarhi și un profesor de teologie de la Atena, au prezentat diferitele secțiuni ale acestei lucrări (…). Duminică, 10 noiembrie, la vechea catedrală din Veria, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 30 de ierarhi”, ne-a spus Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Inserati termenul dorit si apoi apasati tasta Enter