Ambasadorul Israelului în România la Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti, a efectuat marți, 30 martie, o vizită oficială la Aşezământul Românesc de la Ierusalim. Au fost discutate aspecte privind relaţiile dintre Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi statul Israel şi situaţia pelerinajelor în contextul pandemiei.

 

Ambasadorul israelian a fost întâmpinat de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei ­Române la Locurile Sfinte, care i-a prezentat Aşezământul Românesc de la ­Ierusalim şi biserica din cadrul acestuia.

„Excelenţa Sa se află pentru câteva zile în Israel, pentru sărbătorirea ­Paştelui evreiesc, şi a dorit să viziteze biserica românească, exprimându-şi ­dezacordul față de atitudinea unor locuitori la adresa Reprezentanţei Patriarhiei Române. De altfel, Ministerul de Interne israelian şi Primăria Ierusalim deja au luat atitudine cu privire la aceste acte de vandalism”, ne-a declarat părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

În discuţiile ce au urmat, ambasadorul statului Israel a oferit garanţii că autorităţile de la Ierusalim depun toate eforturile pentru combaterea acţiunilor de vandalizare şi a oricăror acte ce încalcă libertatea de credinţă: „Biserica românească din Ierusalim este un punct de reper pentru cultura acestui oraş. Pentru statul şi guvernul israelian este foarte important să vedem că libertatea religioasă se păstrează, iar autorităţile vor face tot ce este posibil să fim siguri că orice persoană, din orice religie, Îl va cinsti pe Dumnezeu după credinţa sa”.

Totodată, a fost tratată şi situa­ţia pelerinajelor, în acest moment, accesul turiştilor şi al pelerinilor străini pe teritoriul Israelului fiind oprit din cauza pandemiei de COVID-19. „Excelenţa Sa ne-a asigurat că sprijină Reprezentanța Românească la Locurile Sfinte, aceasta fiind o formă de prezentare a ţării şi ­Bisericii noastre. Israelul doreşte să aibă această poartă deschisă către ­România şi să primească în curând pelerini şi turişti care doresc să viziteze Locurile Sfinte. În acest sens, domnul ambasador a precizat că în mo­mentul de faţă se desfăşoară negocieri între guvernele celor două părţi pentru a se găsi o soluţie amiabilă”, a spus părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

În noaptea de 2 februarie 2021, biserica Aşezământului Românesc de la Ierusalim a fost ţinta unui act de vandalism, când un bărbat a încercat să pătrundă în ­interiorul acesteia. La acea dată, ambasadorul David Saranga a transmis un mesaj Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care condamna actul de vandalism.