Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Vineri, 16 octombrie

A întâmpinat, în Catedrala Patriarhală, racla cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos.

Racla cu sfintele moaște a fost adusă la București de o delegație a Mănăstirii Simonopetra, condusă de părintele stareț Elisei, după ce au fost cinstite de credincioși împreună cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în zilele hramului Catedralei Mitropolitane din Iași.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de bun venit delegației din Muntele Athos, apoi a invitat întreaga delegație la Reședința Patriarhală.

De la Catedrala Patriarhală, sfintele moaște au fost duse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Călăuză pentru Ziua Domnului“, cu prilejul aniversării a 10 ani de apariție neîntreruptă a săptămânalului Lumina de Duminică.

 

Duminică, 18 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Luni, 19 octombrie

A deschis lucrările Congresului Internațional de Teologie cu tema: „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual“, desfășurat, în perioada 19-21 octombrie 2015, la Centrul Național pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae din București.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Cooperarea dintre Parohie și Școală în contextul misiunii Bisericii și al responsabilității față de generațiile viitoare“.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Marți, 20 octombrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor la care au participat și părinții protopopi.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

A adresat un mesaj de evocare a domnului profesor Laurențiu Şoitu, la 70 de ani de viață, pentru volumul și simpozionul omagial Educație pentru Comunicare, Iași, 20 octombrie 2015.

 

Miercuri, 21 octombrie

A primit în audiență pe PCuv. arhim. Teodosie Pleşca, starețul Mănăstirii Zosin, județul Botoșani.

 

Joi, 22 octombrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

Vineri, 23 octombrie

A întâmpinat, la Altarul de vară din curtea Catedralei Patriarhale, racla cu moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, însoțite de Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, Biserica Ortodoxă a Greciei, și o delegație a Mănăstirii Sfântul Pavel din Muntele Athos. Aceste odoare sfinte au fost aduse la București cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

După oficierea slujbei de Polihroniu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos și delegației athonite.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat pelerinilor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Sfinții Trei Ierarhi, învățători, rugători și ocrotitori ai Ortodoxiei“.

A urmat apoi un cuvânt de răspuns al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos.

 

Duminică, 25 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de felicitare Majestății Sale Regele Mihai I
al României, cu prilejul aniversării zilei de naștere.

 

Marți, 27 octombrie

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit
Pavlos de Drama și un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de preoți și diaconi, la Altarul de vară din curtea Catedralei Patriarhale.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a mulțumit oaspeților din Grecia care au adus credincioșilor din Capitală spre cinstire moaștele Sfinților Trei Ierarhi de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos. Sfintele odoare au fost aduse în România cu binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, și prin generozitatea părintelui stareț Partenie și a obștii Mănăstirii Sfântul Pavel din Athos.

În semn de prețuire și binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pavlos de Drama Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ și o icoană pictată pe lemn cu chipul sfântului ierarh.

În seara zilei de 27 octombrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la desfășurarea Concursului Național de Muzică Bisericească, ediția a VIII-a 2015, etapa națională, la Studioul de concerte Mihail Jora (Sala Radio), București.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Cultivarea comuniunii frățești prin muzica bisericească“.

După premierea corurilor câștigătoare, Preafericirea Sa a acordat Diploma și Medalia Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ actriței Ana Calciu, precum și domnului Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio.

28 octombrie_Sedinta_solemna_2

Miercuri, 28 octombrie

A asistat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală.

Înainte de ședința solemnă a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de sfințire a Sălii Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală, care a trecut prin ample lucrări de renovare. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ părintelui protosinghel Lucian Bujor, administratorul Reședinței Patriarhale, pentru coordonarea lucrărilor de renovare.

A prezidat, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală, ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost prezentate activitățile Patriarhiei Române în anul „2015 – Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe
Române, a fost primit la Palatul Cotroceni de Domnul Klaus
Iohannis, Președintele României. Invitația a fost adresată de Președintele României în contextul aniversării anul acesta, 2015, a 130 de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.

Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit un cuvânt cu titlul: „Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române și rangul ei de Patriarhie sunt expresia libertății responsabile și a demnității naționale bisericești“.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre împreună cu membrii Sfântului Sinod prezenți la eveniment au vizitat biserica din incinta Palatului Cotroceni.

 

Joi, 29 octombrie

A prezidat ședința de lucru a Sfântului Sinod, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 1 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Marți, 3 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

A oficiat, în Catedrala Patriarhală, slujba Parastasului pentru victimele care au decedat în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București, în noaptea de 30/31 octombrie 2015.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de compasiune și mângâiere pentru victimele accidentului, precum și pentru familiile acestora.

A oficiat slujba Înmormântării pentru două dintre victimele de la Clubul Colectiv: Maria Ion, văduvă și mamă a 5 copii, și Claudiu George Petre, un tânăr care și-a jertfit propria viață pentru salvarea altor persoane.

 

Miercuri, 4 noiembrie

A primit în audiență pe PC pr. cons. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile europene, Bruxelles.

Joi, 5 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un Mesaj părintesc și prietenesc pentru tineri, într-o perioadă de frământare socială, după incendiul de la Clubul Colectiv din București.

A oficiat, în Catedrala Patriarhală, rugăciuni pentru pace și unitate, rugăciuni de iertarea păcatelor celor trecuți la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București și pentru însănătoșirea celor aflați în spitale după tragicul
accident.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un îndemn părintesc de cultivare și apărare a păcii.

 

Vineri, 6 noiembrie

În perioada 6-8 noiembrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Arhiepiscopia Iașilor.

În seara zile de 6 noiembrie, a oficiat slujba de sfințire a clădirilor Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuți, județul Suceava.

 

Sâmbătă, 7 noiembrie

A săvârșit slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Rădăuți, județul Suceava. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Apoi, înconjurat de soborul de arhierei, preoți și diaconi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie pe podiumul amenajat în incinta mănăstirii.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a explicat că, în biserică, sufletul omorât de păcat înviază și se pregătește pentru învierea cea de obște. De aceea, o biserică târnosită este, după cum ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul, „laboratorul învierii“.

Preafericirea Sa a mai subliniat că la pomenirea de obște a celor trecuți la Domnul, în această zi de sâmbătă numită și Moșii de toamnă, se fac rugăciuni de iertare a păcatelor tuturor celor care au trecut la Domnul într-o formă neașteptată, surprinzătoare și violentă, precum tinerii de la clubul bucureștean Colectiv. De aceea, în timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru tinerii adormiți în Domnul, dar și ectenii pentru vindecarea și întărirea celor aflați în suferință pe paturile din spitale, în urma tragediei din București.

În semn de recunoștință pentru construirea Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuți și a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Rădăuți, Patriarhul României a oferit părintelui arhimandrit Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana din Rădăuți, OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru clerici. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit mai multe ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit în mod deosebit la construirea bisericii nou-sfințite și la construirea clădirilor celor două instituții, precum și persoanelor care susțin constant activitatea Așezământului de copii. Pentru biserica așezământului monahal a dăruit o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc.

De asemenea, pentru Așezământul de copii „Sfântul Ierarh
Leontie“ – Rădăuți
, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit din partea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Bucureștilor un ajutor financiar.

În numele Consiliului Județean Suceava, domnul președinte Cătălin-Ioan Nechifor a acordat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Patriarh Părinte Daniel i-a vizitat pe copiii de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie“ – Rădăuţi. Cu acest prilej, Preafericirea Sa le-a oferit acestora daruri.

Apoi, Patriarhul României a vizitat Mănăstirea Popăuţi din Botoșani, Arhiepiscopia Iașilor.

În seara acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Zosin din județul Botoșani, Arhiepiscopia Iașilor.

 

Duminică, 8 noiembrie

A săvârșit, împreună cu un sobor de arhierei, slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii Zosin cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Duminica Sfinților Români.

Apoi, împreună cu ierarhii prezenți, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Agheasmatarul închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, construit în incinta mănăstirii.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a vorbit despre sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. În timpul Sfintei Liturghii, au fost rostite rugăciuni de pomenire a celor adormiți întru Domnul în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a unei noi biserici pentru viața duhovnicească a credincioșilor dintr-o comunitate, despre darurile cerești pe care ei le primesc în Biserică, trupul tainic al Domnului Iisus Hristos, precum și despre frumusețea bisericii mari a Mănăstirii Zosin, care este asemenea unei făclii de înviere.

La final, Patriarhul României a acordat OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru clerici părintelui arhimandrit Teodosie Pleșca, starețului Mănăstirii Zosin, OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru mireni domnului Victor Mihalache și domnului Ioan Popescu, ctitorii principali ai mănăstirii, precum și alte ordine, diplome sau distincții clericilor și mirenilor care au contribuit la zidirea și împodobirea mănăstirii. Pentru mănăstire a dăruit o icoană reprezentând pe Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, care conține un fragment din sfintele sale moaște, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și duhovnicești.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat Casa Memorială „Teoctist Patriarhul“ din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoşani. Împreună cu Preafericirea Sa au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest popas la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul“, s-a încheiat vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

A adresat un mesaj de felicitare, intitulat Un secol de dăinuire în conviețuire și cooperare“, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la edificarea Catedralei Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil a Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România (8 noiembrie 1915 – 8 noiembrie 2015).

 

Marți, 10 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul-ortodox român al Europei de Nord, și pe Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

A primit la Reședința patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

Miercuri, 11 noiembrie

S-a întâlnit la Reședința patriarhală cu Doamna Rula Ma’ayah, Ministrul Turismului și al Antichităților din Palestina, însoțită de Excelența Sa Domnul Fuad Kokaly, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Palestinei în România.

 

Joi, 12 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

La finalul ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie membrilor celor două Permanențe.

A participat la vernisarea expoziției de manuscrise și carte veche „Sfântul Ioan Gură de Aur – lira Duhului Sfânt“, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim din București.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Patriarhul României a vorbit despre operele Sfântului Ioan Gură de Aur. La final, a oferit Bibliotecii Sfântului Sinod Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Viața, dar al lui Dumnezeu și responsabilitate a omului“, cu ocazia dezbaterii organizate de Centrul de Consultanță pentru Victimele Rutiere, având tema „Educația rutieră, parte din Strategia națională de siguranță rutieră“, la Palatul Parlamentului din București.

 

Vineri, 13 noiembrie

A săvârșit slujba de sfințire a catapetesmei și a icoanelor din Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, precum și slujba de sfințire a Altarului de vară din incinta acestuia. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Apoi, înconjurat de soborul de ierarhi, preoți și diaconi, Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea și opera Sfântului Ioan Gură de Aur.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit preot pe părintele diacon Costel Ursu, consilier patriarhal la Tipografia Cărților Bisericești, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae“ – Vlădica, Protopopiatul Sector 4 Capitală. De asemenea, au fost înălțate rugăciuni de pomenire a celor decedați în urma incendiului de la Clubul Colectiv.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe părinții slujitori de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru lucrările de înnoire și înfrumusețare realizate la paraclis și agheasmatar. În semn de aleasă prețuire și binecuvântare, Preafericirea Sa a oferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ pentru clerici: părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintelui arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; părintelui arhimandrit
Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, și părintelui arhidiacon Ioan Dragomir, consilier patriarhal pentru relații cu publicul la Cabinetul Patriarhal. Diploma „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie a fost oferită părintelui diacon Codruț Marian Toader, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Aceeași diplomă a fost oferită mai multor binefăcători și ostenitori, precum și grupului de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Duminică, 15 noiembrie

A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepis-
copiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de pomenire a părintelui arhidiacon Constantin Voicu, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu, a victimelor decedate în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, și a celor decedați în urma atentatelor de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015.

A adresat un mesaj de condoleanțe, cu titlul: „Un prieten al Sfinților Părinți și al oamenilor“, la slujba de înmormântare a părintelui arhidiacon Constantin Voicu (1929-2015), fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“ din Sibiu.

 

Marți, 17 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La finalul ședinței, a acordat Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ părintelui arhimandrit Veniamin Goreanu, la încheierea mandatului de consilier eparhial la Sectorul administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, Preafericirea a acordat Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie Paracliselor Patriarhale din București.

Miercuri, 18 noiembrie_18_PF_hirotesii_duhovnici (5)(1)

Miercuri, 18 noiembrie

A adresat un mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul francez, în urma cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015.

A primit, la Reședința patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

A hirotesit întru duhovnici un ieromonah și zece preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre slujirea de duhovnic.

 

Joi, 19 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A oficiat, în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală, slujba de hirotesie pentru preoții din Arhiepiscopia Bucureștilor care au fost avansați în rang în anul 2015.

De asemenea, a oferit preotului Vasile Bîrleanu de la Capela ISU – Dealul Spirii din București, OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ pentru ajutorul acordat, în noaptea de 30/31 octombrie 2015, persoanelor afectate de incendiul din Clubul Colectiv.

 

Vineri, 20 noiembrie

A primit în audiență pe domnul Marian Gh. Simion, președinte fondator al Institutului de Studii de Pace în Creștinismul Răsăritean – afiliat Universității Harvard, SUA, împreună cu Rev. Dudley C. Rose, decanul asociat de la Harvard Divinity School, şi cu Rev. Dr. Thomas Harvey, decanul Centrului de Studii Misionare de la Universitatea Oxford.

 

Sâmbătă, 21 noiembrie

În ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, au fost pomeniți în rugăciuni cei care au murit în urma incendiului din Clubul Colectiv din București, precum și cei care au decedat în atentatele de la Paris și din Mali.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Ctitorul unei eparhii reînviate“, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reînființarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian
în demnitatea de arhipăstor al acestei eparhii.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „Sărbătoare și Binecuvântare la Madrid“, la împlinirea a 35 de ani de la înființarea Parohiei ortodoxe Românești Preasfânta Fecioară Maria din Madrid.

 

Duminică, 22 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanțe, avânt titlul: „Un vrednic slujitor al Domnului“, la slujba de înmormântare a părintelui Bogdan Petre Ciobotaru (1963-2015), preot paroh la Parohia Sfântul Ioan BotezătorulFerentari, Protopopiatul Sector 5 Capitală.

 

Luni, 23 noiembrie

A prezidat Conferința pastoral-misionară semestrială de toamnă pentru protoieriile din Capitală și din județul Ilfov, în Sala Operei Naționale din București.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat clericilor prezenți un cuvânt de binecuvântare, cu titlul: „2015 – Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii“.

 

Marți, 24 noiembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

L-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Nicolae Tănase, preot paroh la Parohia Valea Plopului din județul Prahova, și i-a oferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“, în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe părintele Nicolae Tănase „pentru activitatea filantropică deosebită pe care o desfășoară la Parohia Valea Plopului, dar și pentru multa lucrare misionară în țară și în străinătate, întrucât este foarte adesea invitat să dea mărturie despre credința și învățătura ortodoxă despre familie mai ales despre copii ca dar al lui Dumnezeu pentru Biserică și societate, și, desigur, pentru toată lucrarea sa misionară, filantropică și duhovnicească […]“.

A participat la evenimentul festiv de închidere a proiectului Alege școala!, edițiile 2014 și 2015, la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ din București.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe organizatorii proiectului și a rostit cuvântul intitulat: „Misiune și slujire prin educație pentru reducerea fenomenului abandonului școlar“.

 

Miercuri, 25 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, cu ocazia hramului – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

 

Joi, 26 noiembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

La finalul ședinței, a acordat OrdinulCrucea Patriarhală“ pentru mireni domnului Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

 

Vineri, 27 noiembrie

A participat la ședința solemnă a Academiei Române, prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 1918 – Ziua Națională a României.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Biserica poporului român a contribuit intens la Marea Unire a acestuia într-un stat unitar“.

A primit în audiență pe părintele Constantin Capră, preot paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din comuna Frătăuții Vechi, județul Suceava.

 

Duminică, 29 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.

 

Luni, 30 noiembrie

În ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

1decembrie_01_PF_Daniel_slujba_Te_Deum_Ziua_Nationala (3)

Marți, 1 decembrie

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit, în Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum și a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: Să reafirmăm prețuirea și dragostea față de poporul român.

A primit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală, grupul de colindători al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Baia Mare.

 

Miercuri, 2 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 3 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Sâmbătă, 5 decembrie

A săvârșit, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, slujba de târnosire a capelei cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae de la Penitenciarul Jilava, Protopopiatul Ilfov Sud.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că persoanele private de libertate pentru o anumită perioadă de timp au nevoie de prețuire și încurajare deosebită din partea Bisericii. Preafericirea Sa a mai arătat că atunci când libertatea exterioară este limitată în diferite contexte, omul poate să recurgă la cultivarea libertății interioare manifestate prin detașarea de păcat și unirea cu Dumnezeu prin rugăciune.

Cu ocazia acestei vizite la Penitenciarul Jilava, Patriarhul României a dăruit pachete celor 1.340 de deținuți și a anunțat că, în următoarea perioadă, în jur de 4.500 de persoane private de libertate în instituții din zona Arhiepiscopiei Bucureștilor vor primi daruri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. La sfârșitul slujbei, Patriarhul României a acordat ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică.

A participat la a șaptea ediție a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“, la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din București. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Colindul străbun: cântare sfântă și îndemn la milostenie“.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ domnului Sever Popa, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din București.

 

Duminică, 6 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Biserica „Sfântul Nicolae“ – Ghica, paraclis universitar, din Capitală, cu ocazia serbării hramului.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru paraclisul universitar mai multe cărți liturgice, teologice și duhovnicești. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit tinerilor de la Școala gimnazială „Sfinții Trei Ierarhi“ din Capitală pachete cu daruri de Crăciun.

 

Luni, 7 decembrie

A participat la sărbătorirea hramului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia“ – Brănești, județul Ilfov, la Mănăstirea Pasărea.

Cu acest prilej a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ mai multor monahii care au avut ascultări în posturile de conducere ale Mănăstirii Pasărea, precum și elevelor seminarului care au participat la concursul de referate și prezentări „Aspecte morale în opera Sfântului Ioan Gură de Aur“.

Preafericirea Sa a sfințit apoi crucea de pe mormântul schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

 

Marți, 8 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și Exarh patriarhal.

 

Joi, 10 decembrie

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Titu Maiorescu“ din București. Ceremonia s-a desfășurat în Aula Magna a universității, în prezența corpului academic universitar, a unor personalități marcante ale vieții politice, religioase, culturale, sociale, academice și științifice, precum și a numeroși studenți.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit o prelegere cu titlul: „Originea religioasă a dreptului, secularizarea lui și nevoia actuală de dialog interdisciplinar“.

 

Vineri, 11 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Sâmbătă, 12 decembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de sfințire a picturii nou restaurate de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ Nou, Paraclis Patriarhal, din București, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Preafericirea Sa a explicat semnificațiile teologice și duhovnicești ale picturii unei biserici.

La final, Preafericirea Sa a dăruit pentru catedrală mai multe cărți liturgice și duhovnicești, iar persoanelor care au contribuit în mod deosebit la consolidarea și restaurarea Catedralei „Sfântul Spiridon“ – Nou, Paraclis Patriarhal, le-a oferit ordine, diplome sau distincții.

S-a întâlnit, la Centrul cultural-misionar „Familia“, cu medicii voluntari și alți susținători ai programului „Sănătate pentru sate“ al Patriarhiei Române, cu susținătorii programului de donare de sânge „Donează sânge, salvează o viață“ și cu voluntarii grupului care au vizitat la spitale și au ajutat victimele tragediei de la Clubul Colectiv.

Cu acest prilej, Patriarhul României a oferit tuturor Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“.

 

Duminică, 13 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința patriarhală.

ZL-Concert-Biblioteca-4_w2000_h1331_q100

Luni, 14 decembrie

A participat la Concertul de colinde cu scop caritabil „După datini, colindăm“, organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) București, la Biblioteca Națională a României din Capitală.

La finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat și a mulțumit participanților și organizatorilor. Apoi, Preafericirea Sa a oferit Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ celor trei coruri, moderatorului Iulian Bobârnea și Asociației Studenților Teologi Ortodocși.

 

Marți, 15 decembrie

A săvârșit slujba de resimțire a picturii murale de la biserica Parohiei „Sfântul Elefterie“ – Paraclis Patriarhal, Protopopiatul Sector 5 Capitală. De asemenea, a sfințit noile clopote ale bisericii și a binecuvântat noul centru cultural-pastoral aflat la demisolul bisericii. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un
sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la slujbă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre însemnătatea picturii unei biserici și despre clopotele bisericești.

După cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică.

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A participat la Concertul tradițional de colinde susținut de corul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, în Amfiteatrul Pr. Prof. Dumitru Stăniloae al facultății.

A primit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală, grupul de colindători format din membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) – filiala București și ai Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) din București.

 

Miercuri, 16 decembrie

A primit la Reședința Patriarhală în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Davor Vidiš, Ambasadorul Republicii Croația la București.

A participat la Concertul tradițional de colinde „Răsăritul cel de Sus“ al Patriarhiei Române, ediția 2015, la Ateneul Român. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „Lumina și pacea de la Betleem“.

În semn de prețuire pentru activitatea îndelungată, rodnică și folositoare societății, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur“ al Patriarhiei Române domnului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu“. Anul acesta, la Concertul tradițional de colinde al Patriarhiei Române, numit „Răsăritul cel de Sus“, a fost invitat de onoare Corul Academic al Filarmonicii „George Enescu“ din București, una din cele mai importante instituții muzicale din țară.

De asemenea, Preafericirea Sa a conferit OrdinulSfântul Ioan Gură de Aur“ domnului Andrei Dimitriu, director general al Ateneului Român, pentru întreaga activitate dedicată evidențierii spiritualității românești și culturii universale prin programul Ateneului Român.

 

Joi, 17 decembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a sărbătorit onomastica. Înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinții protopopi de la protopopiatele din București, Prahova și Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București, preoți și credincioși, Patriarhul României s-a rugat și a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale, asupra ierarhilor, clericilor și credincioșilor. Întâistătătorul Bisericii noastre a săvârșit Sfânta Liturghie și a participat la slujba de Te Deum, în Catedrala Patriarhală.

A sfințit nouă raclă în care au fost așezate moaștele Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit, de la Mănăstirea Tismana, Mitropolia Olteniei. Slujba a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală, în prezența mai multor ierarhi, preoți și diaconi.

A primit 3 grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința patriarhală:

– Grupul de copii de la Centrul educațional-social Sfântul Haralambie al Parohiei Flămânda din București;

– Ansamblul de colindători ai Școlii Gimnaziale Ortodoxe Anastasia Popescu din București;

– Elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul“ din București.

A adresat un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării celor 60 de ani de existență a Companiei farmaceutice ANTIBIOTICE S.A. din Iași. Preafericirea Sa a conferit, prin delegație, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“ domnului Ioan Nani, director general al Companiei ANTIBIOTICE S.A., ca semn de prețuire și
binecuvântare.

 

Vineri, 18 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

A primit două grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală:

– Grupul de colindători „Datina românească“ al Asociației Tradiția Românească din București;

– Grup de colindători din Maramureș, coordonat de părintele Dumitru Iuga, preot paroh al Parohiei Săcel I, Protopopiatul Vișei, Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

 

Sâmbătă, 19 decembrie

A oficiat slujba de resfinţire a Bisericii „Sfânta Ecaterina“, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După cuvântul de învățătură, rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Georgian Păunoiu, preot paroh, și părintele Olivian Constantin, coslujitor. Apoi, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome sau distincții persoanelor care au contribuit la realizarea lucrărilor de la această biserică. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit mai multe obiecte de cult pentru locașul de cult resfinţit.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

 

Duminică, 20 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Luni, 21 decembrie

A primit două grupuri de colindători, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală:

– Grup format din colaboratori ai Asociației Studenți pentru viață din București;

– Corul Centrului de Pelerinaj BASILICA TRAVEL al Patriarhiei Române.

 

Marți, 22 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A oferit, în Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur“ cu medalie preoților care slujesc la unitățile medicale și de medicină legală în care au fost internate sau depuse victimele incendiului de la Clubul Colectiv din noapte de 30/31 octombrie 2015.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul de plasament și de zi „Sfânta Macrina“, Fundația Macrina, din București.

A adresat un mesaj comemorativ, intitulat: „Veșnică pomenire și recunoștință“, în ziua de pomenire a eroilor Revoluției din decembrie 1989, care și-au jertfit viața pentru libertatea și demnitatea poporului român.

23decembrie_Centrul_Sf_Sofia1

Miercuri, 23 decembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul de zi pentru copii „Sfânta Sofia“ din București.

I-a vizitat și le-a oferit daruri de Crăciun copiilor de la Centrul socialPatriarhul Justinian Marina“, Asociația Diaconia, din București.

I-a vizitat pe pacienții de la Centrul de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie“ din București. Preafericirea Sa a stat de vorbă cu aceștia, i-a încurajat și le-a oferit daruri.

 

Joi, 24 decembrie

A primit la Reședința Patriarhală soborul Catedralei Patriarhale cu Ajunul Crăciunului.

 

Vineri, 25 decembrie

În ziua sărbătorii Nașterii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, Preafericirea Sa a fost colindat la Reședința Patriarhală de Corala Nicolae Lungu a Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din țară și din străinătate, cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului (2015) și a Anului Nou (2016).

A adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și preaiubiților credincioși“ din Arhiepiscopia Bucureștilor Pastorala de Crăciun – 2015, având titlul: „Pacea lui Dumnezeu dăruită oamenilor“.

 

Sâmbătă, 26 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 27 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală.

A adresat un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a regretatei jurnaliste Iuliana Gătej, trecută la Domnul în urma unui tragic accident de circulație, în seara zilei de 24
decembrie 2015.

 

Joi, 31 decembrie

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: „Un slujitor vrednic în ogorul Bisericii“, la slujba de înmormântare a Părintelui Ieromonah Nicolae Marinescu (1915-2015), proinstareț al Mănăstirii „Sfântul Nicolae“ – Sitaru, Arhiepiscopia Bucureștilor.

La trecerea în Anul Nou civil 2016, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit, în Catedrala Patriarhală, Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani.

La final, Preafericirea Sa adresat celor prezenți cuvântul intitulat „Timpul vieții pământești este dăruit oamenilor spre a se pregăti pentru viața cerească“.

 

A consemnat:

Protos. Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns