Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Duminică, 16 august

În Duminica a unsprezecea după Rusalii, zi în care, anul acesta, 2015, au fost pomeniți Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci“ – Caraiman, Bușteni. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și un sobor de preoți și diaconi.

Cu prilejul „Duminicii românilor migranţi“, prima duminică după sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului“, a adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Iubirea de Biserică și Neam întărește comuniunea românilor de pretutindeni“.

 

Marți, 18 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 20 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A primit la Reședința Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Excelența Sa Guy de Kerimel, Episcop romano-catolic de Grenoble, Franța.

 

Duminică, 23 august

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală.

 

Marți, 25 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 26 august

A primit în audiență pe părintele Daniel Corîu, preot paroh al parohiei ortodoxe române „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Tokyo, Japonia.

A primit în audiență pe părintele Bogdan Popescu, preot slujitor la Biserica ortodoxă românească „Sfânta Parascheva“ din Bruxelles, Belgia.

 

Joi, 27 august

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

 

Vineri, 28 august

A primit în audiență pe Excelența Sa Domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul Românei la Vatican.

 

Sâmbătă, 29 august

În ziua de pomenire a „Tăierii cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul“, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală.

 

Duminică, 30 august

În Duminica a 13-a după Rusalii, duminică în care, anul acesta, 2015, au fost pomeniți Sfinții Ierarhi Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Cuviosul Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și un sobor de preoți și diaconi.

 

Luni, 31 august

A primit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reședința Patriarhală pe Preasfințitul Părinte Qais (Sadiq), Episcop de Erzurum, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, însoțit de 10 tineri iordanieni, membri ai Frăției Tineretului Ortodox din Iordania (Orthodox Youth Fellowship – Jordan).

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat Ziua Limbii Române – sărbătoare a identității și demnității poporului român, cu prilejul sărbătorii Ziua Limbii Române.

 

Marți, 1 septembrie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 2 septembrie

A primit în audiență pe Excelența Sa Domnul Ion Jinga, Ambasador, Reprezentant permanent al României la ONU.

 

Joi, 3 septembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

În Salonul Teoctist Patriarhul din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Domnul Ministru Nicolae Bănicioiu au semnat un Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, privind ProgramulSănătate pentru sate.

Protocolul a fost încheiat cu scopul organizării unor acțiuni medicale umanitare, care au drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural, adică: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilități, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educațional redus, cazuri sociale.

 

Vineri, 4 septembrie

În perioada 4-7 septembrie 2015, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa, eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca, sub sintagma: Tinerii Ortodocși, împreună pentru viitorul Europei.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a sosit la Cluj-Napoca în ziua de vineri după-amiază, 4 septembrie 2015. Preafericirea Sa a fost întâmpinat la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Părinte Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Aici a fost oficiată o slujbă de Polihroniu. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru invitație, evidențiind, de asemenea, că această Întâlnire a Tinerilor Ortodocși este un eveniment misionar.

În seara zilei de vineri, 4 septembrie 2015, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa, eveniment organizat în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, unde au fost prezenți mii de tineri din toată Europa.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenți cuvântul intitulatTinerii ortodocși – mărturisitori ai iubirii lui Hristos și misionari ai Bisericii“.

 

Sâmbătă, 5 septembrie

În cea de-a doua zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Conferința „Relațiile interpersonale în lumina relației noastre cu Dumnezeu“ a arhimandritului Zaharia Zaharou de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Anglia, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

La finalul conferinței, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat distincția Crucea patriarhală părintelui arhimandrit Zaharia Zaharou.

 

Duminică, 6 septembrie

În Duminica a 14-a după Rusalii, Preafericitul Părinte
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie pe scena amenajată lângă Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul evenimentului Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit mai mulți ierarhi români și străini prezenți la eveniment.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit un cuvântul intitulatHaina de nuntă cerească – lumina sufletului curat, în care a evidențiat învățăturile duhovnicești ale textului evanghelic.

În seara zilei de duminică, 6 septembrie 2015, Preafericirea Sa, împreună cu ceilalți ierarhi prezenți la evenimentele de la Cluj-Napoca, a întâmpinat în fața Catedralei Mitropolitane miile de tineri ortodocși din Europa întruniți la Cluj-Napoca care au străbătut municipiul într-o Procesiune a Tinereții.

 

Luni, 7 septembrie

În dimineața zilei de luni, 7 septembrie 2015, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat, în Sala Sporturilor din Cluj-Napoca, la festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, precum și instituțiilor implicate în organizarea evenimentului.

La rândul său, Patriarhul României a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei pentru curajul și osteneala pregătirii acestui eveniment deosebit. De asemenea, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe tineri să păstreze frumusețea comuniunii: „Frumusețea Ortodoxiei dinamice se vede în tineretul evlavios, înțelept, cuminte și prietenos. Vă îndemn să păstrați această frumusețe a comuniunii tinereții și să vă inspirați din ea pentru a organiza unele întruniri în Bisericile de acasă, chiar dacă nu toate sunt de 6.000 de persoane. Important este acest duh, acest spirit al comuniunii tinerilor din întreaga lume. Noi am rămas impresionați de binecuvântarea pe care Dumnezeu a dăruit-o prin voi, tinerii“.

Festivitatea s-a încheiat cu ceremonia de predare a ștafetei delegației Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde, în anul 2016, va fi organizată o Întâlnire Națională a Tineretului Ortodox.

 

Miercuri, 9 septembrie

A primit în audiență pe Preasfințitul Părinte Macarie,
Episcopul ortodox-român al Europei de Nord.

A primit în audiență pe Excelența Sa Doamna Nineta Bărbulescu, Ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă.

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 10 septembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A oficiat slujba de sfințire a Cantinei sociale „Sfântul Mucenic Barnaba“ a Protopopiatului sector 6 Capitală, din Bulevardul Drumul Taberei nr. 28A, sector 6, București.

În cuvântul său, Patriarhul României a vorbit despre importanța operei sociale a Bisericii și a evidențiat cooperarea de ordin social-filantropic dintre parohii și primării, prin intermediul protopopiatelor.

La final, Patriarhul României a oferit mai multe distincții persoanelor care au sprijinit finalizarea lucrărilor de amenajare și dotare a cantinei sociale, precum și celor care susțin financiar activitățile acestui așezământ.

Pentru cantina sfințită, Preafericirea Sa a oferit o icoană reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul.

După slujba de sfințire, în incinta Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“, aflată în imediata apropiere a cantinei, copiii de la Clubul Sportiv Parohial „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“, al parohiei păstorite de părintele Sergiu Ristea, au primit, din partea Protoieriei Sector 6, ghiozdane cu rechizite și câte o carte de rugăciuni. Darurile au fost oferite copiilor de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a binecuvântat pe copiii și tinerii prezenți în locașul de cult. În cuvântul său, Patriarhul României a evidențiat că tinerii și copiii sunt bucuria Bisericii și a țării și că avem o mare responsabilitate față de aceștia.

Sfinţirea cantinei sociale Sfântul Barnaba (10 septembrie 2015)

Sâmbătă, 12 septembrie

A oficiat slujba de sfințire a Cantinei sociale „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a Protopopiatului Sector 5 Capitală, din incinta Parohiei Tuturor Sfinților Români, Aleea Sălaj nr. 44A, sector 5, București.

După slujba de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură despre milostenie și opera social-filantropică în istoria Bisericii Creștine.

Apoi, Preafericirea Sa l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele Ionuț Iordăchescu, pentru activitatea desfășurată în calitate de consilier la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar părintelui paroh Cornel Ilie de la biserica Tuturor Sfinților Români i-a fost oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“. Pentru cantina sfințită a oferit o icoană reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul.

De asemenea, Patriarhul României a oferit mai multe distincții persoanelor care au sprijinit finalizarea lucrărilor de amenajare și dotare a cantinei sociale, precum și celor care susțin financiar activitatea cantinei.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat șantierul viitoarei biserici a Parohiei Tuturor Sfinților Români.

VO 9-10 pentru Tipar 28,01

 

Duminică, 13 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală și a rostit un cuvânt în care a explicat învățăturile ce reies din Sfânta Evanghelie rostită la Sfânta Liturghie în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație“, la începutul anului școlar 2015-2016.

 

Luni, 14 septembrie

În ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală și a rostit cuvânt de învățătură. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

 

Marți, 15 septembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Miercuri, 16 septembrie

A primit în audiență pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

A primit, la Reședința Patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord la București.

 

Joi, 17 septembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A adresat un mesaj de condoleanțe familiei domnului Vadim Tudor, la înmormântarea omului politic și de cultură.

Sâmbătă, 19 septembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei – dăruire și dăinuire în iubirea de Biserică și Neam, cu prilejul festivităților jubiliare organizate în Episcopia Oradiei, în zilele de 19 și 20 septembrie 2015, la împlinirea a 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

 

Duminică, 20 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti din județul Ilfov.

 

Luni, 21 septembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Informare intelectuală și formare duhovnicească în educația moral-religioasă a copiilor și a tinerilor, participanților la cel de al
VIII-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor“, organizat de Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Organizația World Vision România, la Mănăstirea Caraiman, în perioada 21-23 septembrie 2015.

A adresat familiei doamnei Teodora Ianculescu Spătaru un mesaj de condoleanțe, în urma trecerii sale la cele veșnice. Doamna Teodora Ianculescu Spătaru a fost cunoscut pictor și expert restaurator de monumente istorice și bisericești.

 

Marți, 22 septembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Mănăstirea Samurcăşeşti din județul Ilfov.

A primit în audiență pe Pcuv. Arhim. Iustin Dragomir, starețul Mănăstirii Bogdana – Rădăuți.

 

Miercuri, 23 septembrie

S-a întâlnit, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci“ – Caraiman, Bușteni, cu participanții la Congresul Național „Hristos împărtășit copiilor“, ediția a VIII-a, organizat în perioada 21 – 23 septembrie 2015 la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ de la Mănăstirea Caraiman.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvânt de învăţătură.

 

Joi, 24 septembrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc, la Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci“ – Caraiman, Bușteni.

 

Duminică, 27 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Mănăstirii Antim din București, cu ocazia pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorul mănăstirii.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi. La sărbătoarea Mănăstirii Antim a fost prezent și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.

După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul de ierarhi, a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la clopotnița mănăstirii.

A adresat un mesaj, intitulat: „Un ierarh erudit și un om al dialogului“, la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu, text cuprins în volumul: „In memoriam, Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului (1923-2014)“, lansat duminică, 27 septembrie 2015, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara și închinat fostului arhipăstor bănățean.

 

Luni, 28 septembrie

A primit în audiență pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

A primit în audiență pe PC. Pr. Sergiu-Marcel Vlad, preot al Comunității ortodoxe române din Turcia, paroh al Bisericii „Sfânta Muceniță Paraschevi“ din Istanbul.

 

Marți, 29 septembrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A prezidat ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală.

 

Miercuri, 30 septembrie

A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, la împlinirea a opt ani de la întronizarea Preafericirii Sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, în prezența Patriarhului României și a soborului de ierarhi, a fost oficiată slujba de Te Deum, ca mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viața Bisericii Ortodoxe Române în cei opt ani de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În Catedrala Patriarhală au fost prezenți reprezentanți ai autorităților de stat centrale și locale, ai altor instituții publice, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni.

La finalul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a rostit un cuvânt omagial din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Au fost prezentate, apoi, mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităților de stat centrale și locale, precum și ai altor instituții publice.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulțumire.

După evenimentele de la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare a clădirii Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București, precum și slujba de binecuvântare a Cantinei „Mensa“ de la Centrul cultural-social Justin Patriarhul, București.

La final, Preafericirea Sa a oferit ordine, diplome și distincții persoanelor care au contribuit la buna desfășurare a lucrărilor de la cele două obiective.

 

Sâmbătă, 3 octombrie

A săvârșit slujba de târnosire a bisericii Parohiei Sfântul Gheorghe – Cernica din satul Poșta, comuna Cernica, Protopopiatul Ilfov Sud. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

La final, Patriarhul României a oferit mai multe distincții persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de la această parohie. Pentru noua biserică, Preafericirea Sa oferit în dar o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult.

Din partea Consiliului Local, în semn de aleasă recunoștință, domnul primar Gelu Apostol a conferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetățean de onoare al comunei Cernica.

În după-amiaza acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat o vizită de lucru la șantierul de la Centrul Cultural Misionar Familia – Casa Sfântul Pantelimon, județul Ilfov.

 

Duminică, 4 octombrie

A săvârșit slujba de târnosire a noii biserici parohiale de la Parohia Soborul Maicii Domnului, Protopopiatul Sector 3 Capitală. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa l-a hirotesit iconom stavrofor pe preacucernicul preot Valentin Buşe, parohul bisericii.

De asemenea, Patriarhul României a oferit mai multe distincții persoanelor care au susținut în mod deosebit realizarea lucrărilor de la această biserică, iar pentru biserica nou sfințită a oferit în dar o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult.

 

Luni, 5 octombrie

A prezidat Sinaxa monahală pentru mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci“ – Caraiman, Bușteni.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre misiunea monahului în societatea de astăzi.

 

Marți, 6 octombrie

A prezidat Sinaxa monahală pentru mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Bucureștilor, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci“ – Caraiman, Bușteni.

 

Miercuri, 7 octombrie

A săvârșit slujba de sfințire a catapetesmei bisericii din incinta Palatului Cotroceni, în ziua serbării celui de-al doilea hram – Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, eveniment la care a participat și Domnul Klaus Iohannis, Președintele României.

Împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de sfințire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat: „O nouă fereastră a Împărăției Cerurilor, în care a explicat sensul liturgic și teologic al catapetesmei.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Președintelui României o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos. La rândul său, Președintele României a mulțumit Preafericirii Sale pentru prezența în biserica Palatului Cotroceni.

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Joi, 8 octombrie

A primit în audiență pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

A primit în audienţă pe doamna Lidia Stăniloae și pe domnul Dumitraş Ionescu, din Germania.

 

Vineri, 9 octombrie

A prezidat ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

 

Duminică, 11 octombrie

A săvârșit slujba de târnosire a bisericii Parohiei Delea Nouă, Protoieria Sector 3 Capitală, în urma lucrărilor de reabilitare interioară și exterioară a bisericii. Împreună cu Preafericirea Sa, a slujit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învățătură în care a vorbit atât despre înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 21-a după Rusalii, cât și despre importanța sfințirii unei biserici în viața comunității.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa i-a hirotesit iconomi stavrofori pe părinții Claudiu Constantin Cotan și Cosmin Daniel Pricop, preoți slujitori la Biserica Delea Nouă.

La final, Patriarhul României a oferit mai multe distincții persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de la această parohie.

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: „O cetate a credinței, culturii și unității românești“, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru).

a

 

Luni, 12 octombrie

A adresat un mesaj de felicitare și binecuvântare, intitulat: O lumină a credinței și a culturii românești, la sărbătorirea a 160 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

 

Marți, 13 octombrie

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

A acordat OrdinulCrucea Patriarhală“, Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ și OrdinulCrucea Maria Brâncoveanu“ pentru 19 medici din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga activitate profesională pusă în slujba semenilor. La acest eveniment, care a avut loc în Sala Muzeul Patriarhilor din Reședința Patriarhală, a fost prezent şi domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății. Domnului ministru i-a fost oferit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur“, pentru buna cooperare dintre Ministerul Sănătății şi Patriarhia Română.

La întâlnirea cu aceste personalități ale lumii medicale din România, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că recunoștința din partea Bisericii Ortodoxe Române pentru medici se bazează pe tradiția îndelungată a conlucrării și cooperării dintre slujitorii sfintelor altare și medici pentru recuperarea și cultivarea sănătății sufletești și trupești a oamenilor.

 

Miercuri, 14 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură în biserica Parohiei Sfânta Vineri – Drumul Taberei din București, cu ocazia hramului – Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Preafericirea Sa a dăruit pentru biserica Parohiei Sfânta Vineri din București o cruce de binecuvântare, precum și mai multe cărți de cult și de folos duhovnicesc.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de preoții slujitori, a vizitat capela mortuară construită în vecinătatea bisericii parohiale.

A adresat un mesaj de binecuvântare, având titlul: Comuniunea sfinților ne cheamă la sfințirea vieții“, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a dus în pelerinaj la Iași racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la Reședința Patriarhală din București.

 

Joi, 15 octombrie

A adresat un mesaj frățesc de felicitare Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a zilei de naștere.

A lecturat și avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate de Permanența Consiliului Național Bisericesc.

A prezidat ședința de lucru a Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor reunite.

A primit în audiență pe părintele George Cârstea, preot paroh al bisericii ortodoxe românești Sfântul Ierarh Nicolae din Troy, Michigan, SUA.

 

 

A consemnat:

Protos. Andrei Anghel,

Secretar, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns