Agenda Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Duminică, 1 septembrie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Cuvântul Preafericirii Sale rostit în această duminică de 1 septembrie, dată la care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte începutul anului bisericesc, s-a referit la înţelesurile Evangheliei din Duminica a 11-a după Rusalii, unde este prezentată Pilda datornicului nemilostiv; la începutul anului bisericesc; la viaţa şi pregătirea teologică deosebită a Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul (460-545), sfânt străromân din
Dobrogea de astăzi, căruia îi datorăm calculul erei creștine; precum şi la viaţa Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul, pomeniţi la această dată.

După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asistat la slujba de Te Deum la începutul anului nou bisericesc, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Mănăstirea Putna – 550 de ani înălţaţi la cer şi dăruiţi Preasfintei Treimi”, cu prilejul sărbătoririi a 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna (3 septembrie 1469).

 

Luni, 2 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A primit în audienţă pe părintele Răzvan Vasile Tatu, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Apostol Andrei” din Johannesburg, Africa de Sud.

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: „Credinţă şi artă muzicală în Balcani”, la a VIII-a Conferinţă Internaţională de Muzicologie, cu tema Osmoze muzicale şi culturale în Balcani, organizată în perioada 2-6 septembrie 2019, de către Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în colaborare cu Societatea Internaţională de Muzicologie.

 

Miercuri, 4 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

A adresat un mesaj de binecuvântare participanţilor la cea de-a XXVII-a Conferinţă ecumenică internaţională de spiritualitate ortodoxă, organizată la Mănăstirea Bose, Italia, în perioada 4-6 septembrie 2019.

 

Joi, 5 septembrie

A participat la deschiderea oficială a Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox (ITO), ediţia a 6-a, care în anul 2019 s-a desfăşurat la Craiova, în perioada 5-8 septembrie, sub moto-ul: „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”.

Patriarhul României a fost întâmpinat pe Aeroportul Internațional Craiova de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, membri ai delegaţiei eparhiale şi voluntari ITO 2019.

Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 5 septembrie 2019, în Piața „Mihai Viteazul” din centrul oraşului Craiova.

În deschiderea evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tinerilor prezenţi cuvântul intitulat: „Tinerii sunt binecuvântare şi bucurie pentru popor”.

Cu prilejul participării la deschiderea ITO 2019, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Primăriei Craiova titlul de Cetățean de onoare al municipiului Craiova.

 

Patriarhul României, Cetățean de onoare al municipiului Craiova, joi, 5 septembrie

 

 

Sâmbătă, 7 septembrie

A primit, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, 120 de români reprezentanţi ai românilor de pe toate continentele, din ţări unde există comunităţi româneşti importante, care au fost prezenţi în Bucureşti, în perioada 4-7 septembrie 2019, pentru a participa la Forumul Românilor de Pretutindeni, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi cuvântul: „Binecuvântare pentru românii din afara graniţelor României”.

 

Duminică, 8 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” – Drumul Taberei, Protopopiatul Sector 6 Capitală, cu ocazia hramului.

 

Luni, 9 septembrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

 

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: Şcoala şi Biserica susţin educaţia elevilor de la sate şi oraşe”, la începutul anului şcolar 2019-2020.

 

Marţi, 10 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 11 septembrie

A prezidat Consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Bucureştilor (municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov şi Prahova), în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, cu titlul: „Consfătuire la început de an şcolar privind predarea religiei”.

 

Joi, 12 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

 

Sâmbătă, 14 septembrie

În ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi soborul Catedralei Patriarhale.

 

Duminică, 15 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria, Protopopiatul Sector 1 Capitală, care în ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci şi-a serbat hramul.

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei zilei, în care se vorbeşte despre asumarea crucii şi urmarea lui Hristos, precum şi despre viața Sfântului Gheorghe Pelerinul, unul dintre cei mai reprezentativi sfinți pentru țăranul român, ale cărui moaşte au fost aduse în zilele de 13-15 septembrie la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria de la Mănăstirea Văratic din judeţul Neamţ.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele Cristian Trandafir, preotul paroh al Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria.

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe pcuv. stavroforă Iosefina Giosan, stareţa Mănăstirii Văratic din judeţul Neamţ, şi delegaţia însoţitoare, care a adus la Bucureşti moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul.

 

Patriarhul României la biserica Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria, duminică, 15 septembrie

 

Luni, 16 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Marţi, 17 septembrie

A primit în audienţă pe pc. pr. Gheorghe Nemeş de la „Biserica Albastră” a Parohiei Oradea-Vii, din Oradea.

 

Miercuri, 18 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

 

Joi, 19 septembrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Biserica Ortodoxă a Bulgariei.

 

Duminică, 22 septembrie

A săvârşit slujba de târnosire a bisericii Parohiei Apărătorii Patriei I, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae”, „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei”, Protopopiatul Sector 4 Capitală. Împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înaintea slujbei de sfinţire.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul slujbei de târnosire a bisericii Parohiei Apărătorii Patriei I, duminică, 22 septembrie

În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei duminicale şi despre sfinţirea bisericii.

Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici preotului Iulian Scoipan, parohul bisericii, pe cei doi preoţi coslujitori, Gheorghe-Marian Ciorîţă şi Ionică Toma, i-a hirotesit iconomi stavrofori, iar diaconul Narcis-Marian Guiu a primit Diploma omagială 2019 cu medalie. De asemenea, persoanele care au contribuit în mod deosebit la realizarea amplelor lucrări de restaurare, consolidare şi înfrumuseţare a locaşului de cult au primit din partea Patriarhului României ordine, diplome de onoare sau diplome cu medalie.

 

Luni, 23 septembrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul: Educaţia integrală promovează cunoaşterea ştiinţifică şi cultura valorilor spirituale, tuturor studenţilor, profesorilor şi ostenitorilor Universităţilor din România, cu ocazia începutului anului universitar 2019-2020.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 25 septembrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

 

Joi, 26 septembrie

A săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la podul pietonal (pasarela) de la Mănăstirea Snagov, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care în dimineaţa acestei zile a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Snagov, cu prilejul celui de-al doilea hram – Sfântul Voievod Neagoe Basarab.

 

Patriarhul României la finalul slujbei de binecuvântare a lucrărilor realizate la podul pietonal de la Mănăstirea Snagov, joi, 26 septembrie

După slujba de binecuvântare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul intitulat: „Podul pietonal de la Mănăstirea Snagov a fost finalizat şi binecuvântat”, în care a vorbit despre istoria Mănăstirii Snagov, precum şi despre etapele de construire a podului pietonal peste lacul Snagov.

A adresat un mesaj de binecuvântare, intitulat: „Valorile creştine şi jurnalismul de responsabilitate socială”, cu prilejul Galei Centenarului Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România,  organizată la Bucureşti.

 

Vineri, 27 septembrie

A participat la Adunarea Generală a Academiei Române, în Aula Academiei Române.

 

Duminică, 29 septembrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 30 septembrie

A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, la împli­nirea a 12 ani de la întronizarea Preafericirii Sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, în prezenţa Patriarhului României şi a soborului de ierarhi, a fost oficiată slujba de Te Deum, ca mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române în cei 12 ani de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cuvântul de felicitare din partea Sfântului Sinod a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Preabunului Dumnezeu, numeroşilor ierarhi prezenți, precum și Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian pentru cuvântul în care a prezentat sintetic principalele realizări în viaţa Bisericii Ortodoxe Române în cei 12 ani de patriarhat ai Preafericirii Sale. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumim reprezentanţilor autorităților statului și ai diferitelor instituții bisericești și sociale, colaboratorilor din Administrația Patriarhală și eparhială, clericilor și credincioşilor mireni prezenți la eveniment.

În numele ierarhilor Sfântului Sinod, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a dăruit Părintelui Patriarh o icoană, reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus şi un buchet cu flori.

Apoi a urmat un moment festiv în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia au fost citite mesajele de felicitare din partea reprezentanţilor instituţiilor statului.

În după-amiaza acestei zile, Patriarhul României a prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală.

 

Miercuri, 2 octombrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul O eparhie tânără şi dinamică, într-o străveche vatră românească. Un sfert de veac de la inaugurarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la inaugurarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Vineri, 4 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative
aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

 

Duminică, 6 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

 

Luni, 7 octombrie

A prezidat sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor Simpozionului Naţional de Teologie Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării şi promovării fiinţei naţionale şi a credinţei ortodoxe, organizat la Palatul Patriarhiei din București, în perioada 7-9 octombrie 2019.

Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat cuvântul cu titlul  „Preţuire şi responsabilitate pentru valorile satului românesc”.

A primit în audienţă pe preacuviosul arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la
Locurile Sfinte.

 

Marţi, 8 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

A participat, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, la vernisarea Expoziţiei de fotografii, schiţe, planuri de proiectare, care au ilustrat munca şi profesionalismul renumitului arhitect Dimitrie Ionescu Berechet, fost arhitect şef al Patriarhiei Române, între anii 1930-1963, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 50 de ani.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de comemorare, intitulat Arhitectul Patriarhiei Române – Dimitrie Ionescu-Berechet”.

A primit în audienţă pe preacuviosul arhimandrit Sosipatru Pitoulias, Mitropolia de Veria, Grecia.

 

Miercuri, 9 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A săvârşit slujba de binecuvântare a noului sediu al Rectoratului Universităţii din Bucureşti, din Şoseaua Panduri nr. 90-92, Bucureşti. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de binecuvântare şi a oferit în dar, pentru noul sediu, o icoană reprezentând pe Maica
Domnului cu Pruncul Iisus.

În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, a oferit Diploma omagială şi medalia anului 2019 unor cadre didactice, precum şi altor persoane care au contribuit în mod constant la susținerea predării religiei în şcolile publice din România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit celor prezenţi evidențiind faptul că distincţiile oferite reprezintă „semne modeste de mare preţuire pentru activitatea trecută, prezentă şi viitoare”, iar „această lucrare misionară răspunde unei datorii sfinte de a transmite generaţiilor următoare tradiţia educaţiei creştine care este pregătire nu doar pentru viaţa pământească, ci şi pentru cea veşnică”.

 

Joi, 10 octombrie

A prezidat Sinaxa stareţilor, stareţelor, egumenilor şi egumenelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei. Tema sinaxei a fost inspirată din tema anului 2019 – „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” în Patriarhia Română.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul Sinaxei stareţilor, stareţelor, egumenilor şi egumenelor
din Arhiepiscopia Bucureştilor, joi, 10 octombrie

 

Sâmbătă, 12 octombrie

A primit la Reşedinţa Patriarhală pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice, Biserica Ortodoxă a Greciei. Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie a adus în România moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, care au făcut un mic popas la Bucureşti, înainte de a ajunge la Iaşi, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

Duminică, 13 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul 10 ani de rodiri întru binecuvântată slujire, cu prilejul sărbătoririi a 10 ani de ridicarea în rangul de Arhiepiscopie a Eparhiei Romanului şi Bacăului – eveniment organizat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

 

Luni, 14 octombrie

A participat la Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală cu ocazia serbării unuia dintre hramuri, Sfânta Cuvioasă Parascheva.

 

Marţi, 15 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 17 octombrie

A adresat un mesaj de binecuvântare, cu titlul Iisus Hristos, Lumina lumii și Rațiunea creatoare a raționalității universului”, la ediția a VII-a a Simpozionului național cu privire la dialogul dintre teologie, filosofie și știință, cu tema „Ordinea fundamentală a universului și ideologiile relativiste actuale. Repere ale Tradiției iudeo-creștine valorificate în dialogul dintre teologie, filosofie și știință”, organizat la Cluj-Napoca, în perioada 17-20 octombrie 2019.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative
aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Vineri, 18 octombrie

A rostit o rugăciune şi a ţinut un moment de reculegere la sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena a României, la Palatul Elisabeta din Bucureşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost însoţit de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

În memoria Reginei-mamă Elena, Patriarhul României a oferit Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, o icoană din argint reprezentând pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit Custodelui Coroanei mesajul care a fost citit a doua zi la slujba de înmormântare, în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.

 

Sâmbătă, 19 octombrie

A adresat un mesaj de felicitare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, Patriarh Ecumenic, la împlinirea a 50 de ani de la primirea harului preoţiei.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viaţă.

A adresat un mesaj de felicitare şi binecuvântare, cu titlul Prea­sfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Un ierarh dinamic, misionar şi patriot”, la sărbătorirea a 60 de ani de viaţă a Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul Regina-mamă Elena a României. O lumină a credinţei întărită prin suferinţă, cu prilejul slujbei de înmormântare a Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, în Catedrala de la Curtea de Argeş. Slujba de înmormântare a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal – delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

 

Duminică, 20 octombrie

A săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală şi a rostit cuvânt de învăţătură. Împreună cu Preafericirea Sa, au slujit Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, Episcopi-vicari patriarhali, înconjuraţi de soborul de slujitori ai Catedralei Patriarhale.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că, în semn de cinstire a satului românesc, toți slujitorii Catedralei Patriarhale au purtat în această duminică la Sfânta Liturghie veșminte bisericești cu motive populare, realizate la Atelierul de broderie „Altarul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În semn de prețuire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Atelierului de broderie „Altarul” Diploma omagială şi Medalia anului 2019. Diploma a fost înmânată părintelui protosinghel Ioachim Bejenariu, consilier eparhial și coordonatorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la finalul Sfintei Liturghii, Reşedinţa Patriarhală, duminică, 20 octombrie

 

Luni, 21 octombrie 

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Miercuri, 23 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional
Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului
Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

 

Vineri, 25 octombrie

A prezidat şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Împreună cu ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, a întâmpinat, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, icoanele și raclele cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe și ale Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, ale căror sfinte moaşte au fost aduse la Bucureşti cu prilejul hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

 


Patriarhul României binecuvântându-i pe pelerinii veniţi la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale istorice, vineri, 25 octombrie

 

Ca în fiecare an, procesiunea a început în două locuri, cu două coloane: una de la Catedrala Patriarhală şi cealaltă de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, întâlnindu-se apoi la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

După săvârşirea rânduielii pentru primirea sfintelor moaşte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare a pelerinilor veniţi la hramul Catedralei Patriarhale, intitulat „Bucuria comuniunii sfinţilor se dăruiește pelerinilor rugători”.

În continuare, au rostit cuvinte de mulțumire către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care au adus la Bucureşti moaştele celor doi sfinţi oaspeţi.

 

Duminică, 27 octombrie

Cu ocazia hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi români şi doi ierarhi străini: Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse, Biserica Ortodoxă a Bulgariei, şi Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit cuvânt de învăţătură.

Înainte de otpustul Sfintei Liturghii, a avut loc Proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe. Tomosul Sinodal pentru proclamarea canonizării a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit daruri şi distincții oaspeţilor prezenţi la hramul Catedralei Patriarhale: Înaltpreasfințitului Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Bulgaria, ţara natală a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou; Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ca mulțumire pentru aducerea moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia; Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, pentru osteneala depusă în procesul de canonizare a Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe; maicii Epistimia Goncearenco, egumena Mănăstirii Suruceni, Republica Moldova, unde se află moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe; precum şi celorlalţi membri ai delegaţiei din Republica Moldova.

În semn de preţuire şi mulţumire pentru invitaţia de a duce la Bucureşti, spre cinstire, un fragment cu moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, egumena Mănăstirii Suruceni a dăruit Patriarhului României un fragment din moaştele sfântului nou canonizat.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat mulțumiri tuturor celor care au contribuit în mod deosebit la organizarea evenimentelor desfăşurate cu prilejul hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale.

În seara acestei zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost prezent la desfăşurarea Festivalului Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul”, ediția a XII-a 2019, etapa națională, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, intitulat:Valorificarea moştenirii spirituale și culturale a satului românesc prin promovarea creațiilor muzicale specifice”.

 

Luni, 28 octombrie

A participat la slujba de Te Deum pentru deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

A prezidat şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, pentru prezentarea activităţilor desfăşurate în Patriarhia Română în 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

După ce Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal şi secretarul Sfântului Sinod, a prezentat raportul-sinteză, intitulat: „2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”, Întâistătătorul Bisericii noastre a acordat distincţii mai multor personalităţi care au evidenţiat prin activitatea lor satul românesc: OrdinulCrucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, doamnei Paulina Popoiu, director-general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti; Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” pentru mireni domnului Alex Ştefănescu, critic literar; Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, preotului Constantin Vânătoru, doctor în horticultură și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău; şi Diploma Anului omagial 2019 cu Medalia comemorativă a patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu doamnei Marcela Nuţă, nepoata Patriarhului Iustin Moisescu.

În după-amiaza acestei zile, a prezidat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, la Reşedinţa Patriarhală.

 

Marţi, 29 octombrie

A primit în vizită de rămas bun, la Reşedinţa Patriarhală, pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, şi pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care au adus la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş şi moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe.

După închinarea la moaştele celor doi sfinţi, în Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, Patriarhul României a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic şi Preasfințitului Părinte Veniamin.

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului eparhial al
Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

Joi, 31 octombrie

A lecturat şi avizat rapoartele sectoarelor administrative aprobate apoi de Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc.

A prezidat şedinţa de lucru a Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor reunite.

A adresat un mesaj de condoleanţe, cu titlul Părintele Toni Rîndașu (1960-2019) – vrednic slujitor și mărturisitor al învățăturii lui Hristos”, transmis la slujba de înmormântare a părintelui Toni Rîndașu, preot paroh al Parohiei Scorțeni, Protoieria Câmpina.

 

 

A consemnat:

Arhimandrit Andrei Anghel

Consilier patriarhal, Cabinetul Patriarhal

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns