Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel săvârşind Sfinţirea Mare a apei, 5 ianuarie 2021

 

Vineri, 1 ianuarie

În prima zi a Anului Nou 2021, când Biserica Ortodoxă ­prăznuieşte „Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului” şi pe „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei ­Capadociei”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei Patriarhale.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a asistat la slujba de Te Deum pentru începutul Anului Nou 2021, ­săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În continuare a avut loc proclamarea anului 2021 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privitoare la Anul omagial şi comemorativ 2021.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învăţătură referitor la Anul omagial şi comemorativ 2021 şi a prezentat icoana Anului omagial 2021 (a Sfinţilor Ioan Casian, Dionisie Exiguul şi Ioan Iacob de la Neamţ).

 

Duminică, 3 ianuarie

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul obştii monahale a mănăstirii ilfovene Cernica. Părintele Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din ostrovul ­aşezământului monahal.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit ­Mănăstirii Cernica mai multe cărţi cu conţinut religios ­apărute recent la Editurile Patriarhiei Române, patru dvd-uri realizate de TRINITAS TV: „Biserica în timp de pandemie”; „Părinţi şi copii în iubirea lui Hristos”; „Binefăcătorii” şi „Evlavie în bună rânduială. Hramul Catedralei Patriarhale în condiţii de pandemie”, Pastorala de Crăciun 2020 „Iubirea smerită a lui Hristos dăruieşte viaţa veşnică” şi tămâie ­naturală din Oman.

 

Marţi, 5 ianuarie

În ziua dinaintea praznicului Botezului Domnului, după săvârşirea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfinţirea Mare a apei (Agheasma Mare) în Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit cuvânt de învăţătură.

A primit soborul Catedralei Patriarhale cu ajunul Bobotezei, la Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 6 ianuarie

În ziua praznicului Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţiţii Episcopi-vicari Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul, a săvârşit slujba Aghesmei Mari în faţa Reşedinţei ­Patriarhale.

La final, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Botezului Domnului şi despre Agheasma Mare.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul slujbei Aghesmei Mari, 6 ianuarie 2021

 

Vineri, 8 ianuarie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe domnul Lucian Bode, ministrul afacerilor interne.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe domnul Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei.

 

Duminică, 10 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 12 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 14 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative ­aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit în audienţă pe preacucernicul preot Ionel Şerban, Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Iaşi.

 

Vineri, 15 ianuarie

A adresat un mesaj video tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, prin intermediul TRINITAS TV, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

A adresat un mesaj intitulat: „Comemorarea celor decedaţi şi cultul eroilor susţin cultura recunoștinței şi a comuniunii între generaţii”, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe doamna Anca-Dana Dragu, preşedinta Senatului României.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: Părintele academician Mircea Păcurariu – marele istoric al Bisericii Ortodoxe Române (1932-2021)”, la slujba de înmormântare a părintelui profesor academician Mircea Păcurariu.

 

Duminică, 17 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 18 ianuarie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Excelenţa Sa domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite ale ­Americii în România, în vizită de rămas bun, la încheierea misiunii diplomatice în ţara noastră.

 

Marţi, 19 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 21 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 24 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

Cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române şi comemorarea făuritorilor acestei Uniri, ­Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la slujba de Te Deum săvârşită la Catedrala Patriarhală din Bucureşti ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, ­Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat „Unirea Principatelor Române a fost Unirea de bază pentru statul român modern”.

La final, în faţa statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale, Preafericirea Sa a participat la ceremonia depunerii coroanelor de flori din partea Patriarhiei Române, preşedintelui României, a ­Senatului României, a Camerei Deputaţilor, a Guvernului României şi a Ministerului Apărării Naţionale.

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Patriarhia Română binecuvântează şi susţine ­comuniunea românilor de pretutindeni”, adresat cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, a fost prezentat şi în cadrul unei conferinţe video organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat un mesaj intitulat „Unirea Principatelor Române a fost Unirea de bază pentru statul român modern”, prezentat în cadrul ­evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Iaşi, cu prilejul sărbătoririi a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Luni, 25 ianuarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul senator Claudiu Târziu și pe domnul deputat George Simion, co-președinții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

 

Marţi, 26 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 28 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Sâmbătă, 30 ianuarie

În ziua pomenirii Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Duminică, 31 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 1 februarie

A participat la şedinţa de constituire a Comisiei de Pictură Bisericească, pentru mandatul 2021-2024, în Sala ­„Conventus” a Palatului Patriarhiei.

În deschiderea şedinţei, Preafericirea Sa a rostit cuvântul intitulat: „Activitatea Comisiei de Pictură Bisericească – o lucrare misionară de promovare a iconografiei ­ortodoxe.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: „Părintele Constantin Nanu (1944-2021) – slujitor destoinic și statornic”, la slujba de înmormântare a părintelui ­Constantin Nanu, fost preot paroh la Parohia Breaza de Sus II, Protoieria Câmpina.

 

Marți, 2 februarie

În ziua praznicului Întâmpinarea Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedința Patriarhală.

 

Miercuri, 3 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 4 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative ­aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit în audienţă pe preacucernicul preot Andrei Zlăvog, paroh la Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” din Iaşi.

 

Sâmbătă, 6 februarie

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

În deschiderea şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat raportul-sinteză, intitulat „Rugăciune şi solidaritate filantropică în vreme de pandemie”, privitor la activitatea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor în anul 2020.

În timpul lucrărilor pe comisii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o şedinţă de lucru cu părinţii protopopi care au prezentat un scurt raport cu propuneri de proiecte și programe pentru anul 2021, în conformitate cu tematica „Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”. La şedinţă au participat şi părinţii exarhi de zonă.

 

Duminică, 7 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedința Patriarhală.

 

Marți, 9 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 10 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita domnului Carol-Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului.

A primit în audienţă pe preacuviosul arhim. Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

 

Joi, 11 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Sâmbătă, 13 februarie

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: Părintele Ion Păun (1942-2021), slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al credincioșilor”, la slujba de ­înmormântare a părintelui Ion Păun, preot îmbisericit la Parohia Călţuna, Protopopiatul Ilfov Sud.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: Preotul Eugeniu Boboiescu (1935-2021) – model de slujire pastorală în timpuri dificile”, la slujba de înmormântare a părintelui Eugeniu Boboiescu, fost preot paroh la Parohia „Sfânta Sofia”, Protoieria Sector 1 Capitală.

 

Marți, 16 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Excelenţei Sale, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

La finalul vizitei Excelenţei Sale, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, 16 februarie 2021

 

Miercuri, 17 februarie

A adresat un mesaj de condoleanțe familiei părintelui Mihai Pavel, inspector patriarhal, Sectorul teologic-educațional, Administrația Patriarhală, la trecerea în veşnicie a tatălui acestuia, domnul Octavian Pavel.

 

Joi, 18 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative ­aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A adresat un mesaj intitulat „Proiectele «Hristos împărtăşit copiilor» şi «Alege şcoala!» o binefacere pentru familie, şcoală și Biserică”, cu prilejul festivităților de închidere a proiectului Alege Şcoala!, edițiile a V-a, a VI-a și a VII-a, 2021.

A adresat un mesaj de felicitare noului Patriarh al Serbiei cu prilejul alegerii sale ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

A adresat un mesaj de condoleanțe familiei părintelui Grigore Diaconu, fost profesor şi director al Seminarului Teologic Ortodox din Botoşani, la înmormântarea soţiei acestuia, doamna Alexandrina Diaconu.

 

Vineri, 19 februarie

A adresat un mesaj intitulat Brâncuși – sculptor creștin ortodox” cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.

 

Duminică, 21 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedința Patriarhală.

 

Marți, 23 februarie

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Consiliului Naţional Bisericesc, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa ­Patriarhală.

În deschiderea şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat raportul-sinteză, cu titlul: În luptă cu pandemia, Biserica a intensificat rugăciunea, ­filantropia şi protejarea sănătăţii oamenilor, în care a evidenţiat activitatea internă şi externă a Bisericii Ortodoxe Române din punct de vedere pastoral-liturgic şi administrativ, cultural-misionar şi social-filantropic, în anul 2020, proclamat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

 

Miercuri, 24 februarie

A participat, în Sala „Europa Christiana” a Palatului ­Patriarhiei, la slujba de Te Deum pentru deschiderea ­lucrărilor Adunării Naţionale Bisericești.

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericești, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

 

Joi, 25 februarie

A participat, în Sala „Europa Christiana” a Palatului ­Patriarhiei, la slujba de Te Deum pentru deschiderea ­lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la slujba de Te Deum pentru deschiderea ­lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 25 februarie 2021

 

 

Vineri, 26 februarie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Duminică, 28 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedința Patriarhală.

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns