Aniversare în Mitropolia de Veria, Naousa şi Kampania din Grecia

În perioada 9-11 noiembrie 2019, în apostolica Mitropolie de Veria, Naousa şi Kampania din Grecia, au avut loc mai multe eveni­mente prilejuite de împlinirea a 50 de ani de slujire în Biserică, dintre care 25 de ani de arhierie, ai Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Panteleimon. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

 

„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Panteleimon a adresat mai multor cunos­cuți rugămintea de a scrie câteva rânduri într-o lucrare omagială tipărită în 3 volume. În volumul I se regăsesc scrisorile de felicitare ale Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori pe care mitropolitul i-a cunoscut și cu care a slujit în diferite prilejuri. De asemenea, a adresat invitația mai multor ierarhi din diferite Biserici Ortodoxe pentru a vizita Veria cu prilejul acestei sărbători. Au fost prezenți ierarhi din Patriarhiile Constantinopolului, Alexandriei și Ierusalimului, din Bisericile Ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia și Cipru”, ne-a spus Preasfinți­tul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sărbătoarea din orașul Veria a început sâmbătă, când Sfânta Liturghie pentru cinstirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina a fost săvârșită de ierarhii oaspeți la diferite biserici din oraș. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit la Biserica „Sfântul Antonie”, care este și catedrală mitropolitană.

„Sâmbătă seara, în catedrala veche a orașului, care datează din veacul al X-lea, fiind pictată în secolul al XI-lea, recent restaurată prin grija Mitropolitului Panteleimon, a fost săvârșită slujba Vecerniei de către 20 de ierarhi. După slujbă, la Palatul Culturii din Veria a avut loc un eveniment care l-a omagiat pe mitropolitul locului. Au cântat mai multe coruri, iar membrii comitetului de inițiativă pentru editarea lucrării omagiale, 3 ierarhi și un profesor de teologie de la Atena, au prezentat diferitele secțiuni ale acestei lucrări (…). Duminică, 10 noiembrie, la vechea catedrală din Veria, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de 30 de ierarhi”, ne-a spus Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns