Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul slujbei Aghesmei Mari săvârşită în faţa Reşedinţei Patriarhale, luni, 6 ianuarie

 

 

Miercuri, 1 ianuarie

În prima zi a Anului Nou 2020, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei Patriarhale.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a asistat la slujba de Te Deum pentru începutul Anului Nou 2020, ­săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În continuare a avut loc proclamarea anului 2020 ca fiind „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români” în Patriarhia Română.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privitoare la Anul omagial şi comemorativ 2020.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvânt de învăţătură referitor la Anul omagial şi comemorativ 2020 şi a prezentat icoana Anului omagial 2020 (a Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana).

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, intitulat: „Un profesor european erudit şi un istoric român patriot”, domnului academician Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, cu ocazia împlinirii a 65 de ani.

 

Joi, 2 ianuarie

A primit în audienţă pe preacuviosul părinte arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Locurile Sfinte.

 

Duminică, 5 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

A primit soborul Catedralei Patriarhale cu ajunul Bobotezei, la Reşedinţa Patriarhală.

Luni, 6 ianuarie

În ziua praznicului Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în ­Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Sfintei Evanghelii care se citeşte în această zi. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţiţii Părinţi Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali.

Apoi, Întâistătătorul Bisericii noastre, împreună cu cei doi ierarhi, înconjuraţi de soborul Catedralei Patriarhale, a săvârşit slujba Aghesmei Mari în faţa Reşedinţei ­Patriarhale.

La final, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Botezului Domnului şi despre Agheasma Mare.

 

Marţi, 7 ianuarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Sâmbătă, 11 ianuarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.

 

Duminică, 12 ianuarie                    

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe participanţii ­la Consiliul Naţional al Asociaţiei Studenţilor ­
Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR)
, desfăşurat în ­perioada 11-12 ianuarie 2020, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti. ­Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat şi ­încurajat pe tinerii din ASCOR şi pe reprezentanţii acestora, prezenţi la Reşedinţa Patriarhală, pentru ­activitatea „bogată şi dinamică” pe care o desfăşoară, iar în încheiere le-a oferit daruri.

Înainte de întâlnirea cu Patriarhul României, reprezentanţii ASCOR au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Catedrala Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la întâlnirea cu reprezentanții ASCOR, Reședința Patriarhală,
duminică, 12 ianuarie

Luni, 13 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 15 ianuarie

A participat la sesiunea ştiinţifică „Sincroniile europene ale culturii româneşti”, dedicată Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul a fost organizat de Academia Română, la ­Ateneul Român.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat ­cuvântul intitulat „Biserica promovează cultura dărniciei sau a generozității în viaţa poporului român”.

 

Joi, 16 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Duminică, 19 ianuarie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei ­Patriarhale.

 

Luni, 20 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 22 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A acordat OrdinulCrucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, părintelui ­arhidiacon Jean Lupu, fondatorul şi dirijorul Corului de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române. Evenimentul a avut loc în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.

În deschiderea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit cuvântul omagial intitulat „Părintele Jean Lupu – un muzician talentat şi un misionar consacrat”.

În încheiere, Întâistătătorul Bisericii noastre l-a felicitat pe părintele Jean Lupu pentru întreaga activitate misionară desfăşurată de-a lungul vieţii în slujba Bisericii, evidenţiind faptul că părintele Jean Lupu „este nu doar un muzician ­talentat, ci şi un misionar şi un patriot consacrat. Admirăm tenacitatea, seriozitatea şi perseverenţa preacucerniciei sale…”.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi părintele arhidiacon Jean Lupu, fondatorul şi dirijorul Corului de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Român , Palatul Patriarhiei, miercuri, 22 ianuarie

 

Joi, 23 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române şi comemorarea făuritorilor acesteia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba de Te Deum în Catedrala Patriarhală.

După slujba de Te Deum, Preafericirea Sa a participat la ceremonia depunerii coroanelor de flori la statuia ­Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de lângă Catedrala Patriarhală, din partea Patriarhiei Române şi a Academiei Române.

Evenimentele dedicate Unirii de la 1859 au continuat apoi în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, unde a avut loc sesiunea de comunicări ştiințifice „Unirea Principatelor Române: realizare, recunoaştere şi ­beneficii”, organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

În deschidere, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit cuvântul cu titlul Biserica a promovat unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român”.

În cadrul sesiunii au susţinut alocuţiuni domnul academician Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, domnii academicieni Răzvan Theodorescu, Victor Spinei şi Eugen Simion.

 

Vineri, 24 ianuarie

A primit în audienţă pe Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Sâmbătă, 25 ianuarie

A săvârşit slujba de sfinţire a iconostasului bisericii cu ­hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Grigorie Teologul” de la Parohia Militari I, Protopopiatul Sector 6 Capitală.

În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, ­Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat rolul ­liturgic al catapetesmei sau iconostasului într-o biserică ortodoxă, arătând că iconostasul nu este doar o podoabă în biserică, ci el este o icoană a Împărăţiei cerurilor, o Evanghelie pictată.

La final, Patriarhul României a oferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici părintelui paroh Ştefan Buchiu, iar persoanelor care au contribuit în mod deosebit la realizarea amplelor lucrări de restaurare şi reînnoire la Parohia Militari I le-a oferit Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

Pentru biserică, Preafericirea Sa a oferit o cruce de binecuvântare cu emailuri, tămâie de Oman şi mai multe cărţi liturgice.

 

Duminică, 26 ianuarie                    

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie
Luminătorul”
din Reşedinţa Patriarhală.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la slujba de sfinţire a iconostasului bisericii Parohiei Militari I, duminică, 26 ianuarie

 

Luni, 27 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 29 ianuarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 30 ianuarie

În ziua pomenirii Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

 

Sâmbătă, 1 februarie

A prezidat şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a ­Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

În deschiderea şedinţei, Preafericirea Sa a prezentat raportul-sinteză, intitulat: „Valori perene şi probleme prezente ale satului românesc”, privitor la activitatea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor în anul 2019.

În timpul lucrărilor pe comisii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o şedinţă de lucru cu părinţii protopopi care au prezentat un scurt raport cu propuneri de proiecte și programe pentru anul 2020, în conformitate cu tematica Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români. La această şedinţă au participat şi părinţii exarhi de zonă.

 

Duminică, 2 februarie

În ziua praznicului Întâmpinarea Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală. ­Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ­Bucureştilor, înconjuraţi de soborul ­Catedralei Patriarhale.

 

Luni, 3 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 5 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelenţa Sa Arthur Mattli, noul ambasador al Elveției în România.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Excelenţa Sa Arthur Mattli, noul ambasador al Elveției în România, Reşedinţa Patriarhală, miercuri, 5 februarie

 

Joi, 6 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelenţa Sa Sufyan Qudah, noul ambasador ­extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Haşemit al Iordaniei în România.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

A participat la vernisarea expoziţiei de fotografii File de album cotidian: Ziarul Lumina (2005-2020), organizată în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, la ­împlinirea a 15 ani de la apariţia primului număr al Ziarului Lumina.

Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit cuvântul intitulat: „Ziarul Lumina, 15 ani de jurnalism creştin în slujirea Bisericii şi a societăţii de azi”.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în timpul întrevederii cu Excelenţa Sa Sufyan S. Qudah, noul ambasador al Regatului Haşemit al Iordaniei în România, Reşedinţa Patriarhală, joi, 6 februarie

 

Duminică, 9 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de ­învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie ­Luminătorul” din Reşedința Patriarhală.

 

Marţi, 11 februarie

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Consiliului Naţional Bisericesc, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa ­Patriarhală.

În deschiderea şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh ­Daniel a prezentat raportul-sinteză, intitulat Omagierea satului românesc şi evocarea patriarhilor cărturari, în care a evidenţiat activitatea internă şi externă a Bisericii Ortodoxe Române din punct de vedere pastoral-liturgic şi administrativ, cultural-misionar şi social-filantropic, în anul 2019, proclamat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

 

Miercuri, 12 februarie

A participat, în Catedrala Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Adunării Naţionale Bisericești.

A prezidat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericești, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membri Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei, miercuri, 12 februarie

 

Joi, 13 februarie

A participat, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 14 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Sâmbătă, 15 februarie           

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Un ­general credincios şi un român patriot”, la slujba de înmormântare a domnului general veteran de război Marin Dragnea (1923-2020), preşedintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

 

Duminică, 16 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie ­Luminătorul” din Reşedința Patriarhală.

 

Luni, 17 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Emanuel, Mitropolitul Ortodox al Franţei, ­Patriarhia Ecumenică.

 

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 18 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Excelenţei Sale domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României.

 

Miercuri, 19 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Joi, 20 februarie

A primit în audienţă pe pcuv. arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

 

Duminică, 23 februarie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit şi cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie ­Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 24 februarie

A primit la Reşedinţa Patriarhală vizita Monseniorului Aurel Percă, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al ­Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 25 februarie

A hirotesit un arhimandrit, optsprezece iconomi stavrofori, douăzeci iconomi şi unsprezece sachelari, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul slujbei de hirotesire, Reşedinţa Patriarhală, marţi, 25 februarie

 

Miercuri, 26 februarie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional ­Bisericesc.

 

Vineri, 28 februarie

A adresat tuturor slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române unCuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică”, în contextul apariţiei în spaţiul public a unor polarizări şi polemici privind modalitatea de împărtăşire euharistică în perioada pandemiei ­provocată de noul coronavirus (Covid-19). Preafericitul Părinte Patriarh a evidenţiat faptul că „Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de ­îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului. De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioşilor: Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi. Prin ­urmare, regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru ­cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol. Iar ­credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească.

 

Sâmbătă, 29 februarie           

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a adresat Sanctităţii Sale Bartolomeu, ­Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, un mesaj frăţesc de felicitare la împlinirea vârstei de 80 de ani.

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns