Ajutor social-filantropic oferit de Patriarhia Română celor afectați de pandemie

Într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de criza medicală cu consecințe sociale, provocată de infecția cu noul coronavirus (COVID-19), Patriarhia Română i-a îndemnat pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii. Acestea sunt rodul firesc al iubirii și solidarității față de cei care suferă deja consecințele dureroase ale acestei situații de criză: oamenii vârstnici și săraci, dar și cei aflați temporar în izolare sau în carantină. Intensificarea implicării sociale a Bisericii reflectă în aceste zile și prețuirea deosebită față de toți cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale și în alte așezăminte medicale.

 

Răspunzând chemării Patriarhiei Române, centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat social-filantropic și au raportat un ajutor concret, în cuantum de 14.876.474 lei, oferit de la începutul pandemiei până pe 27 aprilie, la nivelul întregii Patriarhii.

Potrivit informațiilor Biroului de ­presă al Patriarhiei Române, la acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în valoare de 10.000 de lei din salariul personal, depusă în contul platformei „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro), în scopul achi­ziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația „Filantropia”.

 

Platforma on-line „Ajută cu bucurie”

Patriarhia Română și Federația ­Filantropia au pus la dispoziţie ­platforma on-line „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro) pentru a sprijini persoanele afectate de măsurile luate în vederea stopării noului coronavirus să depăşească această perioadă dificilă, informează basilica.ro. Platforma ­„Ajută cu bucurie” se dorește a fi un punct de întâlnire a persoanelor care au nevoie de ajutor cu cele care doresc să își manifeste solidaritatea cu semenii aflați în dificultate. Prin intermediul ajutacubucurie.ro, persoanele izolate pot solicita sprijin prin completarea unui formular. Acestea vor fi contactate în cel mai scurt timp de voluntarii ­implicaţi în proiect.

„O secţiune a site-ului se adresează nouă, tuturor, celor care ne putem ­implica material sau financiar pentru a dărui bucurie celor care nu se pot ajuta singuri. Platforma beneficiază şi de un serviciu Telverde 0800-800.368, care din 24 martie este funcţional în ­intervalul 8:00-16:00”, a declarat pentru basilica.ro părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul ­social-filantropic al Patriarhiei Române.

 

Biserica Ortodoxă Română, în sprijinul persoanelor vulnerabile

În contextul pandemiei provocată de ­COVID-19, parohiile și mănăstirile din țară s-au mobilizat și au răspuns îndemnurilor și îndrumărilor autorităților de stat și Patriarhiei Române cu o serie de acțiuni în vederea prevenirii și limitării eventualelor îmbolnăviri cu acest virus. Au fost puse la dispoziție spații de cazare și de preparare a hranei în mănăstiri și cantine sociale, iar voluntarii au ajutat bătrânii și persoanele aflate în carantină. Datele de mai jos sunt ­centralizate pornind de la informațiile publicate în cotidianul Patriarhiei ­Române și pe site-ul basilica.ro (sub ­eticheta „Jurnal de pandemie”).

În Mitropolia Munteniei și ­Dobrogei, Arhiepiscopia Bucureștilor a mobilizat voluntarii sectoarelor social-filantropic, învățământ și activități cu tineretul, precum și voluntarii ­Paraclisului Catedralei Mântuirii ­Neamului în vederea identificării posibilităților și procedurilor de a veni în sprijinul autorităților în distribuirea hranei bătrânilor și persoanelor aflate în carantină. „Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel a primit o solicitare din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru stabilirea unor formule concrete de sprijin din partea Bisericii, având în vedere măsurile de prevenire a coronavirusului COVID-19. Astfel, am fost delegat să coordonez ­sectoarele social-filantropic și învățământ și activități cu tineretul pentru a identifica voluntari și a-i coordona, iar acolo unde va fi cazul, prin colaborarea cu protoieriile și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, să se realizeze această colaborare pe sectoare. Au pornit procedurile de a se constitui o bază de date pe fiecare protoierie din fiecare sector și de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, având ca obiect identificarea posibilităților de a sprijini distribuirea mâncării la persoanele aflate în carantină sau izolate voluntar la domiciliu”, ne-a spus părintele lect. dr. Aurel Mihai, vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor. Vineri, 13 martie 2020, ­primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis public pe pagina de Facebook mulțumiri Preafericitului ­Părinte ­Daniel, Patriarhul Bisericii ­Ortodoxe Române, pentru sprijinul oferit.

Bucureşti

 Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au mers în mai ­multe localităţi pentru a face o bucurie mai multor persoane şi familii cu posibilităţi materiale modeste, pe toată perioada stării de urgență și, îndeosebi, în apropierea Sfintelor Paşti. Astfel, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii ­Neamului au oferit hrană caldă persoanelor fără adăpost, vârstnicilor și familiilor numeroase din 28 de localități din opt județe: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași, Giurgiu și Dâmbovița. De Paști, voluntarii au distribuit pachete cu alimente în satele Rotari, Valea ­Crângului, Pleașa, Șotrile, Matița, Vâlcănești din județul Prahova, Nuci și Moara Vlăsiei din Ilfov, în Călmățuiu de Sus, județul Teleorman, și Stoicănești, județul Olt. De menționat că atelierele arhiepiscopiei au confecționat 60 de combinezoane pentru voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, care au mers cu ajutoare umanitare în spitale și la ­domiciliul persoanelor vulnerabile.

La începutul stării de urgență, ­Arhiepiscopia Bucureştilor a înființat (în colaborare cu ISU București-Ilfov) numărul unic de apel 0799.785.491 ­pentru cei aflați în situații de gravă ­vulnerabilitate socială, unde aceștia au avut posibilitatea să solicite alimente și hrană caldă. Astfel, au fost distribuite 900 de porții de hrană caldă, care au ajuns la persoane vârstnice, persoane cu dizabilități sau familii monoparentale.

Prin programul „Masa bucuriei”, realizat în parteneriat cu magazinele Selgros Cash&Carry, Arhiepiscopia Bucureștilor a oferit alimente și masă caldă pentru 1.176 de persoane din centrele sociale, căminele pentru vârstnici și cantinele parohiale din Capitală și județele Ilfov și Prahova. La acestea se adaugă mii de porții de hrană caldă distribuite la ­domiciliu, la care au fost adăugate pachete cu alimente și apă îmbuteliată.

De asemenea, numeroase inițiative comunitare la nivelul parohiilor, cum este cea de la Biserica „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc din Capitală, unde până în 12 aprilie a fost acordat ajutor material şi financiar substanţial celor afectați de pandemie.

Încă din prima parte a stării de urgență, Arhiepiscopia Tomisului a oferit ajutoare umanitare financiare pentru șase persoane, iar restul sub ­formă de donații în hrană și produse.

Constanța

Astfel, 718 persoane vulnerabile ­primesc constant alimente neperisabile, o masă caldă pe zi și produse de igienă, iar 45 de persoane în izolare la domiciliu sau în carantină primesc masă ­completă. În cooperare cu autoritățile locale, voluntarii arhiepiscopiei au făcut cumpărături pentru cei izolați, au oferit mese calde pentru cei vulnerabili și consiliere telefonic. Au fost implicate zeci de parohii și sute de preoți și ­voluntari. Nu în ultimul rând, ­Arhiepiscopia Tomisului a inițiat o ­campanie de donare de sânge.

 

Conform Biroului de presă al eparhiei, la cantina socială a Arhiepiscopiei Târgoviștei s-a servit masa în două serii, iar restul porțiilor au fost livrate la domiciliul beneficiarilor. În comunicarea dintre unitățile de cult (Centrul eparhial, protoierii, parohii, mănăstiri), s-au folosit, în special, mijloacele on-line de comunicare (e-mail, Whatsapp, SMS, telefon), limitându-se, pe cât posibil, transmiterea documentelor în formă tipărită. La parohii, preoții au comunicat cu familiile celor aflați în izolare și le-au asigurat sprijin din partea Bisericii. De asemenea, preoții au identificat nevoile urgente ale acestora pentru a ajuta, prin orice mijloace, apelând și la ajutorul membrilor comunității respective, al autorităților locale, al grupurilor ­restrânse de voluntari (fie că este vorba de hrană caldă, produse igienico-sanitare, îmbrăcăminte etc.). Totodată, Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Târgoviștei a menținut legătura cu Direcția de Sănătate Publică și Prefectura Dâmbovița pentru a identifica persoanele aflate în izolare, punând la dispoziția preoților datele necesare în vederea ajutorării lor, coordonând această acțiune la nivelul întregii eparhii.

Târgoviște

Astfel că arhiepiscopia a oferit zilnic câte 100 de porții de hrană caldă pentru persoanele în dificultate, a achiziționat produse și alimente pentru a sprijini persoanele vulnerabile și vârstnice în preajma sărbătorii Învierii Domnului, a oferit Direcției de Asistență Socială Dâmbovița pachete cu produse de igienă personală, a oferit săptămânal centrelor sociale din eparhie alimente și produse de îngrijire personală, a oferit produse de igienă și produse textile ­pentru 50 de persoane aflate în izolare la Direcția de Asistență Socială din Târgoviște.

 

Arhiepiscopia Argeșului și ­Muscelului, prin Sectorul social-filantropic și de misiune, a desfășurat mai multe acțiuni filantropice menite să asigure persoanelor aflate în dificultate cele necesare.

Pitești

Voluntarii de la Centrul eparhial, coordonați de părintele consilier Andrei Diaconescu, au vizitat familii aflate în izolare. Acțiuni similare s-au desfășurat şi în protopopiatele eparhiei. Slujitorii Sfintelor Altare, împreună cu voluntarii parohiilor, au distribuit alimente şi alte produse de primă necesitate persoanelor vulnerabile. Parohiile au asigurat cu rândul masa pentru cele 25 de persoane aflate în Adăpostul de Urgență pe timp de noapte Nord din cartierul Găvana al orașului Pitești și au fost implicate în furnizarea de produse la azilul din Beleți. De Paști, 370 de familii au primit pachete cu alimente de la Sectorul social, filantropic și de misiune al eparhiei şi de la alte parohii. De asemenea, arhiepiscopia a pus la dispoziția autorităților spații pentru carantină.

În perioada stării de urgență, ­Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul social-filantropic și misionar și Asociația Femeilor Ortodoxe, a desfă­șurat mai multe activități de ajutorare concretă a persoanelor vulnerabile. În cadrul acestor acțiuni caritabile au fost ajutați 2.900 de beneficiari. Ajutoarele au fost oferite de către preoți și voluntari, în condiții de maximă protecție sanitară. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a oferit zilnic hrană caldă pentru 140 de persoane. Asociația Femeilor Ortodoxe din ­Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a pregătit 470 de pachete cu dezinfectant, spirt și cloramină pentru asigurarea condițiilor de igienă în biserici și prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus. În primele două săptămâni ale stării de urgență, au fost donate 1.350 de pachete cu alimente de primă necesitate pentru bătrânii din zeci de localități buzoiene și vrâncene. În luna aprilie, Asociația ­„Cuvânt și faptă” a profesorilor de religie din județul Vrancea a donat alimente pentru copiii instituționalizați de la ­Centrul de Asistență și Sprijin Focșani. De Paşti, au fost oferite 1.500 de pachete persoanelor vulnerabile din eparhie.

Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos a desfășurat programul eparhial „Ne ­înnoim de Sfintele Paşti”. Programul ­social-filantropic a constat în oferirea de sprijin spiritual şi material persoanelor aflate în carantină la Galaţi, Brăila şi Tecuci: consiliere spirituală, literatură duhovnicească, materiale de igienă personală, precum şi hrană. În baza protocolului de cooperare în situaţii de epidemie, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Prefectura Galaţi, preoţi de la Centrul eparhial şi de la protoierii, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu voluntari, au preluat produsele respective din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi s-au deplasat la centrele de carantină din judeţele Galaţi şi Brăila, pentru a le oferi celor instituţionalizaţi.

La nivelul parohiilor şi al Secţiei de Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, s-a iniţiat recrutarea de voluntari pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile, a celor aflate în izolare la domiciliu, fără aparţinători şi a celor aflaţi în centrele de carantină.

În Episcopia Sloboziei şi ­Călăraşilor s-au derulat acţiuni ­social-filantropice pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. ­Protopopiatul Urziceni, județul Ialomița, prin Biroul de asistenţă socială și Serviciul social, a oferit alimente de primă necesitate pentru mai multe persoane şi familii aflate în dificultate, în cadrul programului social „Alături de oameni… pentru oameni”. De la ­decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a demarat mai multe campanii pentru sprijinirea persoanelor afectate de restricţiile impuse de autorităţi. Până la finalul stării de urgenţă, eparhia a oferit ajutoare materiale pentru mai bine de 1.200 de beneficiari, sub formă de hrană caldă, pachete cu alimente și produse igienico-sanitare.

Episcopia Alexandriei și Teleormanului a donat alimente, din care numai cele distribuite de Mănăstirea Pantocrator fiind pentru 100 de persoane din comuna Drăgănești Vlașca. A mai oferit produse de igienă și ajutoare în produse sau bani pentru utilități pentru persoane vulnerabile social.

Episcopia Giurgiului a pus la dispoziție spațiile pentru pregătirea hranei de la Cantina socială „Sfântul Andrei” a Parohiei „Sfânta Treime” – Smârda din municipiul Giurgiu și de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea Slobozia, județul Giurgiu. De asemenea, au fost inventariate toate spațiile din imobilele deținute de parohii și mănăstiri, disponibile în vederea amenajării de către autorități a unor centre de carantină. Eparhia a oferit sprijin sub formă de cumpărături de primă ­necesitate și plata unor facturi, hrană caldă, alimente și produse de igienă.

Episcopia Ortodoxă Română Tulcea a acordat ajutoare în principal sub formă de alimente, hrană caldă, produse de igienă și curățenie.

În Mitropolia Moldovei și ­Bucovinei, la nivelul Arhiepiscopiei Iașilor s-au luat următoarele măsuri legate de răspândirea noului coronavirus (COVID-19): (1) Punerea la dispoziție a unor spații de cazare pentru a fi folosite de autoritățile statului pentru si­tuații de carantină; (2) Organizarea unui grup de lucru eparhial pentru analiză și ­implicare în situația dată (organizarea unor grupuri similare de lucru la nivel de protopopiate); (3) Constituirea unor depozite de alimente neperisabile în Iași, Piatra Neamț și Botoșani pentru ajutorarea celor aflați în mare nevoie; (4) ­Deschiderea unei linii telefonice TEL VERDE 0800672027, cu accesabilitate 24 de ore din 24, pentru acordarea de suport duhovnicesc, precum și pentru facilitarea acordării de susținere materială celor puși în dificultate de situația de criză în care ne aflăm. Au fost de­semnați 42 de preoți care, rând pe rând, să răspundă apelurilor primite; (5) Pe portalul doxologia.ro a fost creată o secțiune specială cu genericul: „Îndemnuri privitoare la epidemia actuală”; (6) Pe portalul doxologia.ro şi pe conturile doxologia.ro de pe Facebook şi de pe YouTube s-au transmis zilnic slujbele de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. În fiecare seară, la emisiunea „Întreabă preotul”, cre­dincioșii au putut intra în dialog în direct, telefonic sau prin mesaje, cu preoți care, pe lângă sfaturile solicitate, au transmis și mesaje de încurajare și de întărire în credință în aceste vremuri de încercare; (7) Deschiderea site-ului fiideajutor.ro, care a fost pus la dispoziția celor care au vrut să susțină lucrarea Bisericii în această perioadă și, mai ales, a celor care caută un ajutor; (8) Desemnarea a doi medici epidemiologi și a două monahii asistente medicale pentru a acorda asistență de specialitate și îndrumare personalului ­implicat în demersurile de mai sus.

Neamț

 La Centrul social-cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț au fost cazate pentru carantină persoane din diasporă, care au primit hrană și asistență medicală. Așezământul monahal are în dotare 52 de camere. „Au fost aduși direct de la ­Vama Nădlac sau de la Oradea și sunt cazați câte unul sau doi la Centrul «Sfântul Paisie»”, a declarat părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii, pentru Radio TRINITAS. Mănăstirea Neamț a fost printre primele așezăminte care au ieșit în întâmpinarea persoanelor venite din țările afectate de COVID-19.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a oferit sprijin sub formă de alimente și hrană caldă persoanelor vulnerabile.

Arhiepiscopia Romanului și ­Bacăului a lansat marți, 17 martie, în contextul pandemiei de coronavirus, proiectul social-filantropic şi medical „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Din informaţiile oferite eprb.ro, elaborat la propunerea Înaltpreasfinţitului ­Părinte Ioachim şi desfăşurat sub directa coordonare a chiriarhului locului, ­proiectul a venit în întâmpinarea tuturor persoanelor vulnerabile din comunitățile Eparhiei Romanului și Bacăului, ­vârstnici, mame singure cu mai mulți copii, femei însărcinate, familii numeroase cu posibilități materiale reduse sau persoane aflate în carantină, care necesită un sprijin imediat în contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19).

Permanența Consiliului eparhial al Episcopiei Hușilor a decis înființarea unui Comitet de sprijin comunitar la nivelul Centrului eparhial, al protopopiatelor și al parohiilor, care să vină în sprijinul persoanelor infectate cu noul coronavirus, aflate în carantină sau izolare. La nivel eparhial, angajații Asociației Filantropia Ortodoxă Huși au fost implicați direct, la nivelul comunităților (Bârlad, Huși, Ghermănești, Fălciu, Boțești), în ajutorarea celor vulnerabili în acest context. La nivel de protopopiate (Vaslui, Bârlad, Huși) s-au constituit comitete coordonate de protopopul locului, iar la nivelul fiecărei parohii s-a înființat un comitet de sprijin condus de preotul paroh. Preoții parohi au colaborat, pentru identificarea și sprijinul persoanelor aflate într-una din categoriile de risc, cu ­Comitetul pentru situații de urgență constituit la nivelul primăriilor locale pentru a identifica situațiile vulnerabile, spre a răspunde solicitărilor acestora. Astfel că au fost oferite ajutoare sub formă de ­produse igienico-sanitare, apă îmbuteliată, hrană caldă și alimente de bază.

Brașov

În Mitropolia Ardealului, Arhi­episcopia Sibiului a oferit persoanelor vulnerabile, celor bolnavi, celor vârstnici lipsiți de sprijin financiar și singuri sau celor aflați în izolare ajutoare pentru cumpărături de primă necesitate și plata unor facturi, precum şi sub formă de alimente și hrană caldă și produse de igienă.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei, prefectul judeţului Mureş, Cristina Mara Togănel, a semnat protocolul de colaborare al programului „Solidaritate prin filantropie” dintre Asociaţia „Filantropia ­Ortodoxă Alba Iulia” şi Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă Mureş prin intermediul căruia au fost ajutate persoane afectate de criză din judeţ. Un protocol similar a fost semnat cu autorităţile din judeţul Alba, prin care au fost sprijinite persoane vârstnice sau bolnave aflate în autoizolare sau carantină. Aceste persoane au fost identificate prin comitetele locale pentru situații de urgență, serviciile sociale ale primăriilor din județ și parohiile Eparhiei Alba Iulia. Pentru coordonarea activității, în protopopiatele Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni s-au format comitete de acțiune, alcătuite din 3-5 preoți, sub coordonarea protopopilor. Persoanele aflate în carantină care au avut nevoie de orice formă de ajutor au fost rugate să apeleze la numărul Tel Verde 0800.800.368 sau să contacteze ­telefonic preoții de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau comitetele locale pentru situații de urgență spre a primi sprijin în timpul cel mai scurt. În Săptămâna Luminată, aproape 1.300 de ­persoane vulnerabile au primit pachete alimentare și hrană caldă la domiciliu, precum și materiale igienico-sanitare.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a oferit alimente și sprijin ­pentru cei vulnerabili și izolați, în ­cooperare cu autoritățile locale.

Persoanele vulnerabile din Episcopia Covasnei și Harghitei au primit donații în hrană caldă, alimente neperisabile și produse igienico-sanitare.

Episcopia Devei și Hunedoarei, prin Sectorul social, a donat, încă de la începutul stării de urgenţă cauzate de pandemie, alimente, produse neperisabile, detergenți, produse igienico-sanitare etc. mai multor instituţii hunedorene. De asemenea, şi parohiile sau ­protopopiatele s-au implicat atât în ­ajutorarea persoanelor vulnerabile, cât şi în sprijinirea unor instituţii.

Hunedoara

Parohiile şi protopopiatele hunedorene, precum şi Sectorul social al eparhiei au iniţiat acțiunile de binefacere, atât cu sprijinul credincioşilor, al voluntarilor, cât şi cu ajutorul unor societăţi comerciale.

În Mitropolia Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a oferit zilnic 450 de porții gratuite de hrană, alimente neperisabile, produse de igienă și asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și cantinele sociale din eparhie). De ­asemenea, a pus la dispoziția autori­tăților 340 locuri de carantină.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a anunțat printr-un comunicat de presă că, în colaborare cu autoritățile medicale, a pus la dispoziție în unele mănăstiri și locații proprii spații pentru găzduirea celor aflați în carantină.

Maramureș

Potrivit aceluiași comunicat, preoții din zonele în care sunt persoane aflate în carantină au oferit asistență religioasă la cerere și în caz de nevoie. Eparhia a donat persoanelor vulnerabile hrană caldă, apă îmbuteliată și alimente ­neperisabile.

Episcopia Sălajului a constituit grupul de inițiativă „Sf. Zotic”, prin care preoții și voluntarii asigură asistență spirituală, consiliere psihologică și ajutor la cumpărături celor vârstnici, izolați sau vulnerabili. Pe lângă consiliere, cu aportul a 16 parohii, cei 25 de preoți voluntari din acest grup au acordat și sprijin concret pentru 133 de persoane vulnerabile. În perioada pascală, eparhia a oferit hrană caldă și consiliere, ­asigurând sprijin financiar pentru plata utilităților și cumpărarea de medicamente pentru 510 persoane cu risc ­
social. Cantina socială a Centrului ­Multi­funcțional „Filantropia” din Șimleu Silvaniei a oferit zilnic hrană caldă pentru 60 de persoane aflate în situații de risc social.

În contextul pandemiei create de ­COVID-19, Mitropolia Olteniei a impus luarea de măsuri urgente în sprijinul credincioșilor olteni. Astfel, s-a hotărât ca fiecare parohie să vină în sprijinul persoanelor bolnave aflate în carantină sau izolare prin acordarea de alimente, medicamente și obiecte de igienă, ne-a transmis pr. Ioniță Apostolache, consilier eparhial. În Arhiepiscopia Craiovei a fost demarată campania filantropică „Dragostea nu cade niciodată!”, desfă­șurată prin Asociația Vasiliada, ONG al eparhiei. Începând de sâmbătă, 14 martie, în toate bisericile din Craiova și Târgu Jiu s-au organizat colecte de alimente neperisabile și produse de igienă. Părinții parohi au fost îndemnați ca, împreună cu personalul pregătit al Asociației Vasiliada, să constituie grupuri de suport logistic pentru această acțiune. Au fost invitați să participe la această lucrare companii private și ONG-uri care doresc să vină în sprijinul persoanelor aflate în situație de risc. Centrul de hrană „Poftă bună” al Facultății de Teologie Ortodoxă din ­Craiova a oferit săptămânal hrană caldă pentru aproximativ 500 de beneficiari.

Arhiepiscopia Râmnicului a pus la dispoziția autorităților 200 de locuri pentru carantină.

 

Au fost oferite ajutoare, din care cea mai mare parte sub formă de hrană, alimente, cumpărături de necesitate și produse igienico-sanitare de care au beneficiat peste 1.000 de familii din județul Vâlcea aflate în situație de risc, printre care și 100 de persoane de etnie romă din comuna Bujoreni.

Episcopia Severinului și Strehaiei a creat grupuri de acțiune la parohii și a transformat programul social-filantropic „Coșul de Paști” într-unul prin care ­parohiile au asigurat alimente și produse sanitare persoanelor vulnerabile și izolate la domiciliu. Au fost oferite ajutoare sub formă de servicii de cazare pentru cei în carantină, iar restul constând în produse alimentare.

Episcopia Slatinei și Roma­naților a oferit sprijin pentru plata unor facturi și sub formă de hrană caldă, alimente și cumpărături de primă necesitate.

Banat

În Arhiepiscopia Timişoarei, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, ­Mitropolitul Banatului, a îndemnat pe toți cei care au dorit să sprijine material și financiar unitățile medicale, cantinele sociale și asistența la domiciliu, în ­contextul pandemiei, să o facă prin Fundația Filantropia a Arhiepiscopiei Timișoarei. Mănăstirile din județul Timiș au oferit hrană caldă pentru vulnerabili și izolați. De pildă, în preajma Paștilor, arhiepiscopia a ­distribuit 5 tone de produse alimentare și a oferit, cu sprijinul Auchan România, 10.000 de ouă instituțiilor și centrelor de protecție socială din județul Timiș.

În colaborare cu DSP Timiș, a oferit hrană caldă și transport de produse de igienă și alimente pentru 45 de ­familii din județul Timiș aflate în izolare. Donațiile și alimentele primite au fost folosite pentru ajutorarea persoanelor izolate la domiciliu și a celor vulnerabile prin prepararea hranei, plata utilităților, achiziționarea de materiale igienico-sanitare și a unor produse de bază. De asemenea, arhiepiscopia a distribuit 5.000 de cărți de rugăciune și publicații ziditoare de ­suflet pentru folosire acasă.

Preoții și voluntarii parohiilor din Arhiepiscopia Aradului au ținut ­legătura cu cei izolați la domiciliu pentru a-i ajuta la nevoie. În orașul Arad, arhiepiscopia, în parteneriat cu firma Piroș Security Force, a aprovizionat cu alimente persoanele vulnerabile sau le-au ajutat să se deplaseze la medic sau să-și rezolve alte nevoi stringente. Unele dintre miile de măști de protecție confecționate de monahiile de la Mănăstirea Arad-Gai și Schitul Tămand au fost donate persoanelor nevoiașe din eparhie. Arhiepiscopia a oferit sprijin, în principal sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile și produse igienico-sanitare.

Episcopia Caransebeșului, prin Sectorul social-filantropic, a inițiat un serviciu de asistență la domiciliu, prin care s-au pus la dispoziția celor aflați în nevoi hrană livrată acasă, în orașele Caransebeș, Reșița, Oravița, Moldova Nouă, Bocșa și Băile Herculane, unde au fost oferite peste 500 de porții de hrană zilnic. Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, ­Episcopia Caransebeşului a desfăşurat mai multe parteneriate cu autorităţile locale, în vederea identificării şi ajutorării persoanelor aflate în situaţii de risc, în special a celor izolate ca ­urmare a prevederilor ordonanţelor militare emise de Guvernul României, şi a oamenilor străzii, asigurându-le spaţii de cazare, alimente, produse de igienă şi de primă necesitate. La Reșița s-a derulat campania „Mâinile bucuriei”, inițiată de Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Asociația Guerrilla MC România, Liga Studenților Universității „Eftimie ­Murgu” din Reșița, compania Autonom Rent-a-car și restaurante din oraș. Au fost încurajate inclusiv persoanele aflate în afara țării să contacteze voluntarii pentru a putea veni în ajutorul rudelor vârstnice rămase acasă. Pe toată perioada stării de urgență, campania a distribuit aproximativ 1.100 de mese calde.

Până la finalul stării de urgență, Misiunea Diaconia a Mitropoliei ­Basarabiei a distribuit peste 1.500 de pachete cu alimente colectate prin campania „Masa bucuriei”. Cu sprijinul agenților economici din Republica ­Moldova, în cadrul campaniei au fost colectate 50 de tone de alimente într-o singură zi. Au fost făcute și donații în bani pe platforma Covid19Moldova.org. Tot în Arhiepiscopia Chișinăului, Misiunea Socială „Diaconia” a inițiat, cu sprijinul Kaufland Moldova, în parteneriat cu The Moldova Project și cu autoritățile publice, campania de responsabilitate socială „Ajut. Îmi pasă!”. Kaufland a oferit carduri de cumpărături pentru produse de primă necesitate, distribuite de voluntari persoanelor vulnerabile din Chișinău.

Voluntari clerici și mireni ai parohiilor din Episcopia de Bălţi şi din Episcopia Basarabiei de Sud au oferit alimente și masă caldă vârstnicilor, medicamente şi produse igienico-sanitare persoanelor vulnerabile și izolate, participând la procurarea și la livrarea ajutoarelor.

 

Patriarhia Română s-a implicat în sprijinirea cadrelor medicale și a spitalelor

Încă de la începutul decretării stării de urgență pe teritoriul țării noastre, Patriarhia Română s-a implicat în sprijinirea cadrelor medicale și a spitalelor, prin dotarea cu aparatură medicală și echipamente de protecție. ­Datele centralizate mai jos provin din informațiile publicate atât în „Ziarul Lumina”, cât și pe site-ul Agenției de știri a Patriarhiei ­Române (sub eticheta ­„Jurnal de
pandemie”).

București

În cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, încă din primele zile ale stării de urgență, Arhiepiscopia Bucureștilor a oferit: 2.000 de sticle de apă plată Izvorul Alb pentru centrele de tratare COVID-19 de la spitalele „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București și peste o tonă de fructe, peste 1.400 de sandvișuri, 1.000 de produse de patiserie și peste 500 de tricouri Spitalului „Matei Balș”. Donațiile s-au îndreptat și către alte unități medicale din Capitală, astfel că spitalele bucureștene „Grigore ­Alexandrescu”, Municipal, Elias,­ ­„Marie Curie”, Fundeni și Militar au primit 6.000 sticle de apă plată. De asemenea, au fost donate 5.000 de cărți de rugăciune pentru bolnavii și personalul medical din mai multe ­spitale bucureștene.

În data de 17 aprilie, Sectorul ­social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a anunțat achiziționarea de aparatură medicală pentru ­Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Spitalul Județean Prahova și Spitalul Municipal Câmpina. Aceste unităţi medicale au primit dispozitive de ventilare automată și asistare ­respiratorie, pulsoximetre, filtre HEM, sonde IOT din PVC, seturi intubație endotraheală Flexiset, cu sondă ­endotraheală preîncărcată cu mandren Flexislip, măști FFP2 și măști FFP3.

București

Unul dintre proiectele pentru combaterea răspândirii noului coronavirus s-a desfășurat în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde atelierele Serviciului colportaj au confecționat măști și combinezoane de protecție pentru cei implicați în lupta contra pandemiei: personal medical, lucrători sociali, ­voluntari. „La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Arhiepiscopia Bucureștilor se desfășoară în această perioadă o serie de proiecte concrete, prin sectoarele de resort, pentru ajutorarea semenilor noștri, în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, la nivelul Serviciului ­colportaj București, în cadrul Atelierului de croitorie «Reverenda» şi al Atelierului de broderie «Altarul» sunt confecționate măști și combinezoane de protecție. Dacă până de curând în aceste ateliere confecționam veșminte, uniforme clericale, acoperăminte și alte obiecte bisericești care înfru­mu­sețează cultul, imediat ce autoritățile de stat au ridicat nivelul de alertă cu privire la pandemia de COVID-19, ­Serviciul colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a mobilizat și, cu ­binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a confecționat, într-o primă etapă, 6.500 de măști de protecție facială reutilizabile. De luni, 6 aprilie, am început confecționarea combinezoanelor de protecție din bumbac de primă calitate, pentru care a fost necesar să creăm tipare speciale și să regândim fluxul tehnologic. La unele operațiuni, atelierele noastre au fost nevoite să fuzioneze pentru a optimiza procedura de lucru, dar și pentru a fi eficiente”, a declarat părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial și directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucu­reș­tilor. Astfel, au fost confecționate peste 500 de combinezoane din bumbac.

În cadrul campaniilor filantropice desfășurate de Arhiepiscopia ­Bucu­reștilor, Parohia Icoanei din ­Protopopiatul Sector 2 Capitală a ­donat Spitalului Clinic „Dr. I. ­Cantacuzino” din București produse de igienă și echipamente medicale de protecție individuală: combinezoane, măști medicale și mănuși. Părintele paroh Liviu Constantin Nechita, consilier patriarhal, a spus că astfel de acțiuni nu sunt întâmplătoare: „Viața este importantă în integralitatea ei, fizică și spirituală. Dintotdeauna a existat o sinergie între spital și ­Biserică, între medic și preot. Nu sunt realități care se exclud, ci care se completează. Solidaritatea se manifestă mai ales în vremuri grele, în vremuri de criză. Am dorit să ne alăturăm și noi campaniei desfășurate de Patriarhia Română, de toate eparhiile și parohiile din țară și din diasporă”.

În această perioadă, voluntarii ­Paraclisului Catedralei Naționale au ajutat și la livrarea a cinci camioane cu produse alimentare și de igienă de la un lanț de supermarketuri către spitalele bucureștene „Matei Balș”, „Marius Nasta”, „Victor Babeș” și „Elias”. Prin intermediul voluntarilor, și un lanț de restaurante a oferit sandvișuri și băuturi calde medicilor de la Spitalul „Matei Balș”. Parohia Doamna Oltea din București a oferit 1.300 kg de conserve Spitalului „Matei Balș”.

Protoieriile Ploiești Nord și Ploiești Sud au oferit spitalelor din Ploiești 2.000 de măști, 40 litri de săpun lichid și 1.000 de cărți de rugăciune la vreme de boală și necaz. În același timp, Centrul eparhial și Protopopiatul Vălenii de Munte au oferit alimente și măști de protecție Spitalului Orășenesc și Centrului de copii „Sfânta Maria” din Vălenii de ­Munte și Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Drajna.

Constanța

În Arhiepiscopia Tomisului, ­maicile de la Mănăstirea „Sf. Ioan ­Botezătorul” din Lipnița au confecționat peste 100 de lenjerii pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și Spitalul din Medgidia. Parohia „Buna Vestire” din Constanța a donat 10 tensiometre și 3 termometre.

Târgoviște

Arhiepiscopia Târgoviștei a ­donat Spitalului Județean de Urgență un aparat de monitorizare a funcțiilor vitale și două injectomate. Centrul de transfuzie sanguină Dâmbovița a ­primit din partea arhiepiscopiei două lămpi cu ultraviolete, dezinfectanți și măști.

Atelierul de veșminte bisericești de la Manăstirea Viforâta a confecționat în regim de urgență măști de protecție pentru Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Arhiepiscopia Argeșului și ­Muscelului a donat echipamente și produse medicale pentru Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești și a strâns fonduri pentru alte unități medicale din județul Argeș. Arhiepiscopia a oferit 100 de teste rapide de detectare COVID-19 ­Spitalului de Pneumoftiziologie din ­Valea Iașului.

Tecuci

Arhiepiscopia Dunării de Jos a susținut financiar Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați pentru achiziționarea unui aparat de ventilație mecanică. Banii donați au provenit din salariul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian și salariile preoților din eparhie. Spitalul General Căi Ferate Galați a primit 300 măști de protecție, clor, săpun lichid, dezinfectanți. Preoţi voluntari din Administraţia ­eparhială au distribuit articole de igienă angajaţilor Spitalului de Psihiatrie ­„Elisabeta Doamna” din municipiul ­Galaţi. De asemenea, campania a continuat cu ajutorarea spitalelor, a personalului medical şi a persoanelor aflate în carantină în municipiul Tecuci. Mai mulţi preoţi şi voluntari au donat ­Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci măşti de protecţie şi mănuşi chirurgicale, necesare personalului medical și pacienților, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial. Cantina socială „Sfântul Nicolae” a arhiepiscopiei a asigurat hrană caldă pentru 20 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Protopopiatul Nicorești a donat dezinfectanți și materiale de protecție Spitalului de Pediatrie din Tecuci. Colecta realizată din salariile preoților din Protopopiatul Brăila s-a concretizat într-o donație către Spitalul Județean Brăila pentru achiziția unui ventilator mecanic de tip Trilogy Evo, a 6 concentratoare de oxigen EverFlo, a 6 măşti dedicate şi a unui kit de accesorii, precum şi a 1.000 de măști de protecție.

În Sâmbăta Mare au fost oferite coşuri cu produse tradiţionale de Paști cadrelor medicale aflate în spitale, persoanelor din centrele de carantină, precum și ­poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor care au fost la datorie în noaptea de ­Înviere. La aceste daruri s-au adăugat şi 2.500 de măști de protecție, confecţionate în atelierele mănăstirilor din eparhie.

În Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, protopopiatele Slobozia și Fetești, județul Ialomița, s-au mobilizat pentru ajutorarea Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești, care are în îngrijire persoane infectate cu noul coronavirus. Au fost oferite 500 de prosoape pentru strictă și unică folosință celor internați aici. Pentru aceeași unitate medicală, Protopopiatul Slobozia a colectat produse de igienă. Preoții din parohiile Paicu-Nicolae Bălcescu şi Măgureni-Săndulița au vizitat bolnavii internaţi la Spitalul Orășenesc Lehliu-Gară, județul Călărași. Cele două parohii au oferit spitalului, din fonduri proprii, ajutoare constând în sume de bani, dezinfectanți și produse de igienă. Nu în ultimul rând, Preasfinţitul Episcop Vincențiu a organizat a patra acțiune în cadrul campaniei naționale susținută de Patriarhia Română „Donează sânge, salvează o viaţă!”.

Episcopia Alexandriei și Teleormanului a oferit ajutor financiar ­Spitalului Municipal Caritas din Roșiori de Vede și câteva mii de măști de protecție Spitalului Orășenesc Videle. În această eparhie, au fost făcute donații sub formă de servicii medicale, transport medical și aparatură medicală.

În Episcopia Giurgiului, Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a produs ­halate medicale și măști de protecție pentru autoritățile sanitare. La nivelul eparhiei au fost susținute financiar servicii medicale și de transport medical.

Episcopia Ortodoxă Română ­Tulcea a ajutat financiar Spitalul Județean de Urgență din municipiu, pentru materiale sanitare, iar până la finalul stării de urgență cu alte donații sub formă de ­aparatură medicală și servicii medicale.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a oferit în această perioadă o masă caldă la prânz angajaților Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. De asemenea, Arhiepiscopia Iașilor a donat acestei unități medicale din municipiu un Analizator automat chemiluminiscența MAGLUMI 800. Analizorul, cu o capacitate de 180 de teste pe oră, după informațiile mmb.ro, a fost achitat în mare parte din fondurile eparhiei, precum și din donațiile făcute pe platforma fiideajutor.ro a arhiepiscopiei. Prin intermediul acestei platforme, eparhia a susţinut financiar dotarea cu șase monitoare multiparametru C50 a spitalului din Piatra Neamţ. Protopopiatul Botoșani a donat DSP și ISU Botoșani produse de igienă și alimente, bani pentru echipamente de protecție și dispozitive medicale de testare. Mănăstirile din eparhie au confecționat lenjerii din bumbac 100%, pe care le-au donat spitalelor. ­Clericii din Protopopiatul Piatra Neamț au donat sânge pentru trei pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Neamț.

O finanțare primită de Arhiepiscopia Iașilor de la Mitropolia Germaniei, ­Europei Centrale și de Nord a fost investită în achiziționarea unui Nebulizator Anios Aerosept 250 donat Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, a două Concentratoare de oxigen destinate Spitalului Județean de Urgență Botoșani, a cinci injectomate pentru ­Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, a 10 pulsoximetre, două injectomate și a două monitoare funcții vitale pentru Secția Exterioară de Pediatrie – ATI a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, a unui Tunel de dezinfecție alocat Spitalului de ­Pneumoftiziologie Botoșani.

Fundația „Împreună pentru Solidaritate Socială”, înființată pe lângă Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, județul Neamț, a donat materiale sanitare
Spitalului Clinic Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț și aparatură și ­materiale medicale Spitalului Orășenesc „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bicaz.

Policlinica Providența a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a oferit servicii de telemedicină pe toată perioada stării de urgență.

Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava a primit din partea ­Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților două aparate de testare pentru ­COVID-19, cu kiturile necesare. Este vorba de un aparat pentru extracție Exiprep 48 DX (48 de probe odată) și unul Exicycler 96 RT PCR, cu 5 canale, calculator inclus (96 teste), achizițio­nate prin SC Praxis Medica SRL din Iași. Totodată, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a achi­ziționat și 2.000 bucăți de AccuPower SARS-CoV-2 Real-Time PCR kit, după cum reiese dintr-o adresă trimisă de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților către Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. „Este un gest cât se poate de firesc. În Suceava sunt multe cazuri de persoane simptomatice, dar și persoane care au intrat în contact cu aceștia, care necesită a fi testate. Până acum, testele se trimiteau la Iași, iar rezultatul venea greu. Dacă testarea se face pe plan local, suntem mult mai operativi în depistarea și izolarea cazurilor. ­Desigur, nu e suficient doar să identifici pacientul infectat; este nevoie și de tratament adecvat, de condiții speciale de spitalizare și de echipamente de pro­tecție pentru medici, asistente etc. Dar, cu mila Domnului, vom încerca să ajutăm în continuare. Părintele Arhiepiscop ­Pimen a fost dintotdeauna săritor la nevoile semenilor, «frații mai mici ai lui Hristos», cum amintește deseori. Aș mai zice că ne implicăm pentru că acum e vreme și de rugăciune, dar și de acțiune. Faptele bune sunt mai primite atunci când și acolo unde este nevoia mai mare. Și o facem cu nădejdea că Domnul va primi zbaterea aceasta, a tuturor, ca semn de dragoste față de aproapele. Și ca semn de pocăință. Pentru care să Se milostivească Dumnezeu”, a afirmat Prea­sfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Donațiile acestei eparhii nu s-au oprit aici. Astfel, a fost creat un grup de sprijin pentru personalul medical de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care, împreună cu instituții și firme, a asigurat pentru personalul medical cazare, masă, ­transport și recuzită medicală, dar și asistență spirituală și psihologică pentru personalul medical din zona Sucevei.

Arhiepiscopia a creat platforma de strângere de fonduri și oferte de ­voluntariat alaturilagreu.ro, cu scopul de a sprijini spitalele și persoanele vulnerabile. Din donaţii au fost achi­ziționate pentru Spitalul Județean Suceava și Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc un ventilator, 5 aparate de monitorizare a funcțiilor Drager VISTA120S și un Ecograf Doppler ­Color portabil, VINNO6, de ultimă gene­rație și echipament medical pentru Spitalul Municipal Rădăuți, respectiv 1.000 halate de unică folosință, 1.300 măști simple, 200 măști FFP2, 1.800 perechi de mănuși.

Protopopiatul 1 Suceava a donat Spitalului Județean echipament medical de protecție: 100 perechi de cizme, 200 de combinezoane complete cu ochelari, măști cu filtre FFP3 și dezin­fectanți. Preoții din Protoieria Fălticeni au achiziționat două concentratoare de oxigen pentru Spitalul Municipal Fălticeni, iar Protopopiatul Rădăuţi a ajutat financiar spitalul din Rădăuţi. De asemenea, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni s-a implicat ­financiar pentru dotarea noului spital municipal. La propunerea preotului Bogdan Constantin Feștilă, câțiva ­voluntari din Fălticeni, cu sprijinul ­firmei de producție publicitară KAON Production și al membrilor Asociației Columbofililor din Fălticeni, au fabricat și au donat Spitalului Municipal ­Fălticeni 400 de viziere.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim al Arhiepiscopiei Romanului şi ­Bacăului și-a donat salariul pe luna martie în vederea achiziționării de aparatură medicală pentru spitalele din județul Bacău şi 200 de măști de protecție pentru Spitalul de Urgență Roman. Luând exemplul chiriarhului, preoții din Protopopiatul Bacău au ­donat o parte din salariile lor pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din ­Bacău, cu care au fost achiziționate un monitor de funcții vitale, două infuzomate, un termometru și un pulsoximetru. Tot Protopopiatul Bacău a oferit unicul dispozitiv pentru dezinfectarea mașinilor de ambulanță și MAI din județ și a donat 300 de prosoape pentru Spitalul Județean Bacău. Protopopiatul Moinești a oferit 110 combinezoane medicale, 500 de măști și 70 de viziere Spitalului Orășenesc „Ioan Lascăr” din Comănești, Serviciului de Ambulanță Comănești și Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Atelierul de croitorie „Cămașa lui Hristos” din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a produs măști de protecție pentru ­medici și voluntari. 300 de bucăți au fost donate Spitalului Municipal de Urgență Roman și o altă parte a fost donată Spitalului „Profesor Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși. Măștile s-au adăugat echipamentelor de protecție obținute la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim de la farmacia Clinica din Piatra Neamț și de la megafarmacia „Universul Sănătății Sfântul Spiridon” din Bacău. Alte 100 de măști au fost confecționate în atelierul de croitorie al Mănăstirii Ciolpani, personalul monahal implicându-se direct în sprijinirea celor aflați în suferință.

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a pus la dispoziția autorităților serviciul propriu de ambulanță și cele trei mașini ale diviziei medicale de îngrijire a vârstnicilor pentru urgențele medicale din județul Bacău. Această asociație a livrat către secțiile de neonatologie și pediatrie ale Spitalului Județean Bacău prosoape de hârtie, mănuși de unică folosință, săpun lichid și 30 de trusouri Happy pentru mămicile și copiii nou-născuți, iar pentru alte unități medicale din județ un concentrator de oxigen şi un pat medical cu accesare electrică.

Arhiepiscopia a lansat ajutamimpreuna.ro, o platformă de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentelor necesare unităților medicale din județul Bacău și orașul Roman.

Episcopia Huşilor a pus la dispoziția Spitalului Județean de Urgență din Vaslui o ambulanță, a donat un videolaringoscop și a sprijinit financiar achiziționarea unui aparat de depistare a virusului SARS-Cov-2. În același timp, prin Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi şi cu sprijinul mai multor binefăcători, a donat bani Spitalului Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad pentru achiziționarea de echipamente de protecție, în contextul în care această unitate spitalicească a preluat cazurile celor infectați cu noul coronavirus. În plus, această eparhie a oferit materiale medicale pentru două spitale din ­eparhie: Spitalul Municipal „Elena ­Beldiman” din Bârlad a primit 800 de măști de protecție, 600 perechi de mănuși, cizme albe de cauciuc și saltele antiescare, iar Spitalul Municipal ­„Dimitrie Castroian” din Huși a primit 1.000 de măști și 172 de viziere.

Tot prin intermediul Asociației ­Filantropia Ortodoxă Huși a fost inițiată o campanie cu scopul de a strânge ­fonduri pentru spitalele din județul cu același nume. Preoții au donat bani și aparatură pentru spitale: clericii din municipiul Huși au ajutat financiar ­Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din oraș, cei din Vaslui au achiziționat un aparat pentru monitorizarea acti­vității cardiace și un aparat de ­aerosoli pentru Secția Pediatrie a Spitalului Județean Vaslui, iar preoții din ­Protopopiatul Bârlad au susținut financiar unitățile medicale din localitate.

În Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului a renunțat la alocările bugetare destinate reparării bisericilor, cerând redirecționarea acestor bani către Spitalul Județean Sibiu și Spitalul Județean Brașov, pentru urgențele și dotările medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19. A pus la dispoziția autorităților serviciul de ambulanță licențiat, precum și serviciile cabinetului stomatologic din cadrul Centrului medical „Sfântul Nectarie” din Sibiu. Unele parohii, în parteneriat cu asociații locale, au organizat campanii de strângere de fonduri pentru spitalele locale. Preoții din ­Protopopiatul Brașov au donat Spitalului de Boli Infecțioase și Spitalului Clinic de Copii din Brașov dezinfectanți, biocide și materiale medicale. Protopopiatul Mediaș a donat bani spitalului din municipiu. Protopopiatul Agnita a oferit sprijin financiar Spitalului Orăşenesc pentru achizi­ționarea de echipamente medicale.

La inițiativa Înaltpreasfințitului ­Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Căminul Bisericesc Peregrinus a oferit cazare cadrelor medicale de la Spitalul Județean din apropiere, ca măsură de precauție și protecție pentru familiile acestora. Mănăstirea „Sf. M. Mc. ­Dimitrie” de la Dumbrava a oferit cazare pentru medicii de la Spitalul de ­Pneumoftiziologie din Aiud.

Alba

Protopopiatul Alba

Arhiepiscopia Alba Iuliei a donat Spitalului Județean de Urgență din ­municipiu echipamente de protecție: 2.000 de măști utilitare de protecție în două straturi și 300 combinezoane de protecție. La cererea preoților din ­protoieriile Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni, ­Consiliul Județean Mureș a redirec­ționat suma alocată inițial pentru între­ținerea bisericilor către spitalele care îngrijesc pacienți infectați cu COVID-19. Preoții din Protopopiatul Ortodox ­Reghin, familiile și enoriașii lor au donat bani pentru Spitalul Municipal „Dr. ­Eugen Nicoară” din Reghin. Preoții și angajații Protopopiatului Câmpeni au strâns donații în bani, cu care s-au achiziționat alimente și echipament de protecție pentru personalul unităților medicale de pe raza protopopiatului.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Asociația Ortodoxă Filantropia Oradea, cu ajutorul preoților și credincioșilor din eparhie, au contribuit financiar la colecta Fundației Comunitare Oradea pentru achiziționarea a patru ventilatoare pulmonare destinate Spitalului Clinic Municipal, centrul local de tratament pentru COVID-19.

Hăghig, Covasna

Episcopia Covasnei și Harghitei a oferit sprijin financiar pentru Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe. De asemenea, donațiile eparhiei au constat în aparatură medicală și servicii medicale.

Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat hrană pentru medicii aflați în carantină la Spitalul Județean de Urgență Deva. Mănăstirea Prislop a donat bani Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara. Parohii din Protopopiatul Brad au donat ­Spitalului Municipal din localitate măști de protecție, mănuși, combinezoane ­profesionale resterilizabile, lenjerie de pat de spital, seturi și soluție de curățenie. Cu implicarea Sectorului ­social-filantropic al episcopiei, Spitalul de Psihiatrie Zam a primit alimente și produse igienico-sanitare.

Cluj-Napoca

În Mitropolia Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului ­
a oferit Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj un aparat medical și sprijin financiar pentru materiale sanitare de primă necesitate, precum și ajutoare sub formă de materiale sanitare pentru spitalul din Huedin. Protoieria Ortodoxă Năsăud a donat bani Spitalului „George Trifon” din municipiu. ­Protopopiatul Huedin a fost un contribuitor major la măsurile de sprijin pentru spitalul local. Astfel, s-au donat bani, 50 de combinezoane resterilizabile și, săptămânal, 100 de pâini pentru Spitalul Orășenesc Huedin. Protopopiatul Turda a oferit ajutor financiar spitalelor din Turda și Câmpia Turzii.

În Episcopia Maramureșului și Sătmarului, din donațiile făcute ­inclusiv din salariile clericilor au fost achiziționate pentru Spitalul Județean Baia Mare două ventilatoare cu folosire multiplă. Spitalul Județean „Constantin Opriș” din Baia Mare a primit prin grija episcopiei 5.400 măști de unică folosință și 1.055 halate de unică folosință. Clericii și credincioșii de la parohiile din ­protopopiatele Baia Mare, Satu Mare, Lăpuș, Chioar, Sighet și Oaș au donat bani unităților medicale locale.

La începutul stării de urgență, ­Episcopia Sălajului a inițiat o colectă în rândul clericilor pentru spitalele din județul Sălaj. La 1 aprilie, Parohia ­„Sfântul Nicolae” din Zalău a donat bani Unității de Primiri Urgențe – Zalău, pentru achiziția de materiale de protecție, măști, mănuși și combinezoane. Preoții din Protopopiatul Șimleu Silvaniei au donat bani din salariile lor pentru ­Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”, în scopul achiziționării de măști, mănuși și combinezoane pentru personalul ­medical. Parohia „Sf. Ștefan” din Zalău a donat bani Spitalului Județean Sălaj.

Oltenia

În Mitropolia Olteniei, Arhi­episcopia Craiovei a inițiat, cu sprijinul SC QFORT SA, campania ­„Dragostea nu cade niciodată!”, în cadrul căreia a fost achiziționat un aparat medical necesar tratării pacienților infectați cu noul coronavirus și donat apoi Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova. Aparatul, care a intrat în dotarea Secției de ­Terapie Intensivă a unității medicale, asigură pacienților critici terapii sigure în vederea supleării funcțiilor renale, hepatice sau pulmonare. Asociația ­Vasiliada a arhiepiscopiei, cu sprijinul firmei QFORT, a donat Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din ­Craiova un aparat de hemodializă, util pacienților cu probleme renale care suferă de COVID-19, pentru ca aceștia să nu mai fie transportați în alte centre, expunându-le și pe acelea riscului de contaminare. Societatea Ortodoxă a ­Femeilor din Craiova și Clubul de ­Robotică al Colegiului „Frații Buzești” au produs și donat 600 de viziere pentru Spitalul de Urgență Craiova, Spitalul Filantropia, Spitalul CFR și Stația de Salvare din Craiova. Parohia Romanești din Craiova a oferit viziere cabinetelor de medicină de familie din Craiova. Protoieria Târgu Jiu Nord a achiziționat două aparate de laborator – o centrifugă și un pHmetru pentru Centrul de Transfuzii Sanguine Gorj. Protoieria Târgu Cărbunești a donat bani spitalului din localitate pentru echipament de protecție sanitară. Paraclisul „Sf. Cuv. Irodion de la Lainici” din curtea Spitalului Municipal Poiana Mare a donat 120 sticle de alcool sanitar şi peste 400 măşti de protecţie Spitalului de Psihiatrie din Poiana Mare.

Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului a oferit ajutoare sub formă de aparatură medicală. Parohia Căzănești a donat Secției UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea un tunel dezinfectant și substanță biocidă pentru decontaminare.

Episcopia Severinului și Strehaiei a oferit ajutoare sub formă de echipamente medicale pentru Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin și Spitalul Municipal din Orșova.

Episcopia Slatinei și Roma­naților a oferit sprijin sub formă de servicii ­medicale și de transport medical.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan al ­Mitropoliei Banatului a donat luni, 16 martie, Spitalului CFR din Timișoara două concentratoare de oxigen, aparate nece­sare celor afectați de COVID-19, dar și pacienților cu probleme respiratorii, se arată pe site-ul mitropolia-ba­na­tului.ro. Conducerea Spitalului CFR din Timișoara a mulțumit Înalt­preasfinției Sale pentru gestul creștinesc făcut în timpul acestei pandemii, apreciind implicarea Mitropoliei Banatului în ajutorarea celor aflați în spital, în suferințe și nevoi.

La inițiativa Înalt­preasfințitului Părinte Ioan, maicile de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoara au achiziționat 2.000 metri de material textil de unică folosință din care au confecționat 1.000 de cearșafuri și aproximativ 5.000 de prosoape pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara. Arhiepiscopia Timișoarei a achiziționat patru echipamente medicale de monitorizare a pacienților pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara şi Maternitatea Bega din Timișoara. Au fost donate produse alimentare unor instituții precum spitalele de psihiatrie din Jebel și Gătaia şi s-au distribuit viziere, materiale de igienizare și detergenți unor unități medicale. Pentru zona de triaj a pacienţilor cu suspiciune de infectare cu COVID-19 de la Spitalul de Psihiatrie din Jebel, arhiepiscopia a donat paturi cu saltele. ­Parohia Timișoara-Iosefin a donat peste 8.000 de măști faciale, mănuși de protecție și alte materiale medicale pentru Secția de Neonatologie a Maternității Bega din Timișoara, personalul medical al ­Spitalului Județean Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara și spitalul din Deta.

Arhiepiscopia Aradului a contribuit financiar la achiziționarea, prin Fundația Universitară „Vasile Goldiș”, a 8 sisteme de ventilație și monitorizare respiratorie destinate Secției de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Arad și sprijină în continuare ­strângerea de fonduri în acest scop. A ­donat măști de protecție și mănuși ­Spitalului Clinic de Urgență Arad, ­asigurând pe toată durata stării de urgenţă sprijin financiar pentru achizi­ționarea de materiale de protecție pentru această unitate medicală.

În urma campaniei de strângere de fonduri pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în care ­arhiepiscopia a fost implicată alături de Fundaţia Universitară „Vasile Goldiş” și firmele din Arad, în luna aprilie au fost donate un videolaringoscop, 17 aparate generatoare de ozon și un generator de ioni pozitivi, mănuși chirurgicale, costume de protecție, capeline, viziere, măști de protecție, botoși medicali, acoperitor de pantofi, opt umidificatoare, 5.000 de măști de unică folosință cu trei straturi, 2.500 de măști de protecție KN95 și alte produse medicale. Arhiepiscopia Aradului și ­Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad au donat Spitalului Orășenesc Ineu un ­ventilator mecanic de tip Astral 150. ­Mănăstirea Gai și schitul de maici de la Tămand au oferit zilnic hrană caldă ­cadrelor medicale şi au confecționat câteva mii de măști de protecție pentru spitalele arădene.

Atelierul de croitorie al Episcopiei Caransebeșului a confecționat și aprovizionat Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș cu măști de protecţie pentru personalul medical şi pentru pacienţi. Pe toată perioada stării de urgenţă, această eparhie a oferit sprijin financiar pentru achiziţia de aparatură medicală.

În data de 18 aprilie 2020, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, Arhiepiscopia Chișinăului a donat Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” din Chișinău 800 de măști cu dublă protecție și produse alimentare, sanitare și de igienă.

Chiriarhul Episcopiei de Bălți, Preasfințitul Părinte Antonie, a oferit alimente și sprijin financiar Laboratorului Bacteriologic din Bălți, care efectuează testele COVID-19. Episcopia de Bălți a oferit donații în bani Spitalului Clinic din Bălți. Au mai fost donate: 400 kg de alimente pentru cei 457 de beneficiari ai Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi (adulte) din municipiul Bălţi, fructe și bani pentru spitalele din Bălți și Glodeni.

Clericii eparhiei au adus în dar alimente pentru pacienţii şi medicii din secţia spitalului din Bălți unde sunt internaţi bolnavii de COVID-19. Societatea Femeilor Ortodoxe a Episcopiei de Bălţi a sprijinit financiar Spitalul de ­Psihiatrie din Bălţi. De Paști, pacienții cu COVID-19 de la spitalul din Bălți au primit din partea episcopiei produse ­specifice praznicului. De asemenea, au fost oferite alimente și produse de primă necesitate pentru Internatul Psihoneurologic din satul Brânzeni, Raionul Edineț, și pentru 17 familii din satul Brânzeni (același raion). Centrul de Sănătate Publică şi ­Spitalul raional din Edineț au beneficiat de un ajutor financiar din partea Episcopiei de Bălți.

Preasfințitul Părinte Veniamin al Episcopiei Basarabiei de Sud a donat bani Spitalului Raional din Cahul și două hote de securitate biologică clasa II A
Laboratorului zonal de analize medicale ANSP CSP din municipiul Cahul. În ­Săptămâna Luminată, Preasfinția Sa a donat, pentru IMSP Spitalul Raional din orașul Cantemir, două aparate de îmbunătățire a oxigenului (10 litri BT – 0C06). De asemenea, episcopia a oferit, pentru alte instituții medicale, 100 de ­viziere, 4.300 de măști chirurgicale, 500 măști de protecție din bumbac, 800 perechi de mănuși și alte bunuri.

Protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni au donat spitalelor locale bani pentru echipament de protecție. Protopopiatul Căușeni a donat și echipament de protecție Spitalului Raional „Ana și Alexandru” din localitate: 40 de seturi de echipamente medicale de protecție, cărți de rugăciune și produse de necesitate. Protopopiatul Ștefan Vodă a donat primăriei locale două motostropitoare pentru igienizarea străzilor, iar ­Spitalului Raional „Ștefan Vodă” echipament electronic și echipament de protecție pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19. De asemenea, o serie de parohii au donat măști de protecție, mănuși chirurgicale, viziere, combinezoane medicinale, costume de protecție, ­dezinfectant și alte produse igienice pentru personalul medical și pentru repre­zentanții auto­rităților locale implicate în combaterea răspândirii virusului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns