Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Marţi, 17 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A săvârşit slujba de binecuvântare a Centrului social Sfânta Ana al Asociaţiei Diaconia – filiala Sector 2, de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul, Protopopiatul Sector 2 Capitală.

A adresat un mesaj de condoleanțe Sanctității Sale Tawadros II, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, la aflarea veştii despre cei 21 de creştini egipteni aparținând Bisericii Copte, ucişi în Libia de către militanți ai grupării „Statul Islamic“ (ISIS).

 

Miercuri, 18 februarie

A primit în audienţă pe PC pr. Boian Alexandrovici, protopop al Protopopiatului Dacia Ripensis şi vicar al Timocului, Serbia.

 

Joi, 19 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 20 februarie

A primit în audienţă pe PCuv. protos. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ – Dobreşti, Arhiepiscopia Timişoarei.

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de Înmormântare a Preacucernicului preot Nicolae Coțoapă (1949-2015), preot îmbisericit pe seama Parohiei Cioranii de Sus, Protopopiatul Urlați.

 

Duminică, 22 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 23 februarie      

În prima zi a Postului Mare, a oficiat, în Catedrala Patriarhală, slujba Canonului cel Mare şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Joi, 26 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Vineri, 27 februarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A săvârşit slujba de sfinţire a raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedința Patriarhală.

 

Sâmbătă, 28 februarie

A participat la şedinţa de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, la Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de felicitare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

 

Duminică, 1 martie

În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicar patriarhali, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale textului evanghelic.

La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat importanţa studierii orei de religie în școală pentru creşterea duhovnicească a copiilor. Preafericirea Sa a arătat că „un mod deosebit de mărturisire a credinţei, astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată, este şi frecventarea orei de religie la școală şi, deci, înscrierea pentru a frecventa ora de religie la şcoală, acum, după ce Curtea Constituţională a României, prin decizia sa din noiembrie 2014, a spus că, pentru a frecventa ora de religie, cei care doresc să urmeze ora de religie trebuie să se înscrie: copiii majori sau părinţii copiilor sau tutorele legal instituit. Ca atare, înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica a botezat copiii înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă […].

În continuare, Patriarhul României a menţionat că în data de 28 februarie 2015, la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti, s-a întrunit Consiliul Consultativ al Cultelor din România, care a adresat un apel privitor la studierea religiei în școală, şi anume apelul intitulat „Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“. Preafericirea Sa a dat citire acestui apel plin de încurajare şi semnificaţii profunde.

În Duminica Ortodoxiei a acestui an, 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sărbătorit 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu acest prilej, în timpul Sfintei Liturghii din Catedrala Patriarhală, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile pe care Preafericirea Sa le-a primit de la Dumnezeu în toţi aceşti ani. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei 25 de ani de episcopat ai Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române au fost evocaţi de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Totodată, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, a fost prezentat volumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Iubirea jertfelnică – Lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Volumul a fost prezentat de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

La finalul evenimentelor din Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulţumire: „Mulţumim Preasfinţitului Părinte Episcop-vicar Timotei Prahoveanul pentru cuvântul frumos şi bogat pe care l-a adresat astăzi cu prilejul împlinirii a 25 de ani de arhierie din partea noastră. […] Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, ne gândim cu recunoştinţă la părinţii noştri după trup care ne-au născut şi ne-au crescut, la toţi părinţii duhovniceşti, profesori şi duhovnici care au contribuit la formarea noastră şi la toţi cei care au fost colaboratori ai noştri la lucrarea bisericească la Timişoara, la Iaşi şi aici la Bucureşti […] Mulţumim în mod deosebit Preasfinţiţilor Episcopi-vicari care au slujit astăzi cu noi ca să aducem mulţumire împreună lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre şi vă mulţumim şi dumneavoastră celor care aţi participat la această Sfântă Liturghie în ziua mare şi sfântă a Duminicii Ortodoxiei.

 

Marţi, 3 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Miercuri, 4 martie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat Credinţa în iubirea lui Dumnezeu este mai tare decât moartea, la slujba de Înmormântare a doamnei Mioara Grigore, autoarea cărţii „Cancerul, dragostea mea“, profesoară de religie, soţie devotată, mamă a cinci copii şi fiică evlavioasă a Bisericii Ortodoxe.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Un vrednic slujitor în via Domnului“, la slujba de
înmormântare a preotului Alexandru Zamfir (1944-2015), preot pensionar îmbisericit la Biserica Sfântul Ilie – Rahova, Protoieria Sector 4 Capitală.

 

Joi, 5 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Național Bisericesc.

 

Duminică, 8 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Anthimos, Mitropolit de Alexandropolis, Biserica Ortodoxă a Greciei. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Anthimos a săvârşit Sfânta Liturghie, în această duminică, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 10 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 11 martie

A primit în vizită de prezentare, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Doamna Nina Sajic, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Bosniei şi Herţegovinei în România.

 

Joi, 12 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 14 martie

A oficiat slujba de binecuvântare a Cantinei sociale Casa Nifon a Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica – Mănăstirea Cernica.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ preacuviosului părinte protosinghel Ioachim Ceauşu, inspector coordonator al Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Totodată, persoanele care au contribuit în mod deosebit la buna desfăşurare a activităţilor Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica au primit diplome sau distincţii de vrednicie.

La final, Patriarhul României a dăruit pentru cantina socială o icoană cu Cina cea de Taină şi mai multe cărţi pentru biblioteca Centrului social-cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

 

Duminică, 15 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor.

46

Luni, 16 martie

A primit în audienţă pe preacuviosul părinte protosinghel Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium, Iaşi.

 

Marţi, 17 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe preacuviosul părinte arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

A săvârşit slujba de sfinţire a noii racle cu un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur care se află la Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 18 martie

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat: „Ierarh misionar şi slujitor distins – Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos la sărbătorirea a 60 de ani de viaţă“, la aniversarea zilei de naştere a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

A primit în audienţă pe domnul ing. Mircea Precupan, consilier al Sectorului patrimoniu şi construcţii bisericeşti, Arhiepiscopia Iaşilor.

 

Joi, 19 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 22 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Pasărea, din Arhiepis-copia Bucureştilor.

 

Luni, 23 martie

A primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Marţi, 24 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După slujba Vecerniei, a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche, Protopopiatul Sector 3 Capitală, cu ocazia hramului, Buna Vestire.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Distins arheolog şi istoric al Bucureştilor“, la slujba de Înmormântare a regretatului profesor Panait I. Panait (1931-2015).

 

Miercuri, 25 martie

În ziua praznicului Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Teodor Gradina-ciuc, director programe la Radio Trinitas, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“ – Nou, Paraclis Patriarhal, iar tânărul teolog Nicolae Iancu, reporter la Trinitas TV, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe“ – Vechi, Protoieria Sector 3 Capitală.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat Părintele Nicolae Marinescu – Un veac de trăire ortodoxă“, la împlinirea a 100 de ani de viaţă ai părintelui ieromonah Nicolae Marinescu, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Nicolae Sitaru, Arhiepiscopia Bucureştilor.

 

Joi, 26 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 27 martie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Galaction,
Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.

 

Sâmbătă, 28 martie 

A participat la Întrunirea Naţională a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, eveniment desfăşurat în sala de conferinţe a Centrului Naţional pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae, din clădirea Centrului cultural-social Justin Patriarhul – Bucureşti. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare, intitulat „Cooperare benefică între Familie, Şcoală şi Biserică în domeniul educaţiei“.

 

Duminică, 29 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 31 martie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus Preacucernicului preot Florin Busuioc, inspector eparhial la Sectorul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Părintele Florin Busuioc, în data de 31 martie 2015, şi-a încheiat activitatea la Centrul eparhial Bucureşti, fiind numit protopop al Protopopiatului Sector 3 Capitală, începând cu data de 1 aprilie 2015.

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi pe Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 2 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 3 aprilie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Profesor de vocaţie şi compozitor inspirat de muzică bizantină“, la slujba de înmormântare a părintelui arhidiacon profesor Sebastian Barbu-Bucur (1930-2015), fost vieţuitor al Mănăstirii Cheia şi profesor în multe instituţii de învăţământ din România.

 

Sâmbătă, 4 aprilie

În sâmbăta din ajunul sărbătorii Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a întâmpinat, în faţa Reşedinţei Patriarhale, pelerinii care au participat la Pelerinajul de Florii din Bucureşti. Pelerinajul a început de la Mănăstirea Radu-Vodă, fiind condus de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care s-au aflat preoţii din Capitală şi din judeţul Ilfov şi mii de credincioşi pelerini.

În faţa Reşedinţei Patriarhale, după încheierea slujbei sau a Rânduielii Pelerinajului de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat cuvânt de binecuvântare miilor de pelerini prezenţi pe Colina Bucuriei, arătând importanţa sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile): „[…] Intrarea Domnului în Ierusalim, deşi este triumfală, este o intrare spre pătimire, spre suferinţă, spre răstignire şi moarte, îngropare, dar a treia zi va învia, după cum a spus de mai multe ori cu mai mult timp înainte. Deci, Sâmbăta lui Lazăr ca zi premergătoare Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim ne arată că ne îndreptăm spre Săptămâna Sfântă şi Mare a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. După 40 de zile de post, care s-au încheiat cu Vecernia din Vinerea trecută, urmează acum două zile, Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor, ca zile de trecere spre o perioadă unică în felul ei, şi anume, Săptămâna Mare şi Sfântă a Sfintelor Pătimiri. Fiecare zi din Săptămâna Mare se numeşte Sfântă şi Mare. Toate aceste zile ne arată că s-au săvârşit în această Săptămână Mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. De aceea, noi am terminat într-un fel cu postul cel de nevoinţe, de asceze. Acum însă urmează un post mistagogic de împreunăpătimire cu Hristos ca împreună cu El să înviem. Fiecare zi din Săptămâna Sfântă şi Mare este o urmare tainică a lui Hristos prin rugăciune, prin ascultarea Sfintelor Scripturi, a Sfintelor Slujbe şi mai ales prin Pocăinţă şi Împărtăşanie. Împărtăşania cea mai semnificativă este din Sfânta şi Marea Joi, pentru că în Sfânta şi Mare Joi Hristos Domnul a instituit Sfânta Euharistie, Cina cea de Taină. Această intrare în Săptămâna Sfântă a Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului este pregătită acum prin serbarea Intrării Domnului în Ierusalim. Totodată însă, învierea lui Lazăr, aşa cum spune troparul, este o prefigurare, o preînchipuire a Învierii de obşte. Dar învierea lui Lazăr a arătat şi faptul că Hristos Care a înviat pe Lazăr Îşi va învia şi propria umanitate din moarte. De aceea, semnificaţia acestei zile este deosebit de mare şi avem deja în suflete începând cu Sărbătoarea de mâine a Intrării Domnului în Ierusalim arvuna bucuriei Învierii. Vom trece prin Săptămâna Sfintelor Pătimiri, dar deja este fixată ţinta duhovnicească a acestei săptămâni, şi anume, Învierea, bucuria pascală.“

În încheierea cuvântului său, Patriarhul României a mulţumit tuturor pelerinilor pentru participarea în număr mare la Pelerinajul de Florii din Capitala României: „Mulţumim tuturor preoţilor şi credincioşilor din parohii care s-au adunat în număr atât de mare aici, la acest pelerinaj. Mulţumim părinţilor monahi şi maicilor din mănăstiri […] şi, desigur, Preasfinţiţilor Episcopi-vicari, mai ales Preasfinţitului Episcop-vicar Timotei Prahoveanul pentru că a condus acest pelerinaj. Dorim tuturor binecuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos, cu al Său Har şi a Sa iubire de oameni să fie peste toate parohiile, toate mănăstirile, toate instituţiile noastre şi toate casele credincioşilor care au participat la acest frumos pelerinaj, care acum în ziua aceasta frumoasă de primăvară este o icoană a bucuriei Sfintelor Paşti, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire“.

 

Marţi, 7 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 8 aprilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 12 aprilie

În noaptea de Înviere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Învieri în faţa Reşedinţei Patriarhale, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezenţa a mii de credincioşi.

Preafericirea Sa a oferit Sfânta Lumină de la Ierusalim Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul şi preoţilor slujitori, apoi aceştia au oferit-o tuturor celor prezenţi în incinta Catedralei Patriarhale la slujba din noaptea Sfintelor Paşti.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură în care a arătat că „Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei“. Preafericirea Sa a evidenţiat că bucuria pe care Hristos Domnul a adus-o femeilor mironosiţe când li s-a arătat după Învierea Sa din morţi o aduce în fiecare an tuturor celor care cred în Hristos: „Asemenea bucuriei pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o femeilor mironosițe, aduce bucuria aceasta, în fiecare an, tuturor celor care cred în
Hristos, dar mai ales celor care se află în Sfânta și Marea Sâmbătă la Ierusalim, ca să se închine la mormântul Învierii Sale. Și pentru ca să le arate tuturor că mormântul Său nu este gol, ci este plin de lumină și har, de binecuvântare și sfințenie, Hristos Domnul săvârșește minunea Luminii celei Sfinte de la Ierusalim, o lumină neobișnuită – nu este produsă de o sursă cunoscută omului, este un dar. Ce dar? Darul binecuvântării de bucurie, și anume lumina-bucurie. Este o lumină pașnică, o lumină care nu arde în primele clipe, ci este una lină, mângâietoare, binecuvântătoare prin ea însăși. Această lumină care se dăruiește celor ce se închină mormântului sfânt din care a înviat Hristos a ajuns și la noi, anul acesta, ca și în ceilalți ani, începând cu anul 2009. Anul acesta însă credincioșii noștri au putut vedea în direct la televiziunea TRINITAS cum lumina sfântă a venit în Biserica Sfântului Mormânt și a fost dăruită de Patriarhul Ierusalimului celor prezenți acolo. Această lumină-bucurie sau binecuvântare de bucurie a fost dusă în diferite țări ortodoxe și a ajuns acum în multe părți ale lumii, ca semn de prețuire pe care Hristos o arată celor care cred în El și-L iubesc pe El. […]“

Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, prin intermediul TRINITAS TV, Radio TRINITAS şi al site-ului de ştiri BASILICA ale Patriarhiei Române.

A adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler şi preaiubiţilor credincioşi“ din Arhiepiscopia Bucureştilor Pastorala de Sfintele Paşti – 2015, având titlul
„Învierea lui Hristos – lumina bucuriei veşnice“.

47

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns