Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la slujba de târnosire a bisericii Parohiei „Sfinţii Arhangheli” – Huedin, duminică, 3 noiembrie

 

Duminică, 3 noiembrie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de târnosire a bisericii Parohiei „Sfinţii Arhangheli” – Huedin, Protopopiatul Sector 4 Capitală. Slujba de sfinţire a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Cu acest prilej, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură, apoi a oferit ordine, diplome sau distincţii celor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de restaurare a bisericii Parohiei „Sfinţii Arhangheli” – Huedin.

 

Luni, 4 noiembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative, aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte.

 

Miercuri, 6 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 7 noiembrie

A adresat un mesaj, intitulat „Să nu uităm pe cei care au suferit în comunism”, care a fost citit de părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, în cadrul Simpozionului „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluția română din decembrie 1989”, organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

 

Vineri, 8 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Sâmbătă, 9 noiembrie

A participat, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriar­hiei, la vernisajul expoziţiei cu tema „Biserici armene din România şi tezaurul valorilor spirituale ale armenilor” şi lansarea albumului „Biserica Armeană din România – Istorie şi Patrimoniu”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România.

Cu acest prilej, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit cuvântul intitulat „Biserica Armeană din România – o istorie bogată cu un patrimoniu valoros”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la evenimentul organizat de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, sâmbătă, 9 noiembrie

 

Duminică, 10 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României l-a hirotesit arhimandrit pe preacuviosul părinte Lucian Bujor, inspector de specialitate – administrator al Reşedinţei Patriarhale.

A votat, în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale 2019, la secţia de votare organizată la Şcoala nr. 74 „Ienăchiţă Văcărescu” din Bucureşti.

Patriarhul României l-a hirotesit arhimandrit pe preacuviosul părinte Lucian Bujor, duminică, 10 noiembrie

 

Luni, 11 noiembrie

A prezidat Conferinţa pastoral-misionară semestrială de toamnă cu tema „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română”, la care au participat clericii din protopopiatele Capitalei, Ilfov Nord şi Ilfov Sud, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat clericilor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat: „2019 – Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română”.

 

Marţi, 12 noiembrie

A prezidat Conferinţa pastoral-misionară semestrială de toamnă cu participarea clericilor din protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud, Urlaţi, Câmpina şi Vălenii de Munte, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 14 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite, la care au participat şi părinţii protopopi, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

La finalul şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Diploma şi medalia omagială 2019 părinţilor protopopi şi domnului Răzvan-Mihai Clipici de la TRINITAS TV, realizator al filmului documentar „Decretul 410/1959. Istoria răstignirii monahismului românesc”.

 

Duminică, 17 noiembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul rostit, Preafericirea Sa a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a 26-a după Rusalii, care ilustrează Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit diacon pentru Catedrala Patriarhală pe tânărul Alexandru Cantoriu, psalt la Catedrala Patriarhală.

 

Luni, 18 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 20 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 21 noiembrie

În ziua sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei Patriarhale.

În timpul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit diacon pentru Catedrala Patriarhală pe tânărul Dumitru-Daniel Tămăslicaru, psalt la Catedrala Patriarhală.

 

Sâmbătă, 23 noiembrie

A adresat un mesaj de condoleanţe, intitulat: „Slujitor vrednic și devotat al Bisericii lui Hristos”, la slujba de înmormântare a părintelui Traian Radu-Ionescu (1925-2019), preot îmbisericit la Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” – Dimieni, Protopopiatul Ilfov Nord.

 

Duminică, 24 noiembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

A votat, în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidenţiale 2019, la secția de votare organizată la Şcoala nr. 74 „Ienăchiţă Văcărescu” din Bucureşti.

Patriarhul României la secția de votare organizată la Şcoala nr. 74 din Bucureşti, duminică, 24 noiembrie

 

Luni, 25 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 27 noiembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe preacuviosul arhimandrit Valerian Radu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

 

Sâmbătă, 30 noiembrie

În ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul de slujitori de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Bucuria comuniunii în biserica românească din Africa de Sud”, cu prilejul sfinţirii bisericii ortodoxe româneşti din Johannesburg, Africa de Sud. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Patriarhul României la Paraclisul Catedralei Naţionale, sâmbătă, 30 noiembrie

 

Duminică, 1 decembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei Patriarhale.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României şi a rostit cuvânt de învăţătură.

A participat la recepţia oferită de domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala Patriarhală, duminică, 1 decembrie

 

Luni, 2 decembrie

A primit, la Reședința Patriarhală, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iacob, Mitropolit de Mitilene, Biserica Ortodoxă a Greciei.

A participat la Şedinţa Solemnă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, consacrată celebrării Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, în Sala de Plen a Camerei Deputaţilor din Palatul Parlamentului.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A adresat un mesaj de condoleanțe, intitulat: „Model al iubirii creștine și al slujirii aproapelui”, la slujba de înmormântare a părintelui Constantin Preda (1960-2019), preot paroh la Parohia Măneciu Pământeni I, Protopopiatul Vălenii de Munte.

 

Miercuri, 4 decembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 5 decembrie

A participat la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, ediţia a 11-a, organizat de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare intitulat „Sfântul Ierarh Nicolae – prieten darnic al copiilor”.

 

Vineri, 6 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Duminică, 8 decembrie

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii Parohiei „Sfântul Dumitru” – Poştă, Paraclis Universitar, Protopopiatul Sector 3 Capitală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cu acest prilej, Patriarhul României a rostit cuvânt de învăţătură, apoi a oferit ordine, diplome sau distincţii celor care au contribuit în mod deosebit la realizarea lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Dumitru” – Poştă.

 

Luni, 9 decembrie

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din incinta Ministerului Apărării Naţionale.

La slujba sfinţirii locaşului de cult au participat domnul general (r) Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naţionale, domnul general-locotenent Daniel Luca Petrescu, şef al Statului Major al Apărării, preoţi militari, precum şi angajaţi ai ministerului.

Patriarhul României la finalul slujbei de târnosire a bisericii din incinta Ministerului Apărării Naţionale, luni, 9 decembrie

După cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Patriarhul României a oferit ordine sau diplome persoanelor care au contribuit în mod deosebit la ridicarea noului locaş de cult.

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 11 decembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Joi, 12 decembrie

A primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti. Titlul a fost înmânat de doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, în Sala „Muzeul Patriarhilor”.
Patriarhul României a mulţumit pentru buna cooperare existentă între Patriarhie şi Primărie în domeniul cultural, social filantropic şi edilitar.

A participat la Concertul Extraordinar de Crăciun, organizat de Primăria Generală a Capitalei, prin intermediul AMPT, în colaborare cu ARCUB, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

 

Vineri, 13 decembrie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, pe doamna Monica Cristina Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării.

A adresat un mesaj de binecuvântare, având titlul: „Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași la moment aniversar – 140 de ani de învățământ superior”, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de existență a Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

 

Duminică, 15 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 16 decembrie

A participat la slujba de Te Deum, pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală.

În continuare, Patriarhul României a participat la slujba Parastasului pentru eroii din decembrie 1989 oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de slujitori.

A prezidat şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist la care au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre
didactice ale instituțiilor teologice de învățământ din eparhie, intelectuali, studenți și elevi.

În deschidere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Jertfa lor – temelia libertății noastre. Cinstirea eroilor Revoluției române din decembrie 1989”.

La final, Patriarhul României a vizitat expoziția „Vestitorul Ortodoxiei Românești, martor al unui nou început în viața Bisericii” organizată în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.

În după-amiaza acestei zilei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru aprobarea Statutului pentru organizarea și funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 17 decembrie

În ziua de pomenire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a sărbătorit onomastica. Cu acest prilej, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de Te Deum şi a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt de felicitare, în numele ierarhilor, preoților, diaconilor și credincioșilor, și i-a oferit din partea Sfântului Sinod o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei pentru evocarea Sfântului Proroc Daniel şi pentru cuvintele de apreciere adresate Preafericirii Sale.

În continuare, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, a avut loc un moment festiv dedicat zilei onomastice a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La eveniment au fost prezenți ierarhi, membri ai Administraţiei Patriarhale şi ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, clerici şi numeroşi credincioşi.

Au fost prezentate mesaje de felicitare ale autorităților, iar la final Patriarhul României şi cei prezenţi au ascultat câteva colinde interpretate de Corala „Cuza” a Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh a mulţumit tuturor celor care i-au transmis mesaje de felicitare cu prilejul onomasticii şi a evidenţiat faptul că „este mare nevoie de o cooperare, iar pe baza coresponsabilităţii să creăm mai multă comuniune, mai multă unitate, mai mult respect reciproc şi mai multă dorinţă de vindecare a demnităţii poporului român, atât în interiorul ţării, cât şi în relaţiile noastre internaţionale”.

Seara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Concertul tradiţional de colinde „Răsăritul cel de Sus” al Patriarhiei Române, ediţia 2019, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

La final, Patriarhul României a rostit un cuvânt de binecuvântare intitulat: „Satul românesc exprimă bucuria Crăciunului prin colinde”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Corala „Cuza” a Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, marţi, 17 decembrie

 

Miercuri, 18 decembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 19 decembrie

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa domnul Adrian Zuckerman, noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.

A primit grupuri de colindători la Reşedinţa Patriarhală.

 

Vineri, 20 decembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A primit grupuri de colindători la Reşedinţa Patriarhală.

 

Sâmbătă, 21 decembrie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Depunerea Jurământului de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi a rostit rugăciunea de binecuvântare la învestirea Preşedintelui. Evenimentul a avut loc în Sala de plen a Camerei Deputaţilor din Palatul Parlamentului.

 

Duminică, 22 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989, Preafericitul Părinte Patriarh
Daniel a săvârşit, în Catedrala Patriarhală, slujba Parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Au fost prezenţi domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României, reprezentanţi ai instituţiilor statului, precum şi numeroşi credincioşi.

 

Luni, 23 decembrie

A primit în audienţă, la Reşedinţa Patriarhală, pe preacuviosul arhimandrit Nicodim Kabarnos, Biserica Greciei. Părintele Nicodim a susținut un concert de muzică bisericească şi colinde la Ateneul Român, împreună cu Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, duminică, 22 decembrie 2019.

 

Marţi, 24 decembrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală soborul Catedralei Patriarhale cu Ajunul Crăciunului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reşedinţa Patriarhală soborul Catedralei Patriarhale cu Ajunul Crăciunului, marţi, 24 decembrie

 

Miercuri, 25 decembrie

În ziua slăvitului praznic al Naşterii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Catedrala Patriarhală. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Qais de Erzurum, Patriarhia Antiohiei, şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Tuturor credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit Pastorala de Crăciun, cu titlul „Naşterea Domnului – Binecuvântarea părinţilor şi copiilor”.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a fost colindat la Reşedinţa Patriarhală de Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale.

Cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare irenică Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori.

A adresat un mesaj de binecuvântare tuturor românilor, din ţară şi din străinătate, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului (2019) şi a Anului Nou (2020).

De asemenea, Preafericirea Sa a adresat „preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler şi preaiubiţilor credincioşi din Arhiepiscopia Bucureştilor” Pastorala cu titlul: „Naşterea Domnului – Binecuvântarea părinţilor şi copiilor”.

 

Joi, 26 decembrie 

A primit, la Reşedinţa Patriarhală, vizita domnului Ludovic Orban, Prim-ministrul României.

A adresat un mesaj de binecuvântare şi felicitare, intitulat: „Un ierarh harnic și un om al dialogului”¸ cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, în demnitatea de Arhiepiscop al Târgoviştei.

 

Duminică, 29 decembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Samurcăşeşti.

A transmis mesajul „Vestitorul Ortodoxiei, la trei decenii de apariţie neîntreruptă”, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la publicarea primului număr al periodicului Patriarhiei Române.

 

Marţi, 31 decembrie

La trecerea în Anul Nou civil 2020, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit, în Catedrala Patriarhală, Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani (2019-2020).

La final, Preafericirea Sa adresat celor prezenţi cuvântul intitulat: Timpul liturgic al Bisericii ne oferă arvuna vieţii veşnice.

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns