Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

ZL_PF_Daniel_1_ianuarie_2016Vineri, 1 ianuarie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După Sfânta Liturghie, a asistat la slujba de Te Deum pentru începerea Anului Nou 2016, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a proclamat în mod oficial anul omagial și comemorativ 2016, rostind cuvântul: „2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti“.

 

Duminică, 3 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Pasărea din judeţul Ilfov.

 

Marţi, 5 ianuarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

A primit la Reşedinţa Patriarhală soborul Catedralei Patriarhale cu Ajunul Bobotezei.

 

Miercuri, 6 ianuarie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Prea-
sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepis-
copiei Bucureştilor.

După Sfânta Liturghie, a oficiat slujba Aghiasmei celei Mari, în faţa Reşedinţei Patriarhale, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Joi, 7 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Duminică, 10 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Mănăstirii Christiana din Bucureşti.

 

Marţi, 12 ianuarie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Miercuri, 13 ianuarie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 14 ianuarie

A participat, în Catedrala Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 15 ianuarie

A participat, în Aula Academiei Române, la sesiunea solemnă dedicată Zilei Culturii Naţionale şi poetului Mihai Eminescu.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române, a rostit cuvântul intitulat „Biserica Ortodoxă Română şi conştiinţa naţională a poporului român“.

 

Sâmbătă, 16 ianuarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei.

 

Duminică, 17 ianuarie

A săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ – Curtea Veche, Protopopiatul Sector 3 Capitală, cu ocazia serbării celui de-al doilea hram, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat Sărbătoare la 40 de ani de slujire ortodoxă românească în Bavaria“, la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Parohiei ortodoxe româneşti „Nașterea Domnului“ din München, Germania.

 

Luni, 18 ianuarie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, noul Nunţiu Apostolic în România.

A participat la Rugăciunea pentru unitatea creştinilor, în Catedrala patriarhală, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

 

Marți, 19 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 21 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanţe la aflarea veştii trecerii din această viaţă a tinerei Angela Oprea, internată în stare gravă la Spitalul de Arşi din Bucureşti în urma incendiului din Chişinău din ziua de 9 ianuarie 2016.

 

Vineri, 22 ianuarie

A adresat un mesaj, intitulat: Activităţi ale slujitorilor Bisericii pentru Unirea Principatelor Române“ la Sesiunea aniversară 24 ianuarie 1959 – Unirea Principatelor Române, organizată de Academia Română. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Ostenitor înţelept în slujirea credincioşilor“, la slujba de înmormântare a Părintelui Ilie Petre (1934-2016), preot îmbisericit la Parohia „Sfântul Sava“, Protopopiatul Ploiești Sud.

În perioada 22-29 ianuarie 2016, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită în Elveţia, unde a participat la Sinaxa întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, care s-a desfăşurat în perioada 22-27 ianuarie 2016 la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva.

La Sinaxă, din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române condusă de Patriarhul României au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român a Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, preacucernicii părinţi Michael Tiţa şi Ştefan Ababei, consilieri patriarhali, precum şi pr. prof. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific.

Lucrările Sinaxei au început vineri, 22 ianuarie 2016, la ora 15:00, în Catedrala stavropighială din Chambésy a Patriarhiei Ecumenice, având hramul Sfântul Apostol Pavel, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Apoi, Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu a rostit un cuvânt de deschidere a Sinaxei.

În continuare, fiecare dintre întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori au luat cuvântul, în ordinea dipticelor, şi au transmis salutul Bisericilor pe care le reprezintă în cadrul Sinaxei. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a rostit în plenul Sinaxei discursul intitulat „O viziune pastorală dinamică asupra sinodalităţii“.

 

Sâmbătă, 23 ianuarie

A participat la lucrările Sinaxei întâistătătorilor şi reprezentanților Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, în Catedrala stavropighială din Chambésy a Patriarhiei Ecumenice.

Seara, programul Sinaxei a cuprins slujba Vecerniei, oficiată în Catedrala Sfântul Apostol Pavel din cadrul Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, la care au participat mai mulţi întâistătători şi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe surori.

 

Duminică, 24 ianuarie

În dimineaţa zilei de duminică, 24 ianuarie 2016, cei 11 întâistătători şi şefi ai delegaţiilor, prezenţi la lucrările Sinaxei întâistătătorilor şi reprezentanților Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, împreună cu ierarhi şi clerici ai Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, au concelebrat Sfânta Liturghie, în Catedrala Sfântul Apostol Pavel de la Chambésy.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a vizitat Paraclisul Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy unde este îmbisericită Parohia ortodoxă română Învierea Domnului. Preafericirea Sa a adresat un cuvânt părintesc de binecuvântare credincioşilor prezenţi.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la lucrările Sinaxei, care au continuat în acelaşi cadru.

 

Luni, 25 ianuarie

A participat la lucrările Sinaxei întâistătătorilor şi reprezentanților Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, în Catedrala stavropighială din Chambésy a Patriarhiei Ecumenice.

 

Marți, 26 ianuarie

A participat la lucrările Sinaxei întâistătătorilor şi reprezentanților Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, în Catedrala stavropighială din Chambésy a Patriarhiei Ecumenice.

A participat la un dineu oferit, la Institutul de la Bossey, lângă Geneva, în onoarea delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe autocefale, de către Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, Secretarul General al Consiliului Mondial al Bisericilor.

 

Miercuri, 27 ianuarie

A participat la lucrările Sinaxei întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, în Catedrala stavropighială din Chambésy a Patriarhiei Ecumenice. Lucrările Sinaxei s-au încheiat în seara acestei zile.

 

Joi, 28 ianuarie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, aflat la Geneva cu prilejul participării la Sinaxă, s-a întâlnit joi seară, 28 ianuarie 2016, cu preoţii Protopopiatului Elveţiei cărora le-a adresat un cuvânt de binecuvântare.

La încheierea întâlnirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit clericilor prezenţi câte un calendar agendă şi unul de birou, precum şi Medalia omagial-comemorativă 2015 cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur şi a binecuvântat grupul de credincioşi ortodocşi români prezenţi la întâlnire.

 

Vineri, 29 ianuarie

După-amiază, Patriarhul României, împreună cu delegaţia însoţitoare, s-a întors la Bucureşti, din vizita făcută la Chambésy-Geneva, unde a participat la Sinaxa întâistătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori.

La Bucureşti, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale a fost oficiată o slujbă de mulţumire de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La finalul slujbei de mulţumire, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care vorbit pe scurt despre lucrările Sinaxei şi despre viitorul Sfânt şi Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe, precizând că acesta se va desfăşura la Academia Ortodoxă din Chania, Creta, în zilele de 18-27 iunie 2016, iar temele aprobate oficial pentru a fi examinate şi adoptate de Sfântul şi Marele Sinod sunt: Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană; Diaspora ortodoxă; Autonomia şi modul proclamării acesteia; Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta; Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi; Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

 

Sâmbătă, 30 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

A fost prezent, în Aula Dumitru Stăniloae a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, la concertul de muzică religioasă susţinut de corul bărbătesc al facultății, organizat cu ocazia pomenirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea.

 

Duminică, 31 ianuarie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfin-
ţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

 

Marţi, 2 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 3 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe PCuv. arhim. Iustin Dragomir, Stareţul Mănăstirii Bogdana – Rădăuți.

 

Vineri, 5 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj de compasiune şi solidaritate cu familiile victimelor accidentului de circulaţie de la Ploieşti din ziua de 5 februarie 2016.

 

Duminică, 7 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 9 februarie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelenţa Sa Doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei în România.

 

Miercuri, 10 februarie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita unor reprezentanţi ai Carrefour România. Întâlnirea a marcat extinderea Programului social-filantropic „Masa Bucuriei“.

A primit, la Reşedinţa patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelenţa Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului la Bucureşti.

 

Joi, 11 februarie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa Domnul Grigorios Vassiloconstandakis, Ambasadorul Republicii Elene în România.

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat „Un ilustru istoric şi arheolog român“, la slujba de înmormântare a Domnului Academician Alexandru Vulpe (1931-2016).

 

Sâmbătă, 13 februarie

A prezidat şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepis copiei Bucureştilor, în Sala Sfântului Sinod a Reşedinţei Patriarhale.

În deschiderea şedinţei, Preafericirea Sa a prezentat raportul-sinteză privind activitatea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor în anul 2015, intitulat: „Misiune și filantropie în Arhiepiscopia Bucureștilor“.

 

Duminică, 14 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei Vatra Luminoasă, Protopopiatul Sector 2 Capitală. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit bisericii o racla cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, al doilea ocrotitor al bisericii parohiale.

Luni, 15 februarie

A primit în audienţă pe PCuv. arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Marţi, 16 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe domnul Marcel Şlacman Shai, profesor emerit la Colegiul Reali din Haifa, Israel, pe domnul Grigore Popescu, inginer, nepotul Mitropolitului Tit Simedrea, şi pe domnul Sergiu Iosipescu, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.

 

Miercuri, 17 februarie

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj de mângâiere și compasiune familiilor copilașilor din județul Argeș ai căror prunci au decedat sau au suferit în spitale din cauza unor afecţiuni neidentificate.

 

Joi, 18 februarie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, însoţit de mai mulţi preoți din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

De asemenea, Preafericirea Sa a primit în Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală pe copiii membri ai grupurilor „Mugurelul“ şi „Meleagurile Letene“ din judeţul Bacău.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim împreună cu preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi credincioşi din parohiile pe care aceştia le păstoresc au efectuat un pelerinaj în Bucureşti.

A săvârşit slujba de sfinţire a noului sediu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

După slujba de sfințire, Preafericirea Sa l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Iustin Gheorghe Manta, inspector eparhial, fost secretar al Protoieriei Sector 6 Capitală. De asemenea, Patriarhul României a acordat Ordinul „Sfântul Ștefan cel Mare“ pentru clerici părintelui protopop Costel Burlacu, precum şi alte ordine, diplome sau distincţii persoanelor care au ajutat în mod deosebit la construirea noului sediu al protoieriei.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul „Ostenitor smerit în slujirea aproapelui“, la slujba de înmormântare a Părintelui Gheorghe Tudorache (1957-2016), preot paroh la Parohia „Cuvioasa Parascheva și Sfântul Ioan Rusu“, Protoieria Sector 5 Capitală.

 

Vineri, 19 februarie

A adresat un mesaj, avânt titlul „Minoritatea Romilor, de la robie la libertate şi speranță“, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române, eveniment organizat de Departamentul pentru Incluziune Socială şi Drepturile Omului din cadrul Guvernului României, la Muzeul Național de Artă al României.

 

Duminică, 21 februarie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit preot pe părintele arhidiacon Ioan Dragomir, consilier patriarhal la Cabinetul Patriarhal, iar Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit diacon pe tânărul Mihai Sfarghie, secretar la Cabinetul patriarhal.

 

Marţi, 23 februarie

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Consiliului Naţional Bisericesc, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

În raportul-sinteză, intitulat Fapte ale credinţei şi iubirii milostive, Patriarhul României a prezentat activitatea internă şi externă a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2015, proclamat în Patriarhia Română „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“.

 

Miercuri, 24 februarie

A participat, în Catedrala Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Naţionale Bisericești.

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti, în sala de conferinţe a Centrului Naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“, din clădirea Centrului cultural-social „Justin Patriarhul“, Bucureşti.

A prezidat şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, la Reşedinţa Patriarhală.

 

Joi, 25 februarie

A participat, în Catedrala Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 26 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Sfintire_Afumati (9)_28februarieDuminică, 28 februarie

A săvârşit slujba de sfinţire a picturii bisericii Parohiei Afumaţi 2, Protopopiatul Ilfov Nord, şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Florin Ionică de la Parohia Afumaţi 2 şi întru sachelar pe Părintele Alexandru Cristian, coslujitor. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome sau distincţii persoanelor care au contribuit în mod deosebit la înfrumuseţarea bisericii.

A adresat un mesaj de binecuvântare, având titlul „Comuniune frăţească în diaspora română“, cu ocazia târnosirii bisericii româneşti „Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț“din oraşul Jönköping, Suedia.

 

 

A consemnat:

Protos. Andrei Anghel

Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns