Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Duminică, 1 mai

În noaptea de Înviere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Învieri în faţa Reşedinţei Patriarhale, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, în prezenţa a mii de credincioşi.

La slujba Sfintei Învieri a asistat şi Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, împreună cu soţia sa, Doamna Carmen Iohannis.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură.

După slujba Sfintei Învieri, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de clerici slujitori ai Catedralei Patriarhale.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a dăruit credincioşilor prezenţi Pastorala de Sfintele Paşti intitulată „Ucenicii lui Hristos – martori şi vestitori ai Învierii Lui“, „Sfintele Paşti“ (pâine sfinţită), o pască mică, un ou roşu şi câte o iconiţă reprezentând Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

A oficiat Vecernia Învierii Domnului sau slujba Învierii a doua, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr mare de credincioşi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale acesteia.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe membrii Coralei „Nicolae Lungu“ a Catedralei Patriarhale.

A primit în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei un grup de tineri din Comunitatea de la Taizé, Franţa, coordonat de Fratele Alois.

Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, prin intermediul TRINITAS TV, Radio TRINITAS şi site-ul de ştiri BASILICA ale Patriarhiei Române.

 

Luni, 2 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Învierea Domnului“ al Catedralei Mântuirii Neamului, cu ocazia hramului.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „O soție și o mamă iubitoare, rugătoare către Dumnezeu“, la slujba de Înmormântare a doamnei Dorina-Petruța Simion, soția părintelui Ionuț Simion, preot paroh al Parohiei Jilava I, Protopopiatul Ilfov Sud.

 

Vineri, 6 mai

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, cu ocazia serbării hramului – Izvorul Tămăduirii. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit protosinghel pe părintele ieromonah Vartolomeu Burlă, preot slujitor la Mănăstirea Ghighiu. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, monahia Epiharia Lungu, stareţa Mănăstirii Ghighiu, a fost hirotesită stavroforă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, a săvârşit slujba de Sfinţire a apei, la agheasmatarul din curtea mănăstirii.

Sâmbătă, 7 mai

A efectuat o vizită de lucru la Mănăstirea Sfânta Maria – Jercălăi din judeţul Prahova.

A adresat un mesaj comemorativ la împlinirea a şapte ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Episcop Ioachim Mareş (†2009), cel de-al 50-lea episcop al istoricului scaun episcopal de la Huşi, precum şi primul episcop de la reactivarea Episcopiei Huşilor, în anul 1996.

 

Duminică, 8 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Sfânta Maria – Jercălăi din judeţul Prahova.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Să ne luminăm cu prăznuirea“, cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a celei de-a X-a ediții a „Zilelor credinţei şi culturii în Caraș-Severin“ şi a Simpozionului Internațional „Slujire şi educație“, în perioada 8-15 mai 2016.

A adresat un mesaj cu titlul „Regele Carol I, ctitor şi restaurator de locaşuri sfinte, sprijinitor al edificării Catedralei Naţionale şi susţinător al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române“ la Sesiunea solemnă Domnitorul Carol I – 150 de ani de la urcarea pe tronul României, organizată de Academia Română.

A adresat un mesaj de rugăciune şi condoleanțe la aflarea veştii că au trecut din această viaţă doi soldați ai Armatei Române, plutonierul Iulian Dumitrescu și sergentul Adrian Vizireanu, ucişi sâmbătă, 7 mai 2016, în timpul misiunii de restabilire a păcii în Afganistan.

 

Luni, 9 mai

A participat la recepţia organizată cu prilejul Zilei Europei, în grădina Palatului Cotroceni, de Excelenţa Sa Domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, şi Doamna Carmen Iohannis.

 

Marţi, 10 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de binecuvântare şi felicitare Majestății Sale Regelui Mihai I şi întregii Familii Regale a României, cu prilejul Zilei Naţionale a Regalității.

 

Joi, 12 mai

A deschis lucrările Conferinţei Naţionale „Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească“, ediţia a 4-a, cu tema „Continuitate şi noutate în arta religioasă“, în Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt intitulat „Continuitate şi noutate în arta religioasă“.

A prezidat Sinaxa stareţilor și stareţelor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, în Sala Colloquium a Palatului Patriarhiei. Tema sinaxei a fost: „Formarea duhovnicească şi culturală a vieţuitorilor din sfintele mănăstiri“. La lucrările sinaxei au participat ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, părinţii exarhi de la centrele eparhiale, stareţii, stareţele, egumenii şi egumenele aşezămintelor monahale.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Copiii şi tinerii, mărturisitori ai bucuriei Învierii lui Hristos“, cu prilejul celei de-a doua ediţii a spectacolului „De la moarte la Înviere“, organizat de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Sector 6 Bucureşti.

 

Vineri, 13 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 14 mai

A efectuat o vizită de lucru la şantierul de pictură din biserica Mănăstirii „Sfânta Maria– Techirghiol.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Patru decenii de slujire în Biserica Ortodoxă“, la slujba de Înmormântare a părintelui protopop Ignatie Peckstadt, Parohia Sfântul Apostol Andrei din Gent – Flandra, Belgia.

 

Duminică, 15 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea „Sfânta Maria“ – Techirghiol, Stavropighie patriarhală.

 

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Femeile mironosițe – modele de curaj în mărturisirea Învierii lui Hristos“, cu prilejul Duminicii Mironosiţelor.

A adresat un mesaj de condoleanţe, având titlul: „Păstor harnic al multor credincioşi din parohii diferite“, la slujba de înmormântare a preotului Dinu Georgescu (1928-2016) de la Parohia Bucov, Protopopiatul Ploiești Nord.

 

Luni, 16 mai

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat „O şcoală teologică ortodoxă cu o vastă lucrare misionară în poporul român“, cu prilejul sărbătoririi a 230 de ani de învățământ teologic ortodox neîntrerupt la Sibiu, eveniment organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna din Sibiu, în perioada 16-22 mai 2016.

 

Marţi, 17 mai

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor la Centrul social-pastoral „Sfânta Maria“ – Techirghiol, Stavropighie patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare cu titlul „Un sat frumos într-un oraş mare – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, la sărbătorirea a 80 de ani“, la ceremonia de deschidere a evenimentelor prilejuite de împlinirea a 80 de ani de activitate a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. La acest eveniment, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Preafericirea Sa a acordat Muzeului Satului Diploma şi medalia omagială „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“, care au fost înmânate, de asemenea, de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

 

Joi, 19 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 20 mai

A prezidat, la Reşedinţa Patriarhală, şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

 

Sâmbătă, 21 mai

În ziua serbării hramului istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a premiat pe câştigătorii Concursului naţional de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu“, organizat de Patriarhia Română.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, pe câştigătorii Concursului naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei“, ediţia a V-a, organizat, de asemenea, de Patriarhia Română.

 

Duminică, 22 mai

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 23 mai

A adresat un mesaj de binecuvântare şi felicitare, intitulat „Două decenii de activitate didactică şi misionară“, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ.

 

Marţi, 24 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 26 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit, în Salonul Sfinţii Români din Reşedinţa Patriarhală, un grup de profesori şi doctoranzi ai Institutului Ecumenic din Bari, Italia. Aceştia au participat, în perioada 23-27 mai 2016, la seminarul cu tema Originile creştinismului: cultul şi reflecţii teologice, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti.

S-a întâlnit, la Palatul Patriarhiei, cu membrii fondatori ai Asociaţiei Juriştilor Ortodocşi.

 

Sâmbătă, 28 mai

A adresat un mesaj de felicitare Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de viaţă.

 

Duminică, 29 mai

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Luni, 30 mai

A prezidat Conferinţa pastoral-misionară semestrială de primăvară, cu tema: „2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox“, în Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei. La conferinţă au participat clericii din Capitală şi din judeţul Ilfov, precum şi stareţii şi stareţele mănăstirilor din Capitală şi judeţul Ilfov.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, cu titlul: „Educația copiilor și tinerilor – cea mai valoroasă investiție“.

 

Marţi, 31 mai

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 2 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat copiilor şi tinerilor, în perioada susţinerii examenelor şcolare, un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Binecuvântare şi încurajare pentru examene“.

A adresat un mesaj de condoleanţe pentru familiile îndoliate ale membrilor echipajului SMURD, format din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul Gabi Sandu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, care au trecut din aceas-ă viaţă în urma tragicului accident de elicopter petrecut în această zi în raionul Cantemir, localitatea Haragâş din Republica Moldova.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Sfântul Apostol Pavel în dialog cu filosofii“, participanților la cea de-a XXII-a ediţie a Congresului Ştiinţific Internaţional Pavleia, dedicat Sfântului Pavel, Apostolul neamurilor, organizat în Mitropolia de Veria, Naoussa şi Kampania, în perioada 2-4 iunie 2016. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la aceste evenimente a fost Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Sâmbătă, 4 iunie

A primit la Reşedinţa Patriarhală o delegaţie a Mitropoliei de Dimitriados, Grecia, condusă de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Gheorghios Gianninos, care a adus la Biserica „Buna VestireBelu, Protopopiatul Sector 4 Capitală, fragmente din moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie şi Sfântului Nou Mucenic Rafail.

A adresat un mesaj de felicitare Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, cu prilejul împlinirii a optzeci de ani de viaţă.

 

Duminică, 5 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

După-amiază, Patriarhul României şi-a exprimat votul, în cadrul alegerilor pentru primari şi reprezentanţii din consiliile locale şi judeţene, la Secţia de votare numărul 646 de la Şcoala Gimnazială „Ienăchiţă Văcărescu“ din Sectorul 4, Bucureşti.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Familia creştină – binecuvântare a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate“, cu prilejul Duminicii Părinților şi a Copiilor.

 

Luni, 6 iunie

A participat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

A săvârşit slujba de binecuvântare a Palatului Patriarhiei cu prilejul finalizării lucrărilor de consolidare şi restaurare prin care a trecut edificiul în ultima vreme.

Slujba de binecuvântare a fost săvârşită în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţiţii Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor Administraţiei Patriarhale, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov şi a echipelor de proiectare, management, execuţie a lucrărilor de consolidare, restaurare şi protecţie a Palatului Patriarhiei.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la El în realizarea lucrărilor de la Palatul Patriarhiei.

Ca semn de mulţumire şi recunoştinţă, Patriarhul României a acordat mai multe distincţii (ordine sau diplome) persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea acestui proiect.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba de binecuvântare a Corpului D – Casa „Academica“ din incinta Centrului cultural-misionar „Familia“, oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericirea Sa a mulţumit persoanelor care au contribuit semnificativ la realizarea lucrărilor de renovare, consolidare şi amenajare a clădirii, apoi a oferit acestora distincţii (ordine sau diplome).

Slujba de binecuvântare a CaseiAcademica“ a fost precedată de vizita Patriarhului României, împreună cu ierarhii şi invitaţii, în Parcul „Concordia“ din incinta centrului, unde a fost biserica Mănăstirii „Sfântul Pantelimon“, demolată din ordinul conducerii comuniste în anul 1985.

 

Marţi, 7 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 8 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita domnului Mihai Gribincea, noul ambasador al Republicii Moldova în România.

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita domnului Daniel Ioniţă, noul ambasador al României în Republica Moldova.

 

Joi, 9 iunie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Alături de Preafericirea Sa, a slujit Preasfin-
ţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Vineri, 10 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

L-a hirotesit iconom stavrofor pe preacucernicul preot Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale. Evenimentul a avut loc în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 11 iunie

A adresat un mesaj de felicitare, cu prilejul zilei onomastice, Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, Patriarh Ecumenic.

 

Duminică, 12 iunie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Sfinţire şi binecuvântare în Landul Bavaria“, la sfințirea bisericii Parohiei ortodoxe româneşti cu hramurile Întâmpinarea Domnului şi Sfânta Muceniţă Ecaterina din Aschaffenburg, Germania.

 

Marţi, 14 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 15 iunie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 16 iunie

În perioada joi, 16 iunie – duminică, 26 iunie 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu o delegaţie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a participat la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care s-au desfăşurat la Academia Ortodoxă din Chania, Creta.

În dimineața zilei de joi, 16 iunie 2016, delegația Patriarhiei Române, participantă la Sfântul şi Marele Sinod, a plecat în Creta. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii, clericii şi mirenii, membri ai delegației, au participat la un moment de rugăciune în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedința Patriarhală. Rugăciunea de călătorie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat în cuvântul său că Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe este un eveniment deosebit de important pentru întărirea misiunii ortodoxe în lume: „Sfântul şi Marele Sinod Ortodox care se ține în Creta este un sinod pastoral-misionar care nu va formula dogme noi, canoane noi şi nu va modifica texte liturgice, însă va afirma în comun credința ortodoxă într-o lume secularizată, într-o lume frământată. Vom mărturisi împreună importanța credinței adevărate şi în acelaşi timp vrem să arătăm că dreapta credință este temelia mântuirii noastre. Aşa cum se spunea cândva într-o carte de-a noastră bisericească, la întrebarea «Ce-ți dă ție dreapta credință?», răspunsul era: «viața veşnică». Noi păstrăm dreapta credință, o mărturisim şi o transmitem, pentru că dreapta credință înseamnă dreapta legătură, vie, a noastră cu Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, cu Maica Domnului şi cu toți sfinții Bisericii, începând din această viață şi continuând în veşnicie“.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a ajuns în Creta în după-amiaza acestei zile. La sosirea în Creta, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii delegaţiei au fost întâmpinaţi cu onoruri militare pe Aeroportul Internaţional „Ioannis Daskalogiannis“ din Chania, Creta.

Patriarhul României a adresat un cuvânt în care şi-a exprimat bucuria de a ajunge în Creta, subliniind faptul că participarea delegației Bisericii noastre are ca scop aducerea unei contribuții pentru unitatea Bisericii Ortodoxe universale.

 

Vineri, 17 iunie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe.

Înainte de începerea lucrărilor Sinaxei, Patriarhul României a participat, împreună cu Întâistătătorii celorlalte nouă Biserici Ortodoxe Autocefale prezente la Mănăstirea „Maica Domnului Povăţuitoarea“ – Gonia din Kolymbari, Creta, la rugăciunea specială oficiată în deschiderea lucrărilor Sinaxei. Lucrările Sinaxei au avut ca scop analiza Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod. După prezentarea proiectului de Mesaj, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a propus restructurarea textului, prin gruparea temelor şi introducerea unor subcapitole, pentru o mai bună comunicare a conţinutului acestuia. De asemenea, având în vedere că documentul este amplu şi dens, Patriarhul României a propus ca acesta să fie intitulat Enciclică, propuneri care au fost acceptate de către ceilalţi Întâistătători.

 

Sâmbătă, 18 iunie 2016

Patriarhul României a participat, în Catedrala Mitropolitană Buna Vestire a Născătoarei de Dumnezeu din Kissamos, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, în prezenţa delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârşită o slujbă de pomenire „pentru toți cei care s-au luptat pentru dreapta credință şi s-au săvârşit în ea şi toți cei care au lucrat pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod şi s-au mutat în locaşurile cereşti“. În timpul slujbei au fost pomeniți nominal şi ierarhii şi teologii români care au participat la procesul de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

După Sfânta Liturghie a urmat o recepţie, la sediul Fundaţiei Tsatsaronakeion a Mitropoliei de Kissamos, în cadrul căreia Întâistătătorii au primit titlul de Cetăţeni de onoare ai oraşului Kissamos.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de salut, intitulat:Rugăciune şi ospitalitate la Mitropolia de Kissamos, Creta“.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale, însoţiţi de un grup de ierarhi, au participat la Catedrala Sfântul Apostol Tit din Heraklion, mai întâi, la ceremonia de bun venit organizată de către Sfântul Sinod al Bisericii Cretei şi de autorităţile locale, iar apoi la Vecernia oficiată de Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

 

Duminică, 19 iunie

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale prezenți în Creta au coliturghisit în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion. La Sfânta Liturghie au participat delegaţiile Bisericilor Ortodoxe Autocefale, Excelenţa Sa domnul Prokopis Pavlopoulos, Preşedintele Republicii Elene, şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a rostit în limba română una dintre cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt.

 

Luni, 20 iunie

Sesiunea inaugurală a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe a avut loc în ziua de luni, 20 iunie 2016, şi a fost marcată de discursul Sanctităţii Sale Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi de cuvântul de salut al fiecărui Întâistătător.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt în care a subliniat importanţa respectării sinodalităţii nu doar la nivel local, ci şi la nivel panortodox.

În a doua parte a zilei, a fost analizat primul document intitulat Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană. În cadrul dezbaterilor asupra folosirii noţiunii de „persoană“ sau „om“, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a atras atenţia că traducerea noţiunilor teologice trebuie să ţină seama de particularităţile lingvistice în care este prezentat textul.

 

Marţi, 21 iunie

A doua zi a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe a fost dedicată analizei documentelor privind Autonomia şi modul ei de proclamare şi Diaspora ortodoxă.

 

Miercuri, 22 iunie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat, împreună cu alţi Întâistătători de Biserici Ortodoxe surori, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Gonia din Creta. Slujba a fost săvârşită în limba sârbă şi prezidată de Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei.

Sfânta Liturghie a precedat sesiunile de lucru ale Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din fiecare zi.

În prima parte a zilei, a fost prezentată forma finală a textului privind Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană.

În partea a doua a zilei a fost dezbătut documentul Importanţa postului şi respectarea lui astăzi.

 

Joi, 23 iunie

A fost săvârşită Sfânta Liturghie în limba română la Mănăstirea Gonia, Stavropighie patriarhală, de către Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de preoţi şi diaconi din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a celorlalţi ierarhi ai delegaţiei române. La Sfânta Liturghie au asistat şi Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, şi membri ai altor delegaţii. La strană răspunsurile au fost date de către Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

În prima parte a zilei respective, în cadrul lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod a fost analizat documentul Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta.

De asemenea, înainte de şedinţa în plen, au avut loc lucrările Comitetului pentru Mesaj. Observaţiile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel făcute în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor, care a precedat deschiderea Sfântului şi Marelui Sinod, au fost transpuse în text, temele principale fiind grupate în capitole, prin restructurarea lor. S-a convenit ca textul să fie numit Enciclică, deoarece are un conţinut care depăşeşte nivelul de mesaj.

În a doua parte a zilei a început dezbaterea temei Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

 

Vineri, 24 iunie

În prima parte a zilei a avut loc Sinaxa Primaţilor pentru adoptarea Enciclicei şi a Mesajului, în vederea prezentării în cadrul Sfântului şi Marelui Sinod.

În sesiunea plenară ce a urmat Sinaxei, au avut loc intervenţii generale în legătură cu dialogul Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine, discuţii care au continuat şi în a doua parte a zilei.

După închiderea celei de-a doua sesiuni a zilei a avut loc ceremonia de decernare Întâistătătorilor Bisericilor Autocefale a titlurilor de Mari Binefăcători şi Prieteni ai Academiei Ortodoxe din Creta.

Pe lângă mulţumirile adresate conducerii Academiei Ortodoxe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat conducerea acesteia pentru activităţile desfăşurate şi le-a transmis cuvinte de încurajare pentru ceea ce urmează să întreprindă pe viitor.

 

Sâmbătă, 25 iunie

În ultima zi a lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, a fost definitivat documentul Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

În cadrul sesiunii de închidere din data de 25 iunie 2015, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a sintetizat aspecte legate de desfăşurarea Sfântului şi Marelui Sinod şi a mulţumit, mai întâi, Întâistătătorilor şi reprezentanţilor delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori pentru contribuţia adusă la încheierea cu bine a lucrărilor Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, afirmând că „Harul şi luminarea Sfântului Duh, care plineşte toată rânduiala Bisericii, a condus la unanimitate“. De asemenea, Sanctitatea Sa a mulţumit observatorilor şi reprezentanţilor mass-media care au făcut cunoscute în întreaga lume lucrările acestui important eveniment din viaţa Bisericii Ortodoxe.

În discursul său, Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu a făcut referire la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe care l-a apreciat ca fiind teolog experimentat, evocând experienţa dialogului teologic internaţional dobândită în perioada în care Preafericirea Sa a predat la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva (1980-1988).

În seara zilei de sâmbătă, 25 iunie 2016, Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a concertat în cadrul evenimentului cultural organizat la Muzeul Maritim din Chania, Creta, de Ordinul Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Ecumenice, în cinstea membrilor Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

 

Duminică, 26 iunie

În Duminica Tuturor Sfinţilor, la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Chania, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de Întâistătătorii a nouă Biserici Ortodoxe Autocefale, în prezenţa Arhiepiscopului Greciei, care din motive de sănătate nu a putut concelebra.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Bartolomeu Samaras, Secretarul general al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, a dat citire Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe către poporul ortodox şi toţi oamenii de bunăvoinţă.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat un cuvânt, în care şi-a exprimat bucuria şi mulţumirea pentru că Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a avut loc „în comuniunea credinţei, a nădejdii şi a dragostei“.

La încheierea Sfintei Liturghii, a avut loc semnarea Enciclicei Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, Creta, 2016.

Delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, s-a întors la Bucureşti în seara zilei de duminică, 26 iunie 2016, fiind întâmpinată la Aeroportul Otopeni de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, însoţit de clerici din Administraţia Patriarhală.

În Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale a avut loc o rugăciune de mulţumire, săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul rugăciunii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut o sinteză a participării delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, adresând un cuvânt explicativ şi mărturisitor cu privire la rolul Sfântului şi Marelui Sinod şi la importanţa trăirii şi transmiterii dreptei credinţe.

 

Luni, 27 iunie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la festivitatea depunerii jurământului de către absolvenţii Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, promoţia 2016, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat noilor absolvenţi un cuvânt de felicitare şi încurajare.

 

 

Marţi, 28 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 29 iunie

În ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Alături de Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoți şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh a acordat părintelui arhidiacon Mihai Bucă, conducătorul Grupului psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“, în semn de apreciere pentru cântarea bizantină deosebită pe care a interpretat-o împreună cu membri ai grupului psaltic la Sfânta Liturghie arhierească în limba română, săvârşită joi, 23 iunie, la Mănăstirea Gonia din Creta, cu prilejul Sfântului şi Marelui Sinod Ortodox al Bisericii Ortodoxe, precum şi în cadrul unui concert susținut sâmbătă, 25 iunie, la Chania, tot în Creta. De asemenea, Preafericirea Sa a acordat rangul de arhidiacon părintelui diacon Mihai Muşat, inspector la Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române, cunoscător al limbii greceşti, care a fost traducător în delegația Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de compasiune faţă de victimele cumplitului atentat terorist de pe Aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul, comis în ziua de 28 iunie 2016.

La final, Patriarhul României a vorbit despre Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, amintind momente semnificative ce au avut loc pe parcursul acestui eveniment important al Bisericii Ortodoxe.

În după-amiaza acestei zile, a primit la Reşedinţa Patriarhală un grup de pelerini ortodocşi români din Ungaria, coordonaţi de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei şi preotul Petru Puşcaş, parohul Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Gyula, Ungaria. Aceştia s-au aflat în România într-un pelerinaj intitulat „Pe urmele lui Moise Nicoară“.

 

Joi, 30 iunie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

La sfârşitul Permanenţei, Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“ Preacucernicului Preot Ştefan Ababei, şi domnului Ciofu Leonard, consilieri patriarhali, pentru activitatea pe care au desfăşurat-o în calitate de membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

 

 

A consemnat:

 

Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns