Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Marţi, 1 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la care au participat şi părinţii protopopi şi exarhii de zonă din Arhiepiscopia Bucureştilor.

A primit în audienţă pe PC părinte Ionuţ Radu, preot paroh al Parohiei „Sfântul Sava de la Buzău” – Perugia, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Mile Vasić, Ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în România.

 

Miercuri, 2 martie

A hirotesit duhovnici şaptesprezece preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat noilor duhovnici un cuvânt de învăţătură despre slujirea pe care urmează să o îndeplinească.

A adresat un mesaj/apel la rugăciune, intitulat „Să ne rugăm pentru însănătoșirea Regelui!”, aflând despre agravarea stării de sănătate a Majestății Sale Regele Mihai I al României.

 

Joi, 3 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 4 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe reprezentanţii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhie Române şi reprezentanții mass-media ai Eparhiilor ortodoxe din România, care s-au întrunit la Bucureşti pe parcursul a două zile (3-4 martie 2016).

Preafericirea Sa le-a vorbit acestora despre importanța unui limbaj adecvat şi a unei comunicări bazate pe mărturisirea credinței.

 

Duminică, 6 martie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În timpul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit diacon pe domnul Nicolae Stanciu, consilier la Sectorul bunuri imobile bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul Sfintei Liturghii, i-a hirotesit arhidiaconi pe diaconul Ciprian-Silviu Matei, slujitor la Catedrala Patriarhală, şi pe diaconul Ştefan Sfarghie, redactor la Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

 

Marţi, 8 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Mănăstirea Pasărea din Judeţul Ilfov.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un preot harnic, erudit şi smerit”, la slujba de înmormântare a Părintelui Ioan Crîngașu, preot slujitor la Parohia „Sfântul Dumitru” – Colentina, Protopopiatul Sector 2 Capitală.

Joi, 10 martie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, la Mănăstirea Pasărea din Judeţul Ilfov.

 

Duminică, 13 martie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande.

 

Luni, 14 martie

În prima zi a Postului Mare, a oficiat slujba Canonului cel Mare şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală.

 

Marţi, 15 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 17 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit în audienţă pe PC părinte diacon dr. Sorin Mihalache, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

A adresat un mesaj de condoleanţe la înmormântarea regretatului academician Solomon Marcus.

 

Vineri, 18 martie

A primit în audienţă pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte.

 

Duminică, 20 martie

În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale textului evanghelic.

În Duminica Ortodoxiei a acestui an, 2016, Patriarhul României a sărbătorit 26 de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu acest prilej, în timpul Sfintei Liturghii din Catedrala Patriarhală, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile pe care Preafericirea Sa le-a primit de la Dumnezeu în toţi aceşti ani.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit iconom stavrofor pe PC pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal la Cabinetul Patriarhal.

Totodată, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, a fost prezentat volumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Misiunea parohiei şi a mănăstirii azi – Lucrarea Bisericii în societate în anul 2015”, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Volumul a fost prezentat de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul evenimentelor din Catedrala Patriarhală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de mulţumire.

Luni, 21 martie

A participat la un Concert cultural-misionar organizat în biserica Parohiei Parcul Călăraşi, Protopopiatul Sector 2 Capitală. Concertul, în timpul căruia mai multe coruri au interpretat cântece religioase, a fost dedicat educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înmânat premii şi a oferit daruri elevilor olimpici la disciplina religie, faza pe municipiul Bucureşti. De asemenea, Preafericirea Sa a adresat un cuvânt de binecuvântare şi felicitare elevilor, profesorilor şi organizatorilor.

 

Marţi, 22 martie

A primit titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti. Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Universităţii în prezenţa membrilor Senatului Universităţii, a şefilor de departamente, precum şi a numeroşi invitaţi.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit o prelegere cu titlul „Dimensiunea religioasă a operei lui Dimitrie Cantemir”.

Înaintea evenimentului de decernare a titlului de doctor honoris causa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit, în capela universităţii,  slujba de Trisaghion pentru pomenirea celor decedaţi în urma atentatului terorist de la Bruxelles din dimineaţa acestei zile.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat un mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul belgian.

 

Miercuri, 23 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 24 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Vineri, 25 martie

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” – Curtea Veche, Protopopiatul Sector 3 Capitală, cu ocazia serbării hramului principal – Buna Vestire.

În timpul Sfintei Liturghii, a înălţat o rugăciune de pomenire pentru odihna sufletului părintelui Alexandru Moţoc, inspector general bisericesc la Cancelaria Sfântului Sinod şi preot paroh la Parohia Sfânta Treime – Tei, Protopopiatul Sector 2 Capitală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, având titlul „Vocația tinerilor ortodocși astăzi: comuniune și responsabilitate”, cu prilejul Consfătuirii Naționale a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (A.S.C.O.R.) și a Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (L.T.C.O.R.), desfăşurată la Bucureşti, în perioada 25-27 martie 2016.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un slujitor jertfelnic şi răbdător”, la slujba de înmormântare a părintelui Traian Bîrsan (1945-2016), preot îmbisericit la Biserica „Buna Vestire şi Învierea Domnului” din Sibiu.

 

Sâmbătă, 26 martie

A săvârşit slujba de Trisaghion pentru pomenirea părintelui Alexandru Moţoc, inspector general bisericesc, în Biserica „Sfânta Treime”Tei, Protopopiatul Sector 2 Capitală, unde părintele Alexandru Moţoc a fost preot paroh mai mulţi ani.

Duminică, 27 martie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un slujitor harnic şi milostiv al Bisericii noastre”, la slujba de înmormântarea a părintelui Alexandru Moţoc (1963-2016), inspector general bisericesc la Cancelaria Sfântului Sinod şi preot paroh la Parohia Sfânta Treime – Tei, Protopopiatul Sector 2 Capitală.

27_PF_primire_membri_ASCOR_LTCOR (8)

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe reprezentanții din toată țara ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (A.S.C.O.R.) și ai Ligii Tineretului Creștin Ortodox Român (L.T.C.O.R.). Reprezentanţii celor două asociații s-au aflat în Bucureşti cu prilejul Consfătuirii anuale a reprezentanților A.S.C.O.R. și L.T.C.O.R. din toată țara, care s-a desfășurat în perioada 25 – 27 martie 2016.

În cuvântul adresat tinerilor, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre responsabilitatea şi potenţialul tinerilor în mărturisirea credinței ortodoxe.

 

Luni, 28 martie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, Biserica Ortodoxă a Greciei.

 

Marţi, 29 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 30 martie

A primit în audienţă pe părintele Cristian Gheorghiu, preotul Comunităţii ortodoxe româneşti din Japonia. La finalul audienţei i-a oferit rangul de iconom stavrofor.

 

Joi, 31 martie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Duminică, 3 aprilie

A săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului şi a rostit cuvânt de învăţătură.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, intitulat „Felicitări şi binecuvântări la ceas aniversar”.

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

 

Luni, 4 aprilie

A participat, în Aula Academiei Române, la ceremonia de sărbătorire a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu acest prilej s-a intitulat „Un far al ştiinţei şi culturii româneşti”.

 

Marţi, 5 aprilie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A participat la Gala Teatrului Radiofonic pentru Copii, prin care a fost marcat proiectul cultural, social și educațional „Culori radiofonice în 1001 de voci” dezvoltat de Radio TRINITAS al Patriarhiei Române, proiect care a condus la realizarea a 5 piese de teatru radiofonic după basme românești populare și culte, cu participarea excepțională a 21 de copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere.

La finalul acestui eveniment, care a avut loc la Ateneul Român, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi cuvânt intitulat „Basmul românesc – expresie a înțelepciunii poporului credincios”.

Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome şi medalii persoanelor care au contribuit la realizarea acestui proiect. De asemenea, a dăruit copiilor implicați în proiect Diploma de onoare a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care a fost transcrisă în alfabetul Braille.

 

Joi, 7 aprilie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 10 aprilie

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Cernica din judeţul Ilfov.

 

Marţi, 12 aprilie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 13 aprilie

A hirotesit duhovnici treisprezece preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre slujirea de duhovnic.

 

Joi, 14 aprilie

A primit titlul de doctor honoris causa al Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, în Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală.

Reprezentanţii Universităţii la acordarea titlului au fost domnul rector Mihnea Costoiu şi doamna Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității „Politehnica”.

Pentru acest eveniment, Preafericirea Sa a pregătit prelegerea intitulată „Importanţa dialogului dintre teologie, filosofie şi ştiinţă”.

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

 

Vineri, 15 aprilie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit în audienţă pe PC părinte Sergiu-Marcel Vlad, preot al Comunităţii ortodoxe române din Turcia, paroh al Bisericii „Sfânta Muceniţă Paraschevi” din Istanbul.

A oficiat, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, slujba de sfinţire a raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina pentru Mănăstirea Izbuc din Episcopia Oradiei.

 

Duminică, 17 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 19 aprilie

A citit şi a avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

A primit în audienţă pe PC arhim. Melchisedec Velnic, Stareţul Mănăstirii Putna.

 

Miercuri, 20 aprilie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita domnului Rafael Catalá, ministrul Justiţiei din Spania.

A primit în audienţă pe PC pr. Dan-Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Piatra Neamţ.

A primit la Reşedinţa Patriarhală un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” din Timişoara. Grupul s-au aflat în această perioadă într-un pelerinaj în capitală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pentru pelerinajul pe urmele Sfântului Antim Ivireanul, și le-a vorbit despre personalitatea marelui ierarh.

La final, Preafericirea Sa le-a oferit micilor pelerini lucrarea Floarea Darurilor a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul adaptată pentru copii într-o apariție recentă la Editura Basilica a Patriarhiei Române. De asemenea, copiii au primit şi ultimul număr din Chemarea Credinței, revista pentru copii și familie a Patriarhiei Române.

 

Joi, 21 aprilie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita Excelenţei Sale Petro Poroşenko, Preşedintele Ucrainei.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Sâmbătă, 23 aprilie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală, cu ocazia hramului principal – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

În sâmbăta din ajunul sărbătorii IntrareaDomnului în Ierusalim sau Floriile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a întâmpinat, în faţa Reşedinţei Patriarhale, pelerinii care au participat la Pelerinajul de Florii din Bucureşti. Pelerinajul a început de la Mănăstirea Radu-Vodă, fiind condus de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care s-au aflat preoţii din Capitală şi din judeţul Ilfov şi mii de credincioşi pelerini.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanei Intrării Domnului în Ierusalim şi a iconiţelor de Florii, precum şi o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor. Apoi a ţinut un cuvânt de învăţătură.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un savant credincios, smerit şi nobil”, la slujba de înmormântare a acad. Valeriu D. Cotea din Iaşi.

24_PF_Daniel_PS_Timotei_liturghie_Florii_CP (21)Duminică, 24 aprilie

În Duminica Floriilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Marţi, 26 aprilie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 27 aprilie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

La finalul şedinţei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit Epitafuri noi celor opt Paraclise Patriarhale din capitală: Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuiri Neamului; Mănăstirea Antim; Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” – Curtea Veche; Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” Nou; Biserica „Sfântul Mina” – Vergu; Biserica Aşezămintele brâncoveneşti – Domniţa Bălaşa; Biserica „Sfântul Elefterie”; Biserica Parcul Domeniilor – Caşin.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un primar credincios, harnic şi înțelept”, la slujba de înmormântare a domnului deputat Neculai Răţoi, fost primar al municipiului Paşcani.

 

Joi, 28 aprilie

În Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Vineri, 29 aprilie

În Sfânta şi Marea Vineri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Denia Prohodului Domnului în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Sâmbătă, 30 aprilie

A întâmpinat în Catedrala Patriarhală Sfânta Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

 

A consemnat:
protos. Andrei Anghel,
secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns